The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Devon

Kies je voor een gaskookplaat of een inductie kookplaat?

Iedereen kookt op zijn eigen manier, maar welke kookplaat past daar nou het beste bij: inductie of gas? In dit artikel ga ik je uitleggen wat de voor- en nadelen zijn van elk type. Zo weet jij precies welke het beste bij jou past.

Welke aansluiting heb je nu thuis?

Gasaansluiting

Gasaansluiting

Wanneer je een gasaansluiting hebt, adviseren we een gaskookplaat. Wil je energie besparen en overstappen op inductie? Dan is het belangrijk om vooraf een aantal dingen te checken. Je controleert bijvoorbeeld eerst welke stopcontacten jij in jouw keuken hebt. Belangrijk is dat je minimaal één Perilex stopcontact met 5 ingangen hebt. Heb je dit niet, bepaal dan eerst of je een krachtige 2-fasen kookplaat of een zeer krachtige 3-fasen kookplaat wil en neem contact op met een erkend elektricien. In onderstaand artikel lees je waar je nog meer op moet letten als je wil overstappen op inductie.

Perilex stekker

Elektriciteitsaansluiting

Heb je al een 5-polig Perilex stopcontact? Meet dan met een multimeter hoeveel fasen stroom dit levert. In onderstaand artikel lees je hoe je dit moet doen en waar je allemaal op moet letten. Zo weet je precies welke kookplaat jij nodig hebt.

Welke kookplaat past bij mij?

Gaskookplaat Inductiekookplaat
Je wilt een extra veilige kookplaat. Nee Ja
Je wilt graag het kookgevoel ervaren. Ja Nee
Je bent dol op wokken en doet dit vaak. Ja Nee
Een kookplaat moet makkelijk schoon te maken zijn. Nee Ja

Welke kookplaat is het veiligst?

kookzone gaskookplaat

Gas

Sommige gaskookplaten schakelen automatisch de gastoevoer uit als de vlam uitgaat of als er sprake is van een ongebruikelijk lange gebruiksduur. Toch is dit niet bij alle modellen het geval. Vergeet je je gaskookplaat uit te zetten, dan stinkt je keuken naar gas en heb je kans op explosiegevaar. Na het koken blijft de kookplaat lang warm, waardoor je jezelf er nog flink aan kan branden. Niet handig dus wanneer je vaak vergeet de kookplaat uit te zetten of kleine kinderen in huis hebt.

kookzone inductiekookplaat

Inductie

Een inductie kookplaat is een stuk veiliger dan eentje met gas. Als er geen pan op de kookplaat staat, werkt hij niet. Dus wanneer je kind de plaat aanzet en zijn of haar hand erop legt, gebeurt er niks. Haal je je pan weg na het koken, dan schakelt de plaat automatisch uit. Er is nog wel wat restwarmte aanwezig op de glazen kookplaat, maar die is snel weg. Wel zo handig wanneer je vaak vergeet je kookplaat uit te zetten of kleine kinderen hebt rondlopen.

Welke kookplaat past het best bij mij?

Koken op gas

Gas

Wil je de vlam zien, kies dan een gaskookplaat. Hierbij zie je direct hoe hoog het vuur staat en of dit hoger of lager moet. Dit is niet alleen handig, maar geeft ook een bepaalde sfeer. Ben je dol op wokken en doe je dit vaak, kies dan ook voor een gaskookplaat. Hierbij bereid je je maaltijd korte tijd op hoog vuur. Houd er wel rekening mee dat koken op gas minder energiezuinig is en dat dit vanwege de Klimaatwet binnen 30 jaar verdwijnt. Bepaal dus zelf wanneer je wil overstappen.

Koken op inductie

Inductie

Koken op inductie kan in het begin spannend zijn, omdat je het vuur niet ziet. Hierdoor weet je niet direct hoe krachtig een stand is. Hoewel je niets ziet, is koken op inductie veiliger dan gas. Dit komt doordat er geen vuur aan te pas komt en de kookplaat alleen de plek verwarmt waar de pan staat. Een ander voordeel van inductie is dat deze vorm energiezuiniger is en dus beter voor het milieu. Wil je energie besparen, kies dan voor een inductie kookplaat.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.771 beoordelingen