The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Lieze

Wat is de juiste aansluiting voor een elektrische kookplaat?

Het hebben van een geschikte aansluiting is belangrijk voor een elektrische kookplaat, zoals een keramische of inductie kookplaat. Anders werkt hij gedeeltelijk, helemaal niet of slaan de stoppen door. Lees in 4 stappen welke aansluiting jij hebt, zodat je de juiste elektrische kookplaat kiest.

Stap 1: kijk welk stopcontact er in jouw keuken zit

Om te bepalen of je de juiste aansluiting hebt voor een keramische kookplaat of inductie kookplaat, kijk je eerst naar de stopcontacten in jouw keuken. Er zijn 2 soorten stopcontacten:

  • 2-polige Schuko-/Gardy stopcontacten (2 openingen)
  • 5-polige Perilex stopcontacten (5 openingen)

Zit er een 5-polig perilex stopcontact in jouw keuken? Ga dan verder naar stap 2. Heb je enkel 2-polige stopcontacten? Ga dan verder naar stap 5.

Stap 2: meet het aantal fasen met een multimeter

Zit er een Perilex stopcontact in jouw keuken? Dan moet je weten hoeveel fasen stroom hij levert. Het bepalen van het aantal fasen is het gemakkelijkste met een multimeter. Hoe je dat doet, lees je in het volgende artikel. Hierna sla je stap 3 en 4 over. Heb je geen multimeter? Geen probleem. Dan gaan we het aantal fasen bepalen aan de hand van jouw meterkast. Hoe je dat doet lees je in stap 3 en 4.

Stap 3: kijk in de meterkast of je een fornuisgroep hebt

fornuisgroep

Voor het bepalen van het aantal fasen aan de hand van de meterkast, zoek je in de meterkast naar een fornuisgroep. Een fornuisgroep is 1 groep die bestaat uit 2 gekoppelde groepen. Ter verduidelijking: het zijn 2 blokjes die aan elkaar vastzitten en samen 1 hendel hebben. Kijk in je meterkast. Zie je een fornuisgroep? Dan levert het Perilex stopcontact 2-fasen stroom. Kies een elektrische kookplaat die geschikt is voor 2 fasen. Als je geen fornuisgroep hebt, ga je verder naar stap 4.

Stap 4: kijk in de meterkast of je krachtstroom hebt

krachtgroep

Als je geen fornuisgroep hebt, maar er wel een Perilex stopcontact in je keuken zit, heb je krachtstroom. Je herkent krachtstroom aan een grote kookgroep die bestaat uit 4 gekoppelde groepen. De kookgroep heeft 1 gezamenlijke hendel. Kijk in je meterkast. Heb jij een grote kookgroep die lijkt te bestaan uit 4 groepen, maar met 1 lange hendel? Dan heb je krachtstroom. Je kunt zowel een 2- als 3-fasen elektrische kookplaat aanschaffen.

Stap 5: perilex aansluiten

Perilexstekker

De meeste elektrische kookplaat maken gebruik van een 2 of 3 fasen. Deze kookplaten werken door de hoge aansluitwaarde niet met een normale stekker, maar maken gebruik van een Perilex stekker. Deze moet je altijd los erbij kopen. De stekker is niet aan de kookplaat aangesloten, omdat de bedrading van elk stopcontact anders is. Heb je geen ervaring op het gebied van werken met elektra? Laat dit dan door een erkend elektricien doen.

Stap 6: aansluiting in de meterkast

Stoppen in de meterkast

Voor een 2 of 3 fasen kookplaat heb je niet alleen een ander stopcontact nodig. Ook je meterkast moet hiervoor geschikt zijn. Heb je niet de juiste aansluiting? Bel dan een elektricien om jouw meterkast geschikt te maken voor een 2 of 3 fasen kookplaat. De kosten hiervan zijn afhankelijk van jouw situatie. Laat tegelijkertijd ook je stopcontact ombouwen naar een Perilex aansluiting.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.029 beoordelingen