The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Devon

Wat is het verschil tussen een keramische en inductie kookplaat?

Een inductie kookplaat is sneller, veiliger en energiezuiniger dan een keramisch model. Het voordeel van een keramische kookplaat is dat je geen speciale pannen nodig hebt om te koken. In dit artikel leg ik je uit wat de belangrijkste verschillen tussen deze types zijn.

Wat is het verschil?

De verschillen tussen keramische en inductie kookplaten lijken misschien niet zo groot, maar toch zijn ze er wel. Zo is een inductie kookplaat sneller, energiezuiniger en veiliger.

Welk type kookplaat kies je?

Keramisch Inductie
Je wilt dat je kookplaat snel warm is Nee Ja
Je wilt zo min mogelijk energie verbruiken Nee Ja
Je hebt graag flexibele kookzones Nee Ja
Je wilt een extra veilige kookplaat Nee Ja

Let op: zorg dat je de juiste aansluiting hebt

Stopcontact en stekker

Een elektrische kookplaat heeft veel energie nodig op om te warmen en werkt op een 2 of 3 fasen aansluiting. Je hebt hiervoor een aparte kookgroep nodig en een perilex-stekker en stopcontact. Lees meer over de benodigde aansluiting in ons artikel.

Snelheid

inductie kookplaat

Sneller warm

Bij een inductie kookplaat verwarmen je pannen door een magnetisch veld. Hierdoor maakt het apparaat geen gebruik van verwarmingselementen, maar warmt je pan meteen op. Hierdoor is je plaat binnen ongeveer 20 seconden warm. Je hebt voor inductie pannen nodig met een speciale magnetische bodem. Heb je eerst op gas gekookt? Dan is de kans groot dat de bodem vervormd is en je nieuwe pannen moet aanschaffen.

keramische kookplaat

Duurt langer

Een keramische kookplaat heeft even tijd nodig om op te warmen. Dit komt doordat het apparaat eerst de verwarmingselementen verwarmt en daarna pas de pan. Als deze warm zijn, kleuren de elementen rood. Voordat je begint met koken, ben je zo 1 á 2 minuten verder. Dankzij de verwarmingselementen zijn alle pannen geschikt voor dit type. Kies voor een pan met een gladde en dikke bodem voor het beste resultaat.

Energiezuinig

inductie kookplaat

Weinig energie

Een inductie kookplaat is energiezuinig, omdat hij alleen de pan zelf verwarmt. Wanneer je de pan van de plaat afhaalt, schakelt deze automatisch uit. Het apparaat is dan ook vrij snel afgekoeld. Een inductie kookplaat verbruikt 175 kWh per jaar en je bent rond de € 49,- kwijt aan energiekosten.

kermaische kookplaat

Veel energie

Een keramische kookplaat gebruikt veel energie om de kookzones op te warmen. Daarnaast blijft het apparaat nog geruime tijd warm als je klaar bent met koken. Hierdoor verliest het apparaat ook veel energie. Een keramische kookplaat verbruikt 225 kWh per jaar en kost ongeveer € 63,- per jaar.

Flexibel koken

inductie kookplaat

Past zich aan naar de pan

Sommige inductie kookplaten hebben flexibele kookzones. Dit zijn zones die je gebruikt als 1 grote of 2 aparte kookzones. Met één druk op de knop stel jij de kookzone in. Is de kookplaat volledig flexibel, dan maakt het niet uit waar je je pan neerzet. Zo bepaal jij precies hoe jij de kookplaat inricht.

keramische kookplaat

Vaste verwarmingselementen

Sommige keramische kookplaten hebben uitbreidbare kookzones. Dit zijn langwerpige zones voor bijvoorbeeld een braadpan of een grotere zone voor een hapjespan. Omdat een keramische kookplaat werkt met verwarmingselementen, moet je pan altijd precies op de kookzone staan om goed op te warmen.

Veiligheid

inductie koken

Veilig

Koken met inductie is een stuk veiliger. Een inductie kookplaat heeft altijd kinderbeveiliging, zodat je kroost niet zomaar de instellingen wijzigt. De plaat werkt alleen als er een pan op staat en schakelt ook meteen uit als je de pan weghaalt. Handig, als je weleens vergeet de kookplaat uit te zetten.

keramisch koken

Minder veilig

Een keramische kookplaat is minder geschikt voor huishoudens met kleine kinderen of soms vergeetachtige ouderen. De plaat blijft namelijk na het koken nog geruime tijd warm, waardoor je jezelf gemakkelijk verbrandt. Daarnaast schakelt de kookplaat niet automatisch uit na het koken. Niet zo handig als je soms vergeetachtig bent.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback