The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Devon

Wat is inductie koken?

Een inductie kookplaat verwarmt je pan energiezuinig, veilig en snel. Koken op inductie is daarom steeds populairder. Dit komt doordat een inductie kookplaat automatisch uitschakelt als er geen pan op staat. Je leest hier wat inductie koken is, wat de voor- en nadelen zijn en wat voor aansluiting je nodig hebt.

Wat is inductie koken?

Bij inductie koken wordt niet de kookplaat, maar de pan zelf opgewarmd. Als de kookplaat aanstaat maar er geen pan op staat, gebeurt er dus niks. Haal je na het koken je pan van de plaat af, dan schakelt hij automatisch uit. Na het koken is er wel restwarmte aanwezig op de kookplaat, maar die koelt snel af. Een inductie kookplaat verwarmt je pan snel, maar omdat je zelf de stand kiest, is een inductie kookplaat ook geschikt om langzaam eten te laten sudderen.

Voordelen

  • Je verliest weinig energie omdat alleen de pan verwarmd wordt.
  • De plaat koelt na gebruik snel af en schakelt uit als er geen pan op staat.
  • De kookplaat is snel en makkelijk schoon te krijgen.
  • De inductiekookplaat verwarmt je pan snel op.

Nadelen

  • Je hebt een aansluiting nodig die voldoende elektriciteit kan leveren.
  • Je hebt pannen nodig die geschikt zijn voor een inductiekookplaat.
  • Niet erg geschikt om mee te wokken.
  • Is vaak wat duurder dan een ander type kookplaat.

Wat voor aansluiting heb ik nodig?

Aansluiting inductie kookplaat

Omdat een inductiekookplaat een hoog vermogen nodig heeft, is het van belang dat je een kookgroep hebt die voldoende elektriciteit levert. Mocht deze niet in je woning aanwezig zijn, dan kun je dit laten aanleggen. Ik raad je aan dit te laten doen door een elektricien, omdat het een gevaarlijk klusje is als je er geen verstand van hebt. Er zijn ook een paar kookplaten die werken op een gewoon stopcontact, maar deze zijn veel minder krachtig.

Welke pannen heb ik nodig?

Pannen op een kookplaat

Daarnaast is het belangrijk om pannen te hebben die geschikt zijn voor inductie. De bodem van de pan moet magnetisch zijn, zodat hij contact maakt met de kookplaat en dus warm wordt. Het is ook belangrijk dat de bodem van je pannen recht is. Als je gekookt hebt op gas, is de kans groot dat de bodem van je pan enigszins vervormd is en dus niet herkent wordt door de kookplaat. Daarom raad ik aan om inductiepannen aan te schaffen. Deze hoeven niet heel duur te zijn en hebben wij ook in ons assortiment.

Weet je nog niet of je inductie of keramisch wil?

Inductie en keramisch vallen allebei onder een elektrische kookplaat. Toch zijn er wel verschillen tussen deze 2 types. Een inductie kookplaat warmt veel sneller op, is energiezuiniger en is veiliger doordat de plaat gelijk weer afkoelt aan het einde. Voor een keramische kookplaat heb je geen speciale pannen nodig. Deze kookplaat heeft echter wel tijd nodig voor hij warm is en blijft na het koken ook nog lang heet.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.306 beoordelingen