The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lieze

Overstappen van koken op gas naar koken op elektriciteit

Iedereen kan overstappen van koken op gas naar koken op elektriciteit. Wil je een goede kookplaat met 4 of 5 kookzones, dan is het een kwestie van een belletje naar de elektricien. Als jij een zeer krachtige kookplaat wil, heeft een overstap meer voeten in de aarde. Ga onderstaande stappen af en bepaal wat jij moet doen om over te stappen.

Hoe stap ik over van gas naar elektriciteit?

Bij het overstappen van koken op gas naar koken op elektriciteit doe je het volgende:

  1. Controleer of je de juiste aansluiting hebt door het stopcontact in je keuken te checken.
  2. Bedenk vervolgens hoe krachtig je wil koken.
  3. Maak indien nodig een afspraak met een elektricien om op 2-fasen of 3-fasen over te stappen.

Stap 1. Kijk welke stopcontacten er in jouw keuken zitten

5-polige stekker en stopcontact

Er zit minimaal één 5-polig Perilex stopcontact

Zit er een stopcontact met 5 ingangen in jouw keuken? Mooi. Dan is jouw aansluiting waarschijnlijk al geschikt voor het aansluiten van een elektrische kookplaat. Dan rest nog de vraag voor welk type elektrische kookplaat je aansluiting geschikt is. Bekijk dit in het volgende artikel.

2-polige stekker en stopcontact

Er zitten alleen 2-polige Schuko-/Gardy stopcontacten

Zitten er alleen normale 2-polige stopcontacten in jouw keuken en géén stopcontact met 5 openingen? Dan is jouw aansluiting nog niet geschikt voor koken op elektriciteit. Om jouw woning geschikt te maken, bepaal je eerst of je een 2- of 3-fasen kookplaat wil. Ga verder naar de volgende stap.

Stap 2. Kies tussen een 2- of 3-fasen kookplaat

2-fasen kookplaat in een aanrecht

2-fasen kookplaat (krachtig)

Ons advies is kiezen voor een 2-fasen kookplaat. Waarom? Omdat je elke woning zonder al te grote ingrepen geschikt maakt voor 2 fasen. Ook is een 2-fasen kookplaat krachtig genoeg voor 90% van de huishoudens. Om over te stappen naar een 2-fasen kookplaat neem je contact op met een elektricien. Hij plaatst dan een fornuisgroep in je meterkast en trekt kabels door naar je keuken. Hier zitten natuurlijk kosten aan verbonden.

3-fasen kookplaat in een aanrecht

3-fasen kookplaat (zeer krachtig)

Wil jij een zeer krachtige kookplaat? Dan moet je jouw aansluiting geschikt maken voor 3 fasen. Een 3-fasen kookplaat is zeer krachtig en voor de meeste huishoudens overbodig. Ook is niet elke woning geschikt voor het overstappen naar koken op 3 fasen. Wil jij een extra krachtige kookplaat? Lees dan of dit voor jouw woning mogelijk is en welke stappen je moet ondernemen om over te stappen.

Wil je jouw aansluiting niet vervangen?

1-fase kookplaat

Wil je geen aanpassingen doen aan je meterkast, maar wel elektrisch koken? Er bestaan elektrische kookplaten die je aansluit op een normaal stopcontact. Deze zijn niet krachtig, dus wanneer je met meerdere kookzones tegelijk kookt, neemt de kracht af. Hierdoor zijn 1-fase elektrische kookplaten vooral geschikt voor mensen die zelden koken of voor in een vakantiehuisje.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.680 beoordelingen