The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lieze

Nederland van het gas af, hoe dan?

Nederland van het gas af, maar hoe dan? Dat is een veelgehoorde reactie op de Klimaatwet. Om de CO2-uitstoot over 30 jaar met 95% te reduceren, moeten ook woningen eraan geloven. In bestaande woningen gebruiken we gas voor het verwarmen van de woning en om mee te koken. Je gaskookplaat vervangen door een elektrische is een mooie eerste stap.

Wat weten we tot nu toe over de klimaatwet?

  • Het streven is dat de CO2-uitstoot in 2050 met 95% gereduceerd is.
  • In 2030 moet de uitstoot al met 49% gereduceerd zijn.
  • Nieuwe woningen worden niet meer aangesloten op het gasnet.
  • Een bestaande woning gasvrij maken moet jij zelf regelen én betalen.
  • De overheid biedt wel enkele subsidies aan voor het gasvrij maken van een woning.
  • Belastingen op gas blijven stijgen om overstappen te stimuleren.

Gasvrij koken

Gasvrij koken

Je gaskookplaat vervangen door een elektrische kookplaat is de eerste stap naar een gasvrije woning. Goede elektrische kookplaten werken met 2- of 3-fasen stroom. Als je aansluiting nog niet geschikt is, laat je een elektricien tegen betaling je meterkast aanpassen. Ben je van plan om je woning nu of in de toekomst volledig gasvrij te maken? Dan is het verstandig om een extra krachtgroep aan te leggen. Je meterkast is dan gelijk geschikt voor de warmtepomp die je nodig hebt voor het verwarmen van je woning met elektriciteit.

Gasvrij verwarmen

Gasvrij verwarmen

Om je woning gasvrij te verwarmen moet je deze eerst goed isoleren. Isoleer de vloeren, de muren en plaats dubbelglas. De volgende stap is het plaatsen van een warmtepomp en lage temperatuur radiatoren. Een warmtepomp vervangt de cv-ketel, maar haalt de warmte uit de natuur in plaats van uit gas. Denk aan de warmte in de lucht, bodem en het grondwater. Aan een warmtepomp zitten flinke kosten verbonden. De overheid biedt, afhankelijk van het type warmtepomp, wel een aantal subsidies aan.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.317 beoordelingen