The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Devon

Hoeveel energie verbruikt je kookplaat?

Momenteel is het goedkoper om te koken op gas, maar de toekomst ligt toch echt bij elektrisch koken. Dit gaat niet alleen beter zijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. In dit artikel leg ik je uit hoeveel energie elk type kookplaat gebruikt en wat de verwachte kosten hiervoor zijn.

Energieverbruik per kookplaat

Energieverbruik per jaar Energiekosten 2018* Verwachte energiekosten 2030*
Gaskookplaat 37 m3 gas € 23,79 € 32,93
Inductie kookplaat 175 kWh € 38,50 € 28,69
Keramische kookplaat 225 kWh € 47,25 € 36,80
*Bron: Consumentenbond, 2018

Belasting op gas stijgt, kosten elektriciteit dalen

Touch systeem kookplaat

Een gaskookplaat is momenteel het goedkoopste, maar dit zal rap gaan veranderen. Met het klimaatakkoord verwachten deskundigen een belastingstijging van 75% op gas. Bij elektriciteit zal er juist een belastingdaling plaatsvinden. In 2030 is het goedkoper om een inductie kookplaat te gebruiken dan een gaskookplaat. Keramisch koken is ook flink in kosten gedaald, maar nog steeds het duurste alternatief.

Elektriciteit duurzamer en groener

Pannen op een kookplaat

De CO2-uitstoot van een inductie kookplaat en gaskookplaat zijn nu vrijwel gelijk. Dit komt omdat nog veel huishoudens gebruik maken van grijze stroom. Echter neemt de vraag naar groene stroom toe. Daarnaast zijn er ook steeds meer mensen die kiezen om zelf energie op te wekken, door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Als deze trend zich voortzet, wint de inductie kookplaat ook op dit gebied.

Vaste leveringskosten

Elektrisch kookplaat in een kookeiland

Wanneer je in huis alleen nog gas voor je kookkunsten gebruikt, is het gunstig om volledig naar elektriciteit over te stappen. Hierdoor betaal je in plaats van 2 aansluitingen (gas en stroom) maar één aansluiting (stroom). De vaste leveringskosten, het vaste bedrag dat je betaalt voor de gas- of stroomaansluiting, dalen dan. Let op: het hangt er vanaf welk type kookplaat je hebt en bij welke energieleverancier je bent aangesloten.

Conclusie

Elektrische kookplaat

Elektrisch koken is niet alleen beter voor het milieu, maar op den duur ook beter voor je portemonnee. Van alle elektrische kookplaten is een inductie kookplaat de meest zuinige optie. Kook je ook nog met groene stroom? Dan beperk je de CO2-uitstoot tot het minimum.

Gaskookplaat

Een gaskookplaat is momenteel nog goedkoper, maar dit zal in de toekomst veranderen. Omdat de belastingen op gas naar verwachting met 75% stijgen en groene stroom een opmars maakt, is gas niet langer voordeliger.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.278 beoordelingen