3 tips voor energiezuinig koken met een kookplaat
Energiezuinig koken
Gebruik deze tips als je energiezuinig wil koken:
Tip 1. Gebruik de juiste maat kookzone. Tip 2. Zet een deksel op de pan. Tip 3. Gebruik niet te veel water.
Tip 1: gebruik de juiste maat kookzone
Bij een gaskookplaat of een keramische kookplaat is het belangrijk dat je de juiste grootte kookzone kiest. Zet je een pan op een te grote kookzone, dan verlies je warmte. Bij gas gaan de vlammen dan niet onder de pan, maar voor een deel ernaast. Een keramische kookzone wordt helemaal warm, ook de delen waar de pan niet op staat. Bij inductie heb je dit probleem niet. Daar wordt de kookzone alleen heet onder de pan.
Tip 2: zet een deksel op de pan
Houd de deksel zoveel mogelijk op de pan en til deze alleen op als je roert of even kijkt of je rijst, aardappels of groenten al klaar zijn. Zo ontsnapt er geen warme lucht. Omdat de temperatuur in de pan hoger blijft, zet jij de kookstand of het gas lager. Zo bespaar jij weer energie.
Tip 3: gebruik niet te veel water
Hoe meer water er in de pan zit, hoe langer het duurt voordat het kookt. De meeste mensen vullen de pan flink met water. Als je aardappels, pasta en rijst net onder water staan, is dat genoeg. Meer water kost alleen maar meer energie tijdens het opwarmen.
Andere kleine tips
De 3 bovenstaande tips gaan specifiek over kookplaten. Daarnaast zijn er ook nog andere hulpmiddelen die het koken energiezuiniger maken. Zo warm je water energiezuiniger op in een waterkoker. Dit gaat namelijk een stuk sneller dan in de pan. Ook is het belangrijk dat je ingrediënten helemaal ontdooid zijn voordat je ermee gaat koken. Hierdoor is de opwarmtijd ook een stuk lager.