Wat betekent inductie koken voor het milieu?

Geschreven door Caitlin

Bijgewerkt op

17 april 2025

·

16.17

Wat betekent inductie koken voor het milieu?

Met inductie kookplaten gebruik je geen gas, maar elektriciteit om je pannen te verwarmen. Het grote voordeel hiervan is dat het goed is voor je energierekening én voor het milieu. Hoe dit precies werkt, leggen we je op deze pagina uit.

Inductie kookplaat sneller

Sneller warm

Een inductie kookplaat gebruikt een magnetisch veld om je pannen te verwarmen. Wanneer je water aan de kook brengt op een elektrische kookplaat, gaat dat 2 keer sneller dan op een gaskookplaat. De som is dan vlot gemaakt: doordat je sneller kookt, verbruik je minder energie en gaan de kosten omlaag.

Bekijk alle inductie kookplaten
Warmte inductie kookplaat

Warmte raakt niet verloren

Wanneer je een pan op een inductie kookplaat zet, verwarmt deze alleen de bodem van de pan. De zone past zich dus aan, aan de grootte van de pan. Er gaat hierdoor geen kostbare warmte verloren en dat is fijn voor het milieu. Bij een gaskookplaat wordt de complete kookzone verwarmd, terwijl jouw pan misschien kleiner is. Hierdoor gaat er bij gas warmte verloren.

Minder CO2 uitstoot inductie kookplaten

Minder CO2 uitstoot

Momenteel stoot je met een inductie kookplaat iets minder CO2 uit dan bij een gaskookplaat. Voor een inductie kookplaat is de uitstoot namelijk 70 kilogram per jaar. Bij koken op gas ligt dit op 80 kilogram per jaar.

Pan op inductie

Stijgende prijzen

De verwachting is dat stroom in de toekomst milieuvriendelijker én goedkoper wordt dan gas. Momenteel is de gasprijs enorm aan het stijgen. Hoewel de stroomkosten ook hoger zijn, is de stijging hierbij een stuk minder. Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Dan wek je de energie voor het koken zelf op, waardoor je nog meer bespaart.

Conclusie

Koken op inductie is vooral duurder in de aanschaf. De kookplaat wordt sneller warm, waardoor de kooktijd korter is in vergelijking met een gaskookplaat. Daarnaast wordt de kookzone alleen warm op het gedeelte waar de pan staat. Zo gaat er geen energie verloren, terwijl dit bij koken op gas wel zo is. Nu de gasprijs harder stijgt dan de elektriciteitsprijs, wordt het koken op inductie alleen maar voordeliger.

Heeft deze pagina je geholpen?

Artikel van Caitlin

Kookplaat specialist.

Caitlin