The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Marijn

Hoe kies je een bouwstofzuiger?

Wil je je huis, garage of werkplaats schoonhouden tijdens het klussen, dan komt een bouwstofzuiger goed van pas. Voordat je enthousiast een bouwstofzuiger in je online winkelmandje gooit, is het handig om te bedenken welke functies bij jou passen. We leggen je de belangrijkste in dit artikel uit, zodat je uiteindelijk de juiste bouwstofzuiger in handen hebt.

Bouwstofzuiger kiezen

Bouwstofzuiger kiezen

Er zijn genoeg verschillen te vinden in de wereld van bouwstofzuigers. Vraag jezelf het volgende af:

 • Welk materiaal ga je opzuigen?
 • Welke stofklasse heb je nodig?
 • Wil je een bouwstofzuiger met TNO-certificatie?
 • Heb je een geïntegreerde contactdoos nodig?
 • Heb je automatische filterreiniging nodig?
 • Wil je werken op accu of op netstroom?
 • Wat voor soort stofzuigerzak heb je nodig?
 • Welke accessoires heb je nodig?

Op te zuigen materiaal

Materiaal bouwstofzuiger

De auto schoonmaken, water van een lekke wasmachine opzuigen of gevaarlijke stoffen opruimen: deze uiteenlopende taken vragen allemaal om een andere bouwstofzuiger. Bedenk dus goed welke materialen je gaat opzuigen, zodat je de juiste bouwstofzuiger kiest.

De juiste stofklassen

Stofklassen bouwstofzuigers

Er bestaan 3 stofklassen, namelijk L (laag), M (midden) en H (hoog).

 • Stofklasse L laat maximaal 5% stof door, waardoor de zuiger geschikt is voor eenvoudige stoffen.
 • Stofklasse M laat 0,5% door en gebruik je om bouw- en kwartsstof mee op te zuigen.
 • Stofklasse H laat 0,005% door en is ideaal om schadelijke stoffen op te zuigen.

Heeft de bouwstofzuiger geen stofclassificatie, dan is deze geschikt voor klein afval thuis of in de garage.

Wel of geen TNO-certificatie

TNO-certificatie bouwstofzuigers

Stof is schadelijk voor je gezondheid, al helemaal als je er dagelijks in werkt op de bouwplaats. Dan is het fijn om met een bouwstofzuiger te werken die voorzien is van een TNO-certificatie. De stofafzuiging van de bouwstofzuiger voldoet dan aan belangrijke kenmerken waarmee je jouw gezondheid spaart. Zo voorkom je dat je te veel stof inademt en je luchtwegen beschadigt. Voor professionals is dit een must.

Met contactdoos geïntegreerd

Contactdoos geïntegreerd bouwstofzuigers

Bouwstofzuigers met een geïntegreerd stopcontact hebben het voordeel dat je elektrisch gereedschap op de stofzuiger aansluit. Zodra je je boormachine, cirkelzaag of ander elektrisch gereedschap aanzet, begint de stofzuiger direct met zuigen. Zo wordt al het stof en vuil gelijk opgevangen en ben je minder tijd kwijt aan het schoonmaken achteraf.

Wel of geen filterreiniging

Automatische filterreiniging bouwstofzuigers

Professionele bouwstofzuigers zijn uitgerust met een automatische filterreiniging. De bouwstofzuiger 'klopt' dan als het ware het hele fijne stof uit de filter. Het voordeel is dat de zuigkracht constant blijft en de bouwstofzuiger minder onderhoud van je vraagt.

Op netstroom of op accu

Accu of netstroom bouwstofzuigers

Kies je voor een bouwstofzuiger op netstroom, kijk dan goed naar de lengte van het snoer. Zijn er weinig stopcontacten in je garage of op de bouwplaats, zorg dan dat je snoer lang genoeg is. Zo kom je overal bij. Je kunt er ook voor kiezen om een verlengsnoer aan te schaffen of te zoeken naar een bouwstofzuiger op accu. Het nadeel van een accu is dat je hem wel moet opladen wanneer hij leeg is.

Met of zonder zak

Met of zonder zak bouwstofzuigers

Er zijn 2 manieren hoe het stof wordt opgevangen. Stofzuigers met zak maken gebruik van stofzakken, die je eenvoudig verwisselt. Een nadeel is dat de zakken prijzig zijn. Stofzuigers zonder zak hebben een opvangbak, waardoor je niet steeds nieuwe stofzakken koopt. Wel moet je de bak legen en schoonmaken na gebruik. Werkt een bouwstofzuiger zowel met als zonder zak, dan heb je beste van beide werelden en kies je wat voor jouw klus het beste uitkomt.

Last but not least: accessoires

Accessoires bouwstofzuigers

Koop je een bouwstofzuiger met meegeleverde accessoires, dan ga je met allerlei verschillende materialen aan de slag. Denk aan opzuigstukken speciaal voor meubels, nat vuil of parket. Worden er veel stofzuigerzakken meegeleverd? Dan heb je gelijk een mooie voorraad in huis.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 13.956 beoordelingen