The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Marloes

Waarvoor gebruik je een bouwstofzuiger?

Ga je klussen, dan ga je troep maken. Welk gereedschap je ook gebruikt, er komt hoe dan ook stof, zaagsel of gruis vrij. Met een bouwstofzuiger of alleszuiger ruim je dit soort afval snel en grondig op. In tegenstelling tot een normale stofzuiger is een bouwstofzuiger bestand tegen grof materiaal en zuig je er zelfs vloeistof mee op. En sluit je bouwstofzuiger direct aan op je boor- of schuurmachine om stof niet eens de kans te geven in je werkruimte te belanden. Waarvoor je een bouwstofzuiger allemaal nog meer gebruikt, vertel ik je in dit artikel.

Aan de slag met je bouwstofzuiger

Welke bouwstofzuiger je nodig hebt, hangt af van een aantal vragen:

  1. Voer je doe-het-zelf klussen of professionele klussen uit?

  2. Heb je een alleszuiger of bouwstofzuiger nodig?

  3. Wil je vloeistof opzuigen?

  4. Welk afval wil je opzuigen?

De verschillen

Bouwstofzuiger doe-het-zelver

Doe-het-zelf klussen

Voor de doe-het-zelver die thuis of in de nieuw gekochte woning met een klusproject aan de slag gaan, is een 'basis' bouwstofzuiger voldoende. Een flink reservoir zodat je deze niet steeds hoeft te legen is aan te raden. Evenals een blaasfunctie, om vuil op lastig te bereiken plekken weg te krijgen. Sommige stofzuigers hebben ook een geïntegreerd stopcontact, waar je jouw gereedschap op aansluit. Kortom, een bouwstofzuiger voor de doe-het-zelver is groot en krachtig genoeg om zowel droog als nat bouwafval op te zuigen, maar zonder de toeters en bellen die voor het hoge prijskaartje zorgen bij de professionele modellen.

Bouwstofzuiger professional

Professionele klussen

Ga je een bouwstofzuiger voor professionele werkzaamheden gebruiken, dan worden andere eigenschappen interessant. De stofklasse waarvoor hij gecertificeerd is bijvoorbeeld, van L (laag), M (midden) tot H (hoog). Afhankelijk van het type afval dat je gaat opruimen, is dit van belang. Maar ook een geïntegreerd stopcontact met inschakelautomaat is voor de intensieve gebruiker van een bouwstofzuiger onmisbaar. Ook (semi)automatische filterreiniging is het overwegen waard, zodat je continu met schone filters werkt die optimale zuigkracht garanderen.

Alleszuiger of bouwstofzuiger?

Alleszuiger of bouwstofzuiger

Goeie vraag, de benamingen worden veel door elkaar heen gebruikt. De term alleszuiger wordt veel gebruikt voor de doe-het-zelf variant van de bouwstofzuiger. Het opzuigen van álles moet je natuurlijk niet te letterlijk nemen, maar het opruimen van zowel nat als droog vuil, dat voor de normale stofzuiger te grof is, kan prima met een alleszuiger. Bouwstofzuigers worden, zoals de naam al verraadt, gebruikt op de bouw- of werkplaats voor industriële doeleinden. Logischerwijs zijn dit dus zwaardere en specialistischer machines dan de alleszuiger voor de particulier.

Vloeistof opzuigen

Vloeistof opzuigen bouwstofzuiger

De meeste bouwstofzuigers hebben de mogelijkheid om water, modder of ander nat vuil op te zuigen. Handig, want met een dweil en een emmer ben je een stuk langer bezig. Deze waterstofzuigers of nat- en droogzuigers gebruik je bijvoorbeeld voor het legen van de dakgoot, het opruimen van oude stukken behang of als schoonmaakhulp bij een lekkage. Vaak slaat de motor af als het reservoir vol raakt, zodat je precies weet wanneer het tijd is om de ketel te legen.

Afval opzuigen

Afval opzuigen bouwstofzuiger

Hoewel heel fijn, is bouwstof te scherp om door een normale stofzuiger opgezogen te worden. Speciale filterzakken in bouwstofzuigers zorgen ervoor dat je genoeg zuigkracht houdt om de werkplaats schoon te houden. Maar er zijn ook stofzuigers die werken zonder stofzak, wat ook zo zijn voordelen heeft. Verder moet de professionele gebruiker rekening houden met de stofklasse waarvoor de stofzuiger gecertificeerd is, om zonder gevaar voor de gezondheid aan de slag te gaan.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.259 beoordelingen