Advies over schuurmachines
Schuurmachine kiezen
Welke schuurmachine het beste aansluit bij jouw wensen, is afhankelijk van verschillende zaken. Stel jezelf de volgende vragen om de beste schuurmachine voor jou te kiezen:
- Wat wil je gaan schuren?
- Waar let je nog meer op?
- Welk schuurpapier heb je nodig?
1. Wat wil je gaan schuren?
De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen wanneer je op zoek bent naar een schuurmachine is misschien wel: "Wat wil ik gaan schuren?". Een houten deur ontdoen van die lelijke bruine verf is wel even iets anders dan een verroest gietijzeren hek klaarmaken voor een nieuwe laag hoogglans. We zetten de belangrijkste klussen voor je uiteen en vertellen je welk type schuurmachine daar het best bij past.
Verschillende oppervlakken
Hoeken en randen
Wil je een trap schuren of kozijnen schuren? Dan heb je een schuurmachine voor kleine hoekjes nodig. Ook het schuren van of langs plinten is typisch zo'n klus waar een fijnere schuurmachine nodig is. De puntvormige zool van de deltaschuurmachine is ideaal voor gebruik in hoekjes. De meeste deltaschuurmachines zijn compact, licht van gewicht en met één hand te hanteren voor een verhoogde bewegingsvrijheid.
Grotere vlakke delen
Met een vlakschuurmachine voer je veel verschillende schuurklussen uit. Het zal je daarom niet verbazen dat dit type schuurmachine verreweg het meest gebruikt wordt. De rechthoekige schuurzool is groot genoeg om snel en efficiënt tafels, kasten of andere grote vlakke oppervlakken mee te schuren.
Gebogen oppervlakken
De excentrische schuurmachine werkt net even anders dan de delta- en vlakschuurmachines. De ronde zool maakt namelijk een dubbele schuurbeweging, niet alleen een ronde maar ook een trillende (excentrische) beweging. Hierdoor schuur je nog sneller, blijven er geen markeringen achter op het oppervlak en bereik je tegelijkertijd een hele fijne afwerking. Ook voor het schuren van gebogen oppervlakken en het polijsten van auto's of boten is de excenterschuurmachine heel geschikt.
Plafond, wanden en vloeren
De naam van de langnekschuurmachine laat geen twijfel over waar je deze voor gebruikt: de lange telescopische steel maakt de schuurmachine ideaal voor schuren op hoge plekken waar je anders niet bijkomt. Maar ook het schuren van vloeren is met een langnekschuurmachine een stuk comfortabeler, omdat je staand te werk gaat in plaats van op je knieën. De ronde schuurzool maakt dit type niet geschikt voor het schuren in hoeken.
Deuren en vloeren
Een bandschuurmachine gebruik je als er echt meters gemaakt moeten worden op schuurgebied. De zeer hoge schuursnelheid maakt de bandschuurmachine ideaal voor grof en zwaar schuurwerk. Je neemt snel veel materiaal af door de machine met de draaiende schuurband over het oppervlak te sturen. Wees wel extra voorzichtig dat je niet teveel weg schuurt door de bandschuurmachine lang op 1 plek te houden.
Multifunctioneel
Met een multischuurmachine heb je met 1 machine meerdere schuurmogelijkheden. Dit type heeft verwisselbare zolen in verschillende maten en vormen, zodat je zowel die lastig te bereiken hoeken als de grotere vlakke delen schuurt. Let wel: de gemiddelde multischuurmachine is beter geschikt voor de kleinere klussen dan voor het echte grove werk als vloeren en muren schuren.
Welk schuurpapier heb je nodig?
Uiteraard kies je voor schuurpapier dat precies past op jouw schuurmachine. Te klein papier is schadelijk voor de zool van je machine en te groot papier werkt onhandig en is niet bepaald efficiënt. Naast de maat let je op de gaten voor de stofafzuiging. Deze moeten matchen met je machine zodat het schuurstof zoveel mogelijk wordt afgezogen. Let tot slot ook zeker op de korrelgrootte:
- K40-K80: verwijderen oude verflagen
- K80-K120: opschuren nieuw hout
- K120-K180: opschuren van bestaande verflaag
- K180-K240: opschuren tussen verf- en laklagen