The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marloes

Advies over schuurmachines

Het nut van schuren wordt nog wel eens onderschat en het is misschien niet het leukste klusje. Maar het is een feit dat geschuurde en van de juiste basislak voorziene materialen slijtvaster en weerbarstiger zijn en jaren langer mee zullen gaan. Schuren doe je natuurlijk met een schuurmachine. Maar wat is dan de beste schuurmachine voor jou? Met het vinden van het antwoord op die vraag help ik je graag.

Schuurmachine kiezen

Stel jezelf een aantal vragen om de beste schuurmachine voor jou te kiezen:

  1. Wat wil je gaan schuren?
  2. Waar let je nog meer op?
  3. Welk schuurpapier heb je nodig?

1. Wat wil je gaan schuren?

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen wanneer je op zoek bent naar een schuurmachine is misschien wel: "Wat wil ik gaan schuren?". Een houten deur ontdoen van die lelijke bruine verf is wel even iets anders dan een verroest gietijzeren hek klaarmaken voor een nieuwe laag hoogglans. We zetten de belangrijkste klussen voor je uiteen en vertellen je welk type schuurmachine daar het best bij past.

Hoeken en randen

Hoeken en randen schuren

Wil je een trap schuren of kozijnen schuren? Dan heb je een schuurmachine voor kleine hoekjes nodig. Ook het schuren van of langs plinten is typisch zo'n klus waar een fijnere schuurmachine nodig is. De puntvormige zool van de deltaschuurmachine is ideaal voor gebruik in hoekjes. De meeste deltaschuurmachines zijn compact, licht van gewicht en met één hand te hanteren voor een verhoogde bewegingsvrijheid. Een vlakschuurmachine is weliswaar minder geschikt voor de lastigere hoeken, maar de vlakke delen van de tree, het kozijn of de plint schuur je er gemakkelijk en snel mee.

Grote vlakke delen

Grote vlakken delen schuren

Wil je je teak of eiken tafel schuren? Of de deur schuren en verven? Dan heb je iets grover geschut nodig dan een deltaschuurmachine. Ook een houten vloer schuren (of specifieker parket schuren) behoeft een machine met wat meer schuuroppervlak. Geschikte machines voor klussen als dit zijn vlakschuurmachines, excenterschuurmachines en bandschuurmachines. Met name de 2 laatst genoemde types zijn uitermate geschikt voor bijvoorbeeld wanden schuren.

Eén schuurmachine voor alle klussen

Multischuurmachine

Met een multischuurmachine ben je eigenlijk in 1 keer klaar. Dit type machine is namelijk voorzien van meerdere uitwisselbare zolen waarmee je vrijwel alle klussen uitvoert. Let wel: de gemiddelde multischuurmachine is beter geschikt voor de kleinere klussen dan voor het echte grove werk als vloeren en muren schuren.

2. Waar let je nog meer op?

Stofbakje

Wanneer je dan uiteindelijk hebt besloten welk type schuurmachine je nodig hebt, zijn er nog een aantal puntjes van aandacht. Kies je voor stofafzuiging of kies je voor een schuurmachine met een stofzakje of -bakje? Heb je een bouwstofzuiger of stofzuiger die fijnstof aan kan, dan is een schuurapparaat met aansluiting voor een stofzuiger afdoende. Heb je geen bouwstofzuiger gebruik dan een schuurmachine met eigen stofopvangsysteem.

Met een handpalmschuurmachine hou jij optimale controle over de bewegingen die de schuurmachine maakt. Je bedient dit type schuurmachine namelijk - de naam zegt het al - vanuit je handpalm. Naast de schuurrichting is ook de druk die je uitoefent op deze wijze perfect te doseren.

3. Welk schuurpapier heb je nodig?

Schuurpapier

Verschillende soorten schuurmachines, verschillende soorten schuurpapier. Zo vind je bij ons onder andere delta-, vlak- en excenterschuurpapier en schuurbanden voor bandschuurmachines. Uiteraard kies je het papier dat precies past op jouw schuurmachine. Te klein papier is schadelijk voor de zool van je machine en te groot papier werkt onhandig en is niet bepaald efficiënt. Naast de maat let je op de gaten voor de stofafzuiging. Deze moeten matchen met je machine zodat het schuurstof zoveel mogelijk wordt afgezogen. Let bij de aanschaf van schuurpapier tot slot ook zeker op de korrelgrootte:

  • K40-K80: verwijderen oude verflagen
  • K80-K120: opschuren nieuw hout
  • K120-K180: opschuren van bestaande verflaag
  • K180-K240: opschuren tussen verf- en laklagen

© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 13.874 beoordelingen