The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door James

Advies over parket schuren

Dat parket schuren of een houten vloer schuren niet hetzelfde is als het schuren van een kozijn of plint hoeven we jou niet uit te leggen. Je hebt te maken met een zeer groot oppervlak dat je gelijkmatig wilt opschuren zodat dit, na eventueel lakken, weer jaren mee gaat. Hoe pak je dat aan? En met welke schuurmachine? We leggen het je uit.

Welke schuurmachines zijn geschikt voor het schuren van parket?

Het op de juiste wijze schuren van een vloer doe je natuurlijk alleen met de juiste schuurmachine. Wat echter de juiste machine is, kan nog weleens verschillen. Je zou haast denken dat iedere machine geschikt is, zolang er maar een schuurpapiertje aan zit. Je wilt echter wel een gelijkmatige afname en het hoeft natuurlijk allemaal niet langer te duren dan nodig. De volgende 3 machines zijn dan ook het meest geschikt voor deze uitdagende klus.

Excenterschuurmachines

Parket schuren met excenterschuurmachine

Ga je de parketvloer schuren met een excenterschuurmachine dan heb je gekozen voor een schuurmachine die gemakkelijk te controleren is. Door zijn relatief grote ronde schuurzool is hij geschikt voor grote oppervlaktes. De snelheid waarmee je een vloer schuurt, is gemiddeld te noemen. Bij een excenterschuurmachine is het wel zaak goed op te blijven letten. De roterende beweging die je maakt, moet namelijk overal gelijk zijn. Evenals de druk die je uitoefent. Hoekjes zijn helaas niet te bereiken met dit type. Die moet je met de hand of met een andere machine schuren.

Bandschuurmachines

Bandschuurmachine

Wil je met een vlot tempo je vloer schuren? Kijk dan eens naar een bandschuurmachine. Deze schuurmachine heeft een grote rechthoekige zool waar een schuurband met hoge snelheid overheen rolt. De afname is, mede door het hogere gewicht dat op de vloer drukt, een stuk sneller dan bij een excenterschuurmachine. Dit houdt wel in dat beschadigingen sneller gemaakt zijn. Om deze te voorkomen werk je sowieso met de richting van de nerf mee. De hoeken van de ruimte zijn al iets beter te bereiken, maar de laatste centimeters red je net niet.

Vlakschuurmachines

Vlakschuurmachine

Echt snel zal het niet gaan, maar ook een vlakschuurmachine is geschikt voor parket schuren. We hebben dit type dan ook vooral aan deze lijst toegevoegd voor de afwerking. Met een vlakschuurmachine kom je namelijk wél gemakkelijk in de hoeken en precies langs je plint of muur. Wil je toch je hele houten vloer schuren met een vlakschuurmachine? Daar valt wat voor te zeggen. Door zijn kleinere schuuroppervlak en relatief lage gewicht is de vlakschuurmachine op het gebied van beschadigingen namelijk de meest veilige keuze.

Waar let ik op bij het schuren van parket?

De juiste machine(s) gekozen? Mooi! Aan de slag! Bereid de complete ruimte voor zodat je niet halverwege het schuren met meubels hoeft te slepen. Dek alles wat in de ruimte achterblijft af met folie en controleer vervolgens de vloer op uitstekende spijkers. Kom je deze tegen, sla ze dan minimaal 2 tot 3 millimeter diep in het hout. Parket schuren is een stoffige klus. Zorg dus voor een effectieve stofafzuiging en werk daarnaast altijd met een stofkapje. Start met een grove korrel (K40) zonder al teveel druk uit te oefenen. Na de eerste afname stap je over op fijner papier (K80/K100). Ben je eenmaal klaar met schuren, maak de ruimte dan volledig stofvrij. Je wilt tenslotte niet dat het afwerken op voorhand al is verpest door achtergebleven stof.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.593 beoordelingen