The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marloes

Hoe kies je het juiste schuurpapier?

Voordat je de keukenkastjes, eettafel, deuren of kozijnen een nieuwe verf- of laklaag geeft, moet het geschuurd worden. Alleen dan weet je zeker dat de verf zich goed aan de ondergrond hecht. Maar kies je voor te grof schuurpapier, dan loop je het risico krassen te maken. Kies je voor een te fijne variant, dan ben je wel even bezig voordat die oude verflaag verwijderd is. Welke schuurpapier korrel het beste past bij jouw klus en waar je nog meer op moet letten, vertel ik je in dit artikel.

1. Bepaal de korrel van het schuurpapier

Korrel van schuurpapier

Wie weleens schuurpapier heeft gekocht, weet dat elk soort schuurpapier een 'eigen' getal heeft. Dit cijfer, voorafgegaan aan een 'p' of een 'k', staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter. Hoe lager het getal, hoe grover het schuurpapier. Een schuurvel met een korrelgrootte van maar 60 of 80 gebruik je om de oneffenheden uit ruw hout te schuren en om oude verflagen te verwijderen. Vervolgens ga je steeds een stapje hoger naar fijner schuurpapier, tot het zeer fijne p240 als de klus vraagt om een hele secure afwerking. Voor een mooi en egaal resultaat gebruik je fijn schuurpapier. Ook om schilderwerk even op te schuren, of tussen de nieuw aan te brengen lak- of verflagen in, is fijn schuurpapier de beste keuze.

2. Kies de juiste maat en kleur

Juiste kleur schuurpapier

Het klinkt heel logisch, maar kijk goed naar de maat van het schuurpapier en de afmetingen van de zool van je schuurmachine. Bij een te klein schuurvel benut je niet het volledige bereik van de schuurmachine en dat is natuurlijk zonde. Maar ook een te groot schuurvel werkt niet prettig. Het schuurpapier zit dan niet strak tegen de schuurzool aan, waardoor je geen mooi resultaat krijgt. Daarnaast kan de kleur bepalend zijn voor je keuze. Misschien is het je weleens opgevallen dat schuurpapier vaak rood of wit is. Rode schuurvellen gebruik je voor blank hout, spaanplaat en metaal en de witte variant (die vaak langer meegaat) voor schilderwerk, vulmaterialen en plamuur.

3. Bevestig het schuurpapier

Schuurpapierbevestiging

Afhankelijk van de schuurmachine, zijn er 2 manieren om schuurpapier te bevestigen: met klittenband of met een klemsysteem. Zit het schuurvel met klittenband vast aan de schuurzool, dan vervang je het vel als dat nodig is in een handomdraai. Je trekt simpelweg het oude eraf en plakt er een nieuw vel op. Ook blijft het papier goed op zijn plek zitten, als het met klittenband vast zit. Andere schuurmachines zijn voorzien van 2 klemmetjes aan de zijkant van de schuurzool, waar je het papier in vast klemt. Het voordeel hiervan is dat je zelf een (groter) stuk schuurpapier op maat kunt knippen en dat je niet gebonden bent aan de exacte maat van de schuurzool.

4. Nu stofvrij aan de slag

Stofvrij schuren

Heb je een schuurmachine met een afzuigsysteem? Dat is mooi, want dat scheelt je een hoop opruimwerk na afloop. Maar houd er wel rekening mee dat het schuurpapier niet de gaten in de zool afdekt. Gebruik schuurpapier met perforatieopeningen die overeenkomen met de gaten in de schuurzool, om het afzuigsysteem optimaal te laten werken. Daarnaast komt er bij grondig schuurwerk nogal wat stof vrij. Zet daarom een stofmasker op, om te voorkomen dat de stof inademt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.769 beoordelingen