The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Uhro

Hoe monteer je een computerventilator in je desktop?

Je hebt een nieuwe casefan of computer ventilator gekocht om je desktop computer beter te koelen. Het inbouwen van zo'n ventilator is niet al te moeilijk, in dit artikel leg ik je uit hoe je dat snel en veilig doet.

Wat heb je nodig?

Gereedschap om een ventilator in te bouwen.
  • Gereedschap om de computerbehuizing te openen
  • Een antistatische armband
  • Een desktop pc
  • 1 of meerdere casefans
  • Een kopje koffie

1. De basis

Computer uitschakelen.

Schakel je computer volledig uit, zet hem dus niet op stand by. Verwijder vervolgens alle kabels en begin daarbij met de stroomkabel. Zet je computer hierna nog één keer aan, zodat alle stroom die overgebleven is in de voeding ook verdwijnt.

2. Voorkom statische schokken

Statische schokken voorkomen.

Als je aan een computer gaat sleutelen, is het belangrijk om niet statisch geladen te zijn. Een statische schok, hoe klein ook, kan namelijk funest zijn voor de componenten in je computer. Ik raad je daarom aan altijd een antistatische armband te dragen. Hoewel riskanter, is het ook mogelijk om je te ontladen aan bijvoorbeeld de verwarmingsradiator.

3. Open je computer

Computer openen.

Leg de behuizing van je computer op tafel met de linker zijkant boven. Gebruik eventueel een handdoek om je kast te beschermen tegen krasjes. Draai de achterkant van de computerbehuizing naar je toe. Hier zie je 2 à 3 grote schroeven. Verwijder deze en schuif de zijkant van je computer weg. Je ziet nu het moederbord en alle onderdelen van je pc.

4. Lokaliseer de ruimte voor je computer ventilatoren

Ruimte voor ventilatoren herkennen.

Waar je computer ventilatoren precies installeert, hangt af van je computerbehuizing. Meestal is er aan de voorkant van de behuizing ruimte voor 2 à 3 ventilatoren (afhankelijk van het formaat) en aan de achterkant voor 1 à 2 fans. In moderne kasten vind je ook aan de bovenkant ruimte voor 1 of meerdere fans. Controleer in de handleiding van je behuizing hoe groot de fan mag zijn als je nog twijfelt.

5. Installeer de computer ventilator

De ventilator in je computer installeren.

Het installeren van een casefan is redelijk overzichtelijk. Je monteert de ventilator met de meegeleverde schroeven op de correcte plek in je kast. Let er daarbij wel goed op dat de ventilator op de juiste manier plaatst zodat hij op de juiste plek warme lucht afvoert en frisse lucht aanzuigt.

6. Voorzie de case fan van stroom

De ventilator aansluiten op stroom.

Na het vastschroeven (of vast klikken) voorzie je de computerventilator, sluit je hem aan op het moederbord. Het aansluitpunt voor je case fan (soms ook chassis fan genoemd) vind je meestal aan de rechter bovenkant van je moederbord. Let er hierbij op dat je een ventilator met een 3 pins aansluiting wél op een moederbord met 4 pins aansluiting bevestigt, maar niet andersom.

7. Gebruiken

Sluit de computer opnieuw aan na installatie.

Schuif de zijkant weer op je computerbehuizing en sluit hem direct weer aan. Normaliter start je computer op de gebruikelijke wijze op. De werking van een casefan zie je niet direct, alhoewel het wel duidelijk is of ze aangaan. Je hoort dit en bij een ventilator met RGB-verlichting zie je dit ook. In de app van je moederbord zie je als het goed is dat je componenten na installatie koeler blijven.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.695 beoordelingen