The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Dorieke

De verschillen tussen KitchenAid foodprocessors en hakmolens

Het verschil tussen een KitchenAid foodprocessor en KitchenAid hakmolen zit 'm niet alleen in de grootte, maar voornamelijk in wat je ermee maakt. Een hakmolen is vooral geschikt voor het fijnhakken van ingrediënten. Een foodprocessor gebruik je ook voor snij- en raspwerk. In dit artikel nemen we de verschillen met je door, zodat je weet welk apparaat je nodig hebt.

Vergelijking KitchenAid foodprocessor en hakmolen

Foodprocessor Hakmolen
Standaard functies Hakken, snijden, raspen, mengen Hakken, mengen
Eventuele extra functies Koken, kneden, kloppen, mixen -
Formaat Midden tot groot Klein
Inhoud 1,7 - 4 liter 0,8 - 1,2 liter

Wat maak je ermee?

KitchenAid foodprocessor 4 liter rood

Foodprocessor: snijden, raspen, hakken en mengen

Een foodprocessor is een echte kookhulp. Het snijdt, raspt en hakt ingrediënten, terwijl jij iets anders doet. Je zet het apparaat veelzijdig in. Zo snijdt de foodprocessor bijvoorbeeld komkommer in plakjes of courgette in slierten. De foodprocessor raspt ook een wortel of kaas fijn, hakt een uitje of mixt een dip, zoals hummus. Bij de foodprocessor zitten meerdere snij- en raspbladen, zodat je kiest uit verschillende diktes.

KitchenAid hakmolen wit

Hakmolen: hakken en mengen

Een hakmolen hakt ingrediënten fijn en mixt deze eventueel tot een dip of saus. Wanneer je één ingrediënt toevoegt, hakt de molen dit fijn. Stop je er meerdere ingrediënten in, dan hakt de hakmolen ze fijn én mixt hij ze tot een geheel. Zo hak je noten, een uitje of kruiden fijn of maak je zelf pesto of hummus. Een hakmolen is een stuk compacter dan een foodprocessor. Handig, voor in een kleine keuken.

Zijn er extra mogelijkheden?

KitchenAid cookprocessor amandelwit

Foodprocessor: meerdere uitbreidingsmogelijkheden

Je breidt de foodprocessor uit met verschillende opzetstukken. Zo heb je kneed- en menghaken, waarmee je ook deeg kneedt en beslag mixt. Wil je ook sapjes maken met jouw foodprocessor? Kijk dan naar een citruspers of juicer opzetstuk. Een foodprocessor is geschikt voor koude ingrediënten, maar er zijn ook cookprocessors. Hier zit een kookfunctie in, zodat je bijvoorbeeld groenten stoomt, een uitje snijdt en daarna gelijk een soep maakt. Ook maak je er eenpansgerechten in, zoals risotto.

Zelfgemaakte pesto in mat zwarte KitchenAid hakmolen

Hakmolen: geen uitbreidingsmogelijkheden

Een hakmolen is niet uit te breiden met accessoires. Eén van de voordelen van een hakmolen is namelijk dat het een compact en simpel apparaat is.

Hoe groot is het apparaat?

KitchenAid foodprocessor 3,1 liter zwart

Foodprocessor: midden tot groot

Een foodprocessor is flink van formaat. Zeker de modellen met een grote mengkom en veel accessoires. Houdt er dus rekening mee dat een foodprocessor aardig wat ruimte in beslag neemt. Je hebt foodprocessors met een inhoud van 1,7 tot 4 liter. Die van 1,7 liter lijken qua uiterlijk en formaat op de hakmolens. De grote modellen zijn een stuk breder en hoger. Om te bepalen welk formaat je nodig hebt, houd je ongeveer een liter per persoon aan.

KitchenAid hakmolen zilver

Hakmolen: klein

Een hakmolen is klein en compact van formaat. Hij neemt hierdoor weinig ruimte in beslag op jouw aanrecht én is makkelijk op te bergen. De inhoud verschilt van 0,8 tot 1,2 liter. Dit is meestal ruim voldoende, want je maakt niet vaak liters pesto of hummus tegelijk. De motor is ook niet geschikt voor grote hoeveelheden.

Conclusie

Ben je op zoek naar een veelzijdige keukenhulp die jou al het snij-, hak- en raspwerk uit handen neemt? Dan zit je goed met een foodprocessor. De foodprocessor is er in verschillende formaten, zodat je er één kiest die bij jouw huishouden en in jouw keuken past. Daarbij is de foodprocessor uit te breiden met accessoires. Wil je vooral een compacte keukenhulp waarmee je even snel een uitje hakt of pesto maakt? Dan is een hakmolen het apparaat voor jou.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.756 beoordelingen