The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Iris

Hoe ontkalk je de Delonghi Magnifica?

Het kalklampje van jouw Delonghi Magnifica brandt, dus het is weer tijd om deze te ontkalken. Het ontkalken van de Delonghi Maginifica gaat in een aantal stappen. Voer deze correct uit, zodat je zeker weet dat jouw koffiemachine in goede conditie blijft. In dit artikel leg ik uit hoe je jouw Delonghi Magnifica ontkalkt. Deze handleiding gebruik je bij de De'Longhi Magnifica ECAM 20.110.B, de ECAM 22.110.B en de ECAM 22.110SB.

Hoe ontkalk ik mijn Delonghi Magnifica?

Volg onderstaande instructies nauwkeurig om jouw machine te ontkalken. DeLonghi raadt aan om uitsluitend ontkalkingsmiddel te gebruiken van hun eigen merk. Zo weet je zeker dat je jouw machine niet beschadigt. Wanneer je ontkalkmiddelen op basis van sulfamine of azijnzuur gebruikt, vervalt de garantie bij DeLonghi.

Vul het waterreservoir met ontkalkingsmiddel

Vul het waterreservoir met ontkalkingsmiddel en water
 • Stap 1: Schakel de koffiemachine in door op de aan-knop te drukken.
 • Stap 2: Leeg het waterreservoir en verwijder het filter uit het waterreservoir (indien aanwezig)
 • Stap 3: Giet 100 milliliter ontkalkingsmiddel in het waterreservoir tot aan niveau A. Dit staat aangegeven met een ‘A’ op het waterreservoir. Plaats het waterreservoir terug in de machine. Vul dit vervolgens aan met kraanwater tot aan niveau B.
 • Stap 4: Zet een bak met een minimale inhoud van 1,5 liter onder het stoompijpje. Zodra je het ontkalken inschakelt zal er namelijk heet water uit de stoompijp lopen.

Schakel het ontkalkingsprogramma in

Schakel het ontkalkingsprogramma in door de knop voor ontkalken in te drukken
 • Stap 5: Druk de knop voor ontkalken 5 seconden lang in, totdat het lampje voor ontkalken niet meer knippert. Deze knop is afgebeeld als een ronde pijl met druppeltjes. Het lampje brandt nu zonder te knipperen. Dit betekent dat de koffiemachine in de ontkalkingsstand staat.
 • Stap 6: Draai de stoomknop helemaal open. Dit doe je door de knop in één vlotte beweging naar de ‘I’ te draaien. Er stroomt nu heet water uit de machine. De koffiemachine stopt vanzelf wanneer het waterreservoir helemaal leeg is. Dit duurt ongeveer 30 minuten, inclusief korte tussenpozen.

Vervolg het proces na 30 minuten

Na 30 minuten spoelen is het waterreservoir leeg
 • Stap 7: Na 30 minuten ontkalken is het waterreservoir leeg. Het lampje met de waterkan brandt nu. Hier hoef je niks mee te doen.
 • Stap 8: Draai de stoomknop weer helemaal dicht. Dit doe je door de knop in één vlotte beweging naar de ‘O’ te draaien.
 • Stap 9: Leeg de bak die gebruikt werd om de ontkalkoplossing op te vangen en plaats de lege bak weer onder de stoompijp.
 • Stap 10: Verwijder het lege waterreservoir en spoel deze om met kraanwater.

Schakel het spoelprogramma in

Naspoelen met water
 • Stap 11: Vul het reservoir met kraanwater, maar dit keer tot aan het streepje ‘MAX’ en plaats deze terug in de machine.
 • Stap 12: Draai de stoomknop weer helemaal open. Dit doe je door de knop in één vlotte beweging naar de ‘I’ te draaien. Het water gaat weer stromen, dit keer zonder tussenpozen. De koffiemachine stopt automatisch wanneer het waterreservoir leeg is.
 • Stap 13: Hierna draai je de stoomknop weer helemaal dicht. Dit doe je door de knop in één vlotte beweging naar de ‘O’ te draaien.

Wanneer ontkalken?

Zodra het kalklampje gaat knipperen is het tijd om de machine te ontkalken. Met welke regelmaat het kalklampje brandt, is afhankelijk van hoe vaak je de machine gebruikt. Gemiddeld zal dit zo’n 1 keer per 3 maanden zijn. Wij raden je aan om naast het ontkalken ook altijd een waterfilter te gebruiken. Hiermee voorkom je voor een groot deel kalkvorming in de leidingen van jouw DeLonghi espressomachine. Zo houd je deze in goede conditie én verleng je de levensduur.

Het kalklampje blijft branden na het ontkalken

Heb jij alle stappen voor het ontkalken uitgevoerd, maar blijft het kalklampje alsnog branden? Lees dan hier hoe je dit verhelpt.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.586 beoordelingen