Geschreven door Richard

Advies over DLNA

Je hebt het vast op je smart tv of NAS gezien: DLNA. Hiermee deel je via je thuisnetwerk mediabestanden tussen verschillende apparaten. Handig, want zo speel je op je smart tv video's en muziek af die op je NAS bewaart. Je hoeft niet meer van de bank af om een avond je eigen series te bingewatchen. Maar hoe werkt DLNA en wat zijn de voordelen? Ik adviseer je over de mogelijkheden van DLNA.

Hoe werkt DLNA?

In de praktijk

Via de verkenner op je computer zet je videobestanden in een gedeelde map op je NAS, daarmee maak je een mediaserver. Deze map zorgt ervoor dat andere apparaten toegang hebben tot de video's in deze map. Vervolgens open je de ingebouwde mediaspeler van je smart tv, of een geschikte media app op je smartphone of tablet. Zodra je tv de mediaserver herkent, dan kun je meteen de map openen en de video kiezen die je wilt zien.

Apparaten met DLNA-certificaat Tegenwoordig hebben de meeste apparaten met netwerkverbinding DLNA:

  • Smartphone (Android en iOS)
  • Tablet (Android en iOS)
  • Computer
  • Consoles
  • NAS
  • Audiostreamers
  • Chromecast Om zeker te weten of je apparaat werkt met DLNA, zoek je op in de specificaties of hij DLNA-gecertificeerd is.

Nadelen van DLNA DLNA is geen software, maar een communicatiemethode. DLNA maakt als het ware een brug tussen apparaten in je netwerk. Daarom komt het voor dat je sommige video- en audiobestanden niet kan openen, dat ligt aan de ondersteuning van je smart tv of ander apparaat. Die doet namelijk het rekenwerk. Bovendien is er vaak geen optimalisatie om efficiënter video's te kijken. Hierdoor kan het zijn dat een video laden bij het opstarten zo'n 30 seconden duurt.

Geen smart tv? Heb je geen smart tv, dan gebruik je een mediaspeler zoals de Chromecast of Apple TV. Daarmee speel je video's en muziek direct af via DLNA.

Maak een mediaserver van je NAS

Je NAS functioneert als centrale opslag in je thuisnetwerk. Video's stuur je direct van je computer naar je NAS, waarna je smart tv de video afspeelt. Hierdoor heb je je eigen mediaserver voor thuis. Geavanceerde NAS hebben ook functies om media te delen. Zo bewaar je ook vakantiefoto's, selfies en video's die je zelf gemaakt hebt en stuur je ze meteen naar je familie en vrienden. Ondertussen bouw je op je NAS je eigen film- en seriecollectie op.

Meer over streaming

Naast DLNA zijn er ook andere technieken om media te streamen vanaf je NAS naar je apparaten. Zo is er ook de Plex app. Wil je hier meer over weten?

Richard
Artikel van:
Richard
Opslagspecialist.