The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Richard

Advies over media streamen met je NAS

Een NAS is een ideale oplossing om je films, series en muziek te bewaren én te streamen. Je bekijkt via een NAS namelijk video's op je telefoon, tablet, computer en zelfs smart tv. Wat zijn de voordelen van streamen via je NAS? En welke apps gebruik je voor mediastreaming? Ik geef antwoord op deze vragen en leg je uit hoe je streamt vanaf je NAS.

Waarom streamen via een NAS?

Streamen is het afspelen van een video vanaf je NAS naar een computer, telefoon, tablet en tv. Zo bewaar en bekijk je films, series en muziek vanaf een centrale plek.

 • Je streamt naar smart tv's, computers, consoles, tablets en smartphones.
 • Je streamt zelfs media vanaf je NAS als je buitenshuis bent.
 • Dankzij extra apps zoals Plex bouw je automatisch een mediabibliotheek met ondertitels en covers.

NAS media bekijken op je smartphone en tablet

Smartphone en tablet

Alle NAS fabrikanten hebben eigen apps ontwikkeld voor iPhones en Android smartphones en tablets. Via deze apps scroll je door al je bestanden en bekijk je video's. Let erop dat niet elke app je films direct afspeelt. Ondersteunt je NAS transcoderen, dan zet je NAS je video direct om zodat je de film kijkt in de video app op je telefoon of tablet. Bekijk de App Store van je telefoon om erachter te komen of de app op je smartphone, tablet of beide werkt en of je elke video direct bekijkt.

Geschikt voor:

 • iPhone, iPad en Android smartphones en tablets

NAS media bekijken op je computer en laptop

VLC

Je NAS werkt net als je computer met mappen. Op je Windows laptop en macOS computer klik je de juiste map open en bekijk je de video die je wilt afspelen. Hiervoor heb je een video programma nodig. Deze staat vaak vooraf geïnstalleerd op je Windows of Apple computer.

Geschikt voor:

 • Windows en macOS

NAS media streamen met Chromecast of Apple TV

Stream media vanaf je NAS met chromecast of apple tv

Heb je een Apple TV, Chromecast of televisie met Google Cast ingebouwd, dan stream je video's vanaf je NAS naar je mediaspeler. Je NAS zet films en series direct om naar een ondersteund formaat, waardoor je elke video bekijkt via je Apple TV, Chromecast of televisie met Google Cast.

Geschikt voor:

 • Apple TV
 • Chromecast
 • Televisie met Google Cast
 • iPhone, iPad en Android smartphones en tablets (als afstandbediening)

NAS media streamen met Android TV

Android tv met NAS streamen

Fabrikanten QNAP en Synology hebben hun eigen app voor tv's met Android TV. Met deze apps bekijk je de video's van je QNAP of Synology NAS direct op je televisie. Doordat Android TV veel videoformaten ondersteunt, speel je bijna elke video af. Is er een bestand toch niet geschikt? Je NAS transcodeert direct je films.

Geschikt voor:

 • Smart tv's

NAS media streamen met Plex

Plex

Een veelgebruikte streaming app is Plex. De app herkent de videobestanden op je NAS en zoekt automatisch filminformatie zoals de acteurs, ondertitels en covers van de film op. Hierdoor heb je een visueel overzicht van al je films en blader je er eenvoudig doorheen. Speelt een bepaald videobestand niet af, dan transcodeert Plex deze video. Transcoderen is het direct omzetten van een videobestand naar een geschikt formaat. Transcoderen kost veel rekenkracht, daarom heb je een krachtige NAS nodig om te transcoderen via Plex.

Geschikt voor:

 • Smart tv's
 • iPhone, iPad en Android smartphones en tablets
 • Windows en macOS
 • PlayStation 4 en Xbox One

NAS media bekijken op je tv met DLNA

Smart tv

Bijna elke smart tv heeft DLNA ingebouwd. Dit is een techniek waarmee je televisie je NAS herkent als map. Zo scroll je op televisie door je video- en fotobestanden en selecteer je een film om af te spelen of foto om weer te geven. Niet elke televisie ondersteunt elk type videobestand, waardoor je niet elke video afspeelt. Door middel van een app, zoals Plex of de eigen app van de fabrikant voor je smart tv, los je dat op.

Geschikt voor:

 • Televisies met DLNA ondersteuning

Meer over NAS

Met je NAS stream je niet alleen films en series. Je gebruikt je netwerkopslag ook om back-ups te maken en je eigen persoonlijke cloud te beheren.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.753 beoordelingen