The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Bob

Waar download je e-books?

Op een gemiddelde e-reader passen duizenden boeken, maar waar haal je die boeken precies vandaan? Er zijn verschillende sites waar je gratis e-books downloadt en bij online boekverkopers download je e-books tegen betaling. Bij de Bibliotheek leen je met een abonnement e-books net als je normale boeken zou lenen. Lees in dit artikel hoe dat allemaal werkt.

Gratis e-books downloaden

DNBL e-books downloaden

Overal op het internet kan je gratis e-books downloaden, maar de kwaliteit is erg wisselvallig. Een betrouwbare site is bijvoorbeeld die van Project Gutenberg. Die richt zich met name op boeken waarvan het copyright verlopen is en dus zonder kosten verspreid mogen worden. Hier vind je klassiekers als Pride and Prejudice en Moby Dick. De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren heeft een vergelijkbare site, maar dan voor Nederlandse boeken. Download hier bijvoorbeeld Max Havelaar en maak eindelijk je leeslijst van de middelbare school compleet.

Bij de online Bibliotheek e-books lenen

online bibliotheek e-books lenen

Voor boekenliefhebbers ongetwijfeld herkenbaar: met een stapel van 10 boeken de bibliotheek uitlopen, klaar voor de vakantie. Met een abonnement op de online Bibliotheek leen je eenvoudig e-books via de site, vanuit je luie stoel en zonder al dat sjouwen. Als je al een abonnement op de openbare Bibliotheek hebt, heb je automatisch toegang. Je hebt nog wel het programma Adobe Digital Editions nodig, in verband met de kopieerbeveiliging. Op de site van de Bibliotheek staat precies uitgelegd wat je moet doen om boeken te downloaden uit hun grote e-books bibliotheek.

E-books kopen bij online boekwinkels

-ebooks kopen boekwinkel

Veel boekwinkels, vooral de grotere ketens zoals Bruna en De Slegte, hebben webwinkels waar ze naast papieren boeken ook e-books aanbieden. Ook grotere webwinkels hebben vaak e-books in het assortiment. Heel handig: e-books zijn altijd op voorraad en je hebt ze binnen een paar minuten via een downloadlink al in huis. Ook hier komt het soms voor dat de boeken beveiligd zijn en je ze alleen via Adobe Digital Editions kan openen.

Via de Kobo Shop e-books downloaden

Kobo Shop e-reader e-books kopen

Kobo is één van de grootste e-reader merken en heeft ook een eigen webwinkel, de Kobo Shop. Hier koop je e-books of sluit je een abonnement af (Kobo Plus). Kobo biedt ook veel gratis e-books aan, maar dat zijn niet de bestsellers. Boeken downloaden kan via je computer, maar ook via je Kobo e-reader zelf. Daarvoor heb je alleen wifi-verbinding en een creditcard nodig. Ga op je Kobo e-reader naar "Shop Kobo", koop een e-book en het boek wordt automatisch aan je bibliotheek toegevoegd.

Extra informatie: bestandsformaten

PDF ePUB

E-books worden in verschillende bestandsformaten aangeboden. Het meest gangbaar is ePub, dat kunnen alle e-readers zonder problemen openen. Oudere boeken vind je soms als pdf bestand, vaak bestaand uit een verzameling scans van het papieren boek. Dit is prima leesbaar, maar ziet er minder mooi uit dan een 'echt' e-book. E-books van boekenwinkels of de Bibliotheek krijg je soms als ACSM bestand, als beveiliging tegen kopiëren. Om een ACSM bestand te openen moet je Adobe Digital Editions downloaden; dit programma zet de e-books om naar ePub.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.761 beoordelingen