The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Levi

Haal alles uit je elektrische tandenborstel

Door je nieuwe elektrische tandenborstel goed te gebruiken en te onderhouden, heb je er langer én meer plezier van. Daarnaast is het goed voor de gezondheid van je gebit. Wist je bijvoorbeeld dat je de opzetborstel eens in de 3 maanden moet vervangen? Haal alles uit je elektrische tandenborstel met deze 6 tips.

Aan de slag met je elektrische tandenborstel

Tanden poetsen

Het onderhouden van je tandenborstel is niet tijdrovend. Volg deze tips om het meest uit je elektrische tandenborstel te halen.

 1. Vervang je opzetborstels regelmatig.
 2. Laad je tandenborstel niet te vaak op.
 3. Reinig je tandenborstel dagelijks.
 4. Reinig je tandenborstel en laadstation wekelijks.
 5. Vervoer je tandenborstel in een reisetui.
 6. Koppel je tandenborstel aan je smartphone voor poetsfeedback.

Gebruik

Opzetborstels

Tip 1: vervang je opzetborstels regelmatig

Als je jouw tandenborstel een tijdje in gebruik hebt, verliezen de borstelharen van de opzetborstel hun stevigheid. Hierdoor bereiken de borstelharen lastig bereikbare plekjes in jouw gebit moeilijker, of helemaal niet. Ook hopen miljoenen bacteriën zich op in de gebruikte opzetborstels, niet bepaald hygiënisch dus. Het is belangrijk dat je de opzetborstel van jouw elektrische tandenborstel minstens één keer in de 3 maanden vervangt.

Opladen elektrische tandenborstel

Tip 2: laad je tandenborstel niet te vaak op

Het lijkt een slim idee, je elektrische tandenborstel in de oplader laten staan zodat hij niet leeg raakt. Toch raden we je af om de tandenborstel tussentijds op te laden. Laad de tandenborstel altijd volledig op en zet hem pas weer in de oplader als hij leeg is. Zo gaat de accu langer mee. Als je het handig vindt om de tandenborstel na gebruik in het oplaadstation te zetten kan dit. Haal dan wel de stekker uit het stopcontact.

Onderhoud

Tandenborstel afspoelen

Tip 3: reinig je tandenborstel regelmatig

Het is belangrijk dat je bepaalde onderdelen van je tandenborstel dagelijks onderhoudt. Geen paniek, je hebt hier geen dagtaak aan:

 1. Spoel na ieder gebruik de borstelharen en het handvat af met water.
 2. Haal de opzetborstel van de tandenborstel en spoel de stalen aandrijfas ook schoon.
 3. Maak de aandrijfas en het handvat van de tandenborstel goed droog.
 4. Zet de opzetborstel terug op de tandenborstel en laat hem rechtopstaand drogen.

Let op: zorg dat je tandenborstel droog is als je hem op het laadstation plaatst. Zo voorkom je dat het laadstation een bolwerk wordt van bacteriën.

Tip 4: reinig je tandenborstel en laadstation wekelijks

Ook aan het wekelijks onderhouden van je tandenborstel ben je niet veel tijd kwijt.

 1. Controleer de tandenborstel op tandpastaresten. Haal hiervoor de tandenborstel uit elkaar en spoel de tandpastaresten af met lauwwarm water. Voor de moeilijk bereikbare plekjes kun je een doekje of wattenstaafje gebruiken.
 2. Controleer het laadstation op eventuele tandpastaresten en reinig het station met een vochtig doekje.

Tip 5: vervoer je tandenborstel in een reisetui

Reisetui

Ga je op vakantie of een weekendje weg, dan gaat je tandenborstel natuurlijk mee. Je vervoert jouw tandenborstel het beste in een reisetui. Hierin is de tandenborstel beschermd tegen val- of stootschade en tegen bacteriën van buitenaf. Hetzelfde geldt voor de opzetborstels. Deze plaats je ook in de reisetui, of je gebruikt het beschermkapje dat wordt meegeleverd bij de meeste tandenborstels. Sommige reisetuis hebben naast de beschermende en hygiënische functie ook een oplaadfunctie. Handig, zo hoef je geen losse oplader mee te nemen.

Tip 6: koppel je tandenborstel aan je smartphone

Tandenborstel aan de app koppelen

Heb je een slimme tandenborstel? Dan raden we je aan dat je deze koppelt aan je smartphone.

 1. Download afhankelijk van het merk van jouw tandenborstel de Oral-B of de Sonicare app op je telefoon via de App Store of Google Play.
 2. Schakel bluetooth in op je telefoon.
 3. Volg de instructies in de app om de tandenborstel met jouw smartphone te koppelen.
 4. Om poetsfeedback te ontvangen, open je de app en schakel je bluetooth in op je telefoon. Volg de instructies in de app en houd je smartphone in de buurt terwijl je jouw tanden poetst.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.805 beoordelingen