The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Uhro

Specialisten review NVIDIA Shield TV

Om zowel films te streamen in 4K als te gamen op je tv heb je normaal gesproken een Smart TV of mediaspeler én een console nodig. NVIDIA belooft dat je met de Shield beide kunt. Dankzij Android tv installeer je games en apps als Netflix direct op het apparaat, maar je kunt ook games streamen vanaf je pc of vanuit de cloud met GeForce Now. Is de Shield echt zo'n krachtige alleskunner of doet Nvidia water bij de wijn om zowel films als games in 4K aan te bieden? Ik zocht het voor je uit.

In het kort

  • Kijk films in de hoogste kwaliteit dankzij de 4K resolutie.
  • Je installeert alle apps die beschikbaar zijn op Android TV.
  • Stream games vanaf je PC met Nvidia videokaart naar je tv.
  • De Nvidia Shield heeft een Chromecast Ultra ingebouwd.
  • Het standaardmodel heeft te weinig interne opslag om films op te slaan.
  • Om games te streamen via GeForce Now heb je een abonnement bij Nvidia nodig.
  • Enkele belangrijke Nederlandse apps zijn niet beschikbaar voor Android TV.

Uit de doos

Nvidia Shield Accessoires

De Nvidia Shield TV Met controller die ik getest heb zit in een luxe doos. Dankzij de print met reliëf wordt het opvallende design van zowel de mediaspeler als de controller goed duidelijk. Als je de doos opent zie je de Nvidia Shield en de afstandsbediening direct liggen. De voeding zit naast de mediaspeler en de controller zit verstopt onder het apparaat.

De shield heeft een opvallende vormgeving waardoor niet direct duidelijk is welke kant nu boven hoort. Gelukkig verraad een stroef deel op de behuizing dat je hem daarop moet plaatsen. Hoewel de mediaspeler van plastic is, voelt hij degelijk aan. Dat geldt ook voor de controller. De afstandsbediening heeft alleen de hoognodige knoppen en is gemaakt van aluminium.

Installatie en gebruik

Installatie Shield

Omdat ik al meer dan 8 jaar een Android telefoon gebruik, komt de installatie van de Nvidia Shield me bekend voor: die is namelijk exact hetzelfde, al is het scherm wat groter. Ik log in met mijn Google account, verbind de Shield met mijn draadloze netwerk (bedraad aansluiten kan ook) en koppel de accessoires. Binnen een paar minuten kan ik aan de slag en kijk ik al films en series in 4K via Netflix. Deze app is standaard geïnstalleerd op de mediaspeler.

Het gebruik is eenvoudig en intuïtief. Ik ben Android gebruiker én heb een smart tv met Android, dus de weg in het menu vinden is voor mij niet moeilijk. Tegelijkertijd is de interface zo overzichtelijk dat zelfs mensen die nooit een Android apparaat van dichtbij hebben gezien de weg moeten kunnen vinden. Toch is er wel één verbeterpuntje: als je veel apps hebt geïnstalleerd, wordt de lijst nogal breed. Dat betekent dat je nogal veel naar rechts moet scrollen om de gewenste app te starten.

Films en series kijken

Films en series kijken Nvidia Shield

Na wat rondkijken in het menu ga ik de Nvidia Shield maar eens gebruiken waarvoor hij gemaakt is: films en series kijken. Ik start Netflix op en zoek een serie die in 4K beschikbaar is. Het beeld ziet er prachtig uit en doet in niets onder voor de ingebouwde Netflix app op mijn Sony Ultra HD televisie. De Shield heeft een goede draadloze verbinding, dus de serie hoeft ook niet lang te bufferen. Mijn ervaringen met de (eveneens standaard geïnstalleerde) app van Amazon Prime zijn gelijk: ook hier is het beeld prima. Het is een domper dat apps van Nederlandse aanbieders als Videoland, NPO en RTL nog niet te vinden zijn in de Play Store van Android tv. Gelukkig stream je deze dankzij de ingebouwde Chromecast Ultra vanaf je smartphone naar de Shield.

De Nvidia Shield heeft twee usb 3.0 aansluitingen om films vanaf bijvoorbeeld een externe schijf te bekijken. Wat me direct opvalt is dat er geen standaard videospeler is geïnstalleerd op de Shield. Om een filmpje te kijken vanaf een externe schijf of usb stick, moet ik dus eerst een app installeren. Ik kies voor VLC en MX Player. Films in 4K met HDR doen het prima in deze spelers, maar zodra ik een film met Dolby Atmos geluid probeer gaat het mis: geen geluid. Of dit aan de Shield ligt of omdat deze apps niet goed samenwerken met de Shield is onduidelijk. De Nvidia Shield ondersteunt immers Atmos geluid. Direct op mijn tv werkt dezelfde film prima.

Games spelen

Gamen Nvidia Shield

Wat de Nvidia Shield naast Ultra HD kwaliteit onderscheid van andere mediaspelers zijn de 3 manieren om te gamen. Ik vond de controller die bij de Shield hoort erg prettig spelen. Hij ligt lekker in de hand, maar de analoge sticks zitten direct naast elkaar. Dat voelt onnatuurlijk.

Via Android

Ik heb een aantal populaire games gedownload uit Google Play, waaronder Modern Combat 5 en Asphalt 8. Ik vond het leuke spellen met een goede gameplay, maar de graphics vallen erg tegen, waarschijnlijk omdat deze games ook draaien op apparaten met minder snelle hardware. De Shield heeft geen moeite met deze games, zelfs niet op 4K. Al heb ik wel een enkele vastloper gehad met Asphalt 8.

Geforce Now

GeForce Now

Met GeForce Now worden games vanuit de cloud naar jouw Shield gestreamd. Dat betekent dat de kwaliteit van de graphics veel hoger is. De game Borderlands zag er prima uit. De eerste maand GeForce Now is gratis, daarna betaal je € 9,99 per maand. Daarvoor krijg je wel een aantal games gratis. Ik vond het een tegenvaller dat de maximale resolutie hooguit Full HD is.

Nvidia Gamestream

Nvidia Gamestream

De laatste manier om games te spelen is via Nvidia Gamestream. Hiermee stream je spellen vanaf een computer met GeForce GTX videokaart naar je Shield om ze op het grote scherm te spelen. Dit is gratis, als je zo'n snelle pc hebt.

Conclusie

De Nvidia Shield is een complete mediaspeler die van iedere tv een smart tv maakt. Dankzij Android installeer je veel verschillende apps en heb je een enorme keuzevrijheid. Nederlandse apps als NPO Start of Videoland ontbreken nog, maar die stream je door de ingebouwde Chromecast Ultra via je smartphone. Het is wel een misser dat er geen standaard videospeler wordt meegeleverd. De Shield onderscheidt zich door de mogelijkheden voor gaming, maar is zeker geen concurrent voor de Xbox of Playstation. Gamen gaat prima, maar ik vind het jammer dat je voor GeForce Now een maandabonnement moet afsluiten.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 20.199 beoordelingen