The website is in Dutch. Would you like to translate it to English?


Geschreven door Violet

Release: de flexibele en buigzame smartphone

De buigbare smartphone is de volgende stap in mobiele telefonie. In 2013 zagen we de eerste tekenen van flexibele schermen en anno 2018 staan we op het punt dat de eerste smartphones met buigbare schermen de markt gaan betreden. Maar hoe zit dit? Welke fabrikanten gaan er komen met flexibele schermen en welke telefoons kunnen we verwachten? We zetten de feiten en verwachtingen op een rij.

Wat is dat, een flexibele smartphone?

2018 wordt het jaar van de buigbare smartphone. Althans, als we de geruchten mogen geloven. Met name Samsung is al een paar jaar bezig met het ontwikkelen van flexibele schermen. Een eerste voorproefje daarvan zie je in de Samsung Galaxy S6 Edge en S7 Edge: het gebogen scherm aan de zijkant. Maar dat is slechts het begin. Er bestaan een hoop verschillende concepten: van een smartphone met flexibel scherm dat je kunt uitvouwen tot een tablet, tot een smartphone met oprolbaar scherm. Lenovo heeft zelfs al twee prototypes gepresenteerd: een buigzame telefoon die je om je pols buigt en een tablet die je dichtvouwt tot smartphone. Kortom: het is interessant om te zien hoe dit zich gaat ontwikkelen. Daarom een overzicht met de laatste geruchten rondom buigbare, buigzame en flexibele smartphones.

De laatste geruchten

Buigbare Samsung komt naar verluidt eind dit jaar uit 9 januari 2018 - Bron: etnews.com

Eind dit jaar of begin volgend jaar zou er een 7,3 inch buigbare Samsung op de markt komen. Omdat het scherm op te vouwen is, kan de telefoon qua formaat als tablet en smartphone gebruikt worden en heeft het geen randen ertussen, zoals bij de ZTE Axon M. Dit betekent dat de eerste buigbare smartphone in 2018 geïntroduceerd wordt!

ZTE brengt smartphone met 2 schermen uit 17 oktober 2017 - Bron: tweakers.net

ZTE heeft een telefoon met 2 schermen aangekondigd: de Axon M. De smartphone heeft 2 schermen van 5,2 inch, wat opengeklapt 6,75 inch is. De schermen kun je los gebruiken of samen, maar dan zit er wel een rand tussen. Hoewel het nog geen smartphone met buigbaar scherm is, is het een goede stap in de richting van een compacte smartphone met een groot scherm.

Samsung: volgend jaar een buigbare Note 12 september 2017 - Bron: theverge.com

Na eerdere geruchten zou Samsung nu beweren dat de volgende smartphone in de Note serie - die naar verwachting volgend jaar rond deze tijd aangekondingd wordt - een buigbaar scherm krijgt. Er zijn nog een aantal technische problemen te overkomen, maar daar is het bedrijf hard mee bezig. Dit is het eerste gerucht dat Samsung zelf naar buiten brengt, dus laten we hopen dat het klopt!

Samsung: buigbare smartphone uitgesteld tot 2019 4 januari 2017 - Bron: pocket-lint.com

Misschien wordt 2017 toch niet het jaar van de buigbare smartphone. Een gelekt rapport claimt dat de 'Samsung X' pas in 2019 op de markt gaat komen. Dit omdat de technologie nog niet klaar is voor massaproductie.

Samsung: buigbare smartphone in tweede helft 2017 4 januari 2017 - Bron: gsmarena.com

Volgens een nieuw gerucht dat is opgedoken in China, presenteert Samsung in de tweede helft van 2017 een buigbare smartphone. Deze smartphone krijgt de naam (zoals al eerder gehoord) Galaxy X. Ook wordt in dit gerucht weer de werknaam 'Project Valley' genoemd.

Lenovo: Lenovo Folio en CPlus concepten. 9 juni 2016 - Bron: engadget.com

Lenovo heeft zijn eerste buigbare smartphone/tablet concepten laten zien: de Lenovo Folio en de Lenovo CPlus. De Folio is een tablet die je kunt dubbelvouwen waarna hij als smartphone fungeert. De CPlus is een buigbare smartphone die je om je pols kunt vouwen. Zelf zegt Lenovo dat deze modellen niet daadwerkelijk uitgebracht gaan worden en dat ze bedoeld waren om de mogelijkheden te laten zien. Wel verwachten ze dat binnen twee jaar soortgelijke concepten daadwerkelijk beschikbaar zullen zijn voor consumenten.

Samsung: Samsung Galaxy X in 2017 verkrijgbaar. 31 mei 2016 - Bron: allaboutphones.nl

De ontwikkeling van de Samsung Galaxy X lijkt in een zodanig vergevorderd stadium dat Samsung zich klaarmaakt om in 2017 de Samsung Galaxy X te presenteren. Vooralsnog zou het daarmee de eerste fabrikant zijn die een smartphone met flexibel scherm voor consumenten op de markt brengt.

Samsung: buigbare Samsung wordt 'Samsung Galaxy X'. 31 mei 2016 - Bron: gsmhelpdesk.nl

Eerder werd al bekend dat de buigbare smartphone van Samsung wordt geproduceerd onder de projectnaam 'Project Valley', nu is ook de naam van de smartphone zelf bekend: Samsung Galaxy X. De Galaxy X serie wordt een nieuwe lijn waarin flexibele schermen de hoofdrol spelen. Deze serie zal bestaan naast de Galaxy S en Galaxy Note lijn.

Samsung: Samsung's buigbare smartphone-project heet 'Project Valley'. 21 november 2015 - Bron: androidorigin.com

Dat Samsung aan een smartphone met buigbaar scherm werkt, is al bekend. Intern lijkt dit te gebeuren onder de noemer 'Project Valley'. We zijn erg benieuwd naar wat er uit Project Valley komt rollen.


© 1999 - 2018 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 33.614 beoordelingen