The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Giovanni

Advies over flightsticks

Ben je het vliegen met pijltjes helemaal zat? Dan wordt het misschien tijd om het wat serieuzer aan te pakken: met een flightstick. Van beginner met een simpele joystick tot simulatie piloten met realistische cockpit apparatuur, op deze pagina leg ik je uit welk type flightstick er bij jou past.

Flightstick kiezen

De ene flight stick is de ander niet. In essentie lijken de apparaten op elkaar, maar toch zijn er wel degelijk merkbare verschillen. Overweeg voor jezelf de volgende dingen:

 • Ben je beginnend of ervaren?
 • Wat voor flight simulators speel je?

Welk type piloot ben jij?

Virtuele vliegeniers zoals wij zijn zelfs onder de gamers een ras apart. Ik begon ooit ook als brokkenpiloot en pijltjes-pionier in games als Battlefield 3 en 4 en hang nu de Rode Baron uit in complexere games als Elite Dangerous en Star Citizen. Met flight sims maak je het zo gek als je zelf wilt, dus bepaal naar aanleiding van mijn voorbeelden welk type piloot jij bent en welke flightstick de beste voor jou is.

1. Beginnende piloot

Beginnende piloot

Als beginnende piloot ben je het vliegen met de pijltjes van je toetsenbord zat en zoek je intuïtievere controle over de helikopters, straaljagers en dubbeldekkers uit games als Battlefield en War Thunder. Flightsticks voor beginners hebben een aantal extra knoppen, zodat je bijvoorbeeld eenvoudig van raketten naar machinegeweren wisselt.

 • Makkelijke, intuïtieve controle over je virtuele vliegtuig.
 • Extra knoppen om kernfuncties te koppelen.
 • De bouwkwaliteit is minder stevig dan die van duurdere modellen.

2. Gevorderde piloot

Gevorderde piloot

Als gevorderde piloot ga je aan de slag met complexere games als Elite: Dangerous en Arma III. Het vliegen is complexer en je moet handelingen vaker handmatig uitvoeren. Deze flightsticks beschikken dan ook over meer knoppen, switches en mini analoge sticks om je voertuig precies onder controle te houden.

 • Uitgebreide programmeerbare knoppen, switches en mini-analoge sticks.
 • Precieze controle en functionaliteit voor geavanceerde manoeuvres en vliegtechnieken.
 • Het kost tijd en moeite om functies per game in te stellen.

3. Flightsim piloten

Als échte expert heb je nog net geen vliegbrevet en gaat het je maar om één ding: de ervaring. Je speelt geen simpel spelletje meer, want jij beleeft de game. Dit verdeel ik graag onder in 2 categorieën: de flightsim gezagvoerders en de futuristische ruimtepiraten.

3.1 Flightsim gezagvoerder

Gezagvoerder

Als flightsim gezagsvoerder leef je voor de meest realistische ervaring. Waarschijnlijk heb je nog nèt geen echt cockpit nagbouwd, maar met deze realistische instrumenten kom je een heel eind.

 • Beschikt over uitgebreide programmeerbare knoppen, switches en werkt samen met realistische cockpit accessoires.
 • Uitstekende bouwkwaliteit, authentiek ontwerp naar hun tegenhangers uit de cockpit.
 • Realistische systemen als de Saitek Yoke zijn buiten realistische simulators niet altijd geschikt voor standaard games.

3.2 Spacesim ruimtevaarders

Ruimtevaarders

Als spacesim piloot draait het om één ding: degrees of freedom. Ga dus voor volledige driedimensionale controle in games als Star Citizen en Elite: Dangerous. Met de beste flightstick voor jou manoevreer je eenvoudig langs de door de X, Y én Z as.

 • Beschikt over uitgebreide twist besturing en mini-analoge sticks om je in 3D door de ruimte te bewegen.
 • Uitstekende bouwkwaliteit, robust en ergonomisch ontwerp.
 • Het kost tijd en moeite om de uitgebreide controls écht meester te worden.

4 Flight stick bundel

Flight stick compleet pakket

Als flight sim helemaal jouw ding is en je wilt in één keer klaar zijn voor iedere vluchtsimulator, dan zijn er de complete pakket. Dit zijn bundels van producten die door specialisten zijn samengesteld om alles uit jouw vlieggame ervaring te halen. Dan heb je alles bij de hand om als virtuele piloot jouw toestel te besturen.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.234 beoordelingen