The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Giovanni

Wat heb je nodig om een gaming streamer te worden?

Of je nou de grootste streamer ter wereld wilt worden of gewoon je beste in-game momenten wilt delen met je vrienden: je gameplay streamen is helemaal cool. Maar, hoe doe je dat? Je hebt bepaalde hardware nodig, zoals een stream deck, game capture en een krachtige pc. In dit artikel leggen we uit wat je nodig hebt om een (live)streaming kanaal te starten.

1. Maak een Twitch of YouTube kanaal aan

Vroeger waren alleen de beste gamers ter wereld bekend bij het grote publiek. Tegenwoordig kan iedereen met een YouTube of een Twitch account zijn virtuele kunsten aan de rest van de gamingwereld tentoonstellen. Dit kan je eigenlijk op 2 manieren aanpakken: door live te streamen en/of door een eigen gamingkanaal te onderhouden.

Livestreamen vs kanaalvideo's

Livestreamen

Livestreamen

Geschikt voor beginnende streamers

De meest toegankelijke vorm van streamen is de live stream. Je bent grappig of goed in de game, of juist niet. Hoe het ook gaat, mensen kunnen met je meekijken. Je verbindt je pc of console met je YouTube of Twitch account en mensen kijken direct live mee met wat jij aan het doen bent. De beelden worden, tenzij je een game capture of speciale software gebruikt, niet opgenomen. Zo kijken je vrienden makkelijk met je mee.

Kanaalvideo's

Kanaalvideo's

Geschikt voor gevorderde streamers

Naast livestreams op YouTube, Twitch of Hitbox houden streamers er vaak een YouTube account op na. Het voordeel hiervan is dat je de video's aantrekkelijker maakt door mensen alleen de grappige of spannende momenten te tonen. Zo breek je 8 uur aan livestream opnames op in brokken van 15 á 20 minuten. Uiteraard kost dit wel tijd en heb je speciale software nodig om scènes te knippen en met effecten video's mooier te maken.

2. Haal de juiste spullen in huis

De juiste spullen

Wat hebben we nodig voor serieus streamen? Van Fortnite tot Counter Strike of FIFA; mensen kijken online gameplay. De meeste streamers vergaren hun publiek door zich te concentreren op één populaire game. Maak een account aan op populaire streaming sites als YouTube of Twitch.tv, zodat je meer kans hebt om een groter publiek te bereiken. Je begint bij het kiezen van een game.

3. Speel op een krachtige pc

Krachtige pc

Niks is frustrerender dan een spel dat hapert of er gewoon niet mooi uitziet. Niet alleen voor jou, maar ook voor je publiek. Zorg dus voor een pc met een krachtige videokaart, genoeg geheugen en, niet te vergeten, genoeg opslagruimte om de beelden in hoge kwaliteit op te slaan. Hapert de game alleen terwijl je streamt? Dan is een upgrade van je videokaart de beste manier om prestaties te verbeteren.

4. Kies een game capture

Game capture kiezen

Of je nou 1, 2 of 100 kijkers hebt, zonder game capture gaat je killstreak, blooper of topgrap na je livestream verloren. Met een game capture worden de beelden en het geluid van je game op je harde schijf bewaard. Speel je op een console? Dan is een capture card extra van belang, omdat de meeste consoles alleen over simpele streaming of een deelfunctionaliteit beschikken. Kijk wel in de specificaties of de game capture voor jouw platform geschikt is. Bij het streamen moet je ook gebruik maken van een streaming app zoals XSplit, OBS, Streamlabs OBS. Die apps download je via hun eigen site.

5. Gebruik een stream deck

De populairste streamers gebruiken vette overlays, achtergronden en andere interactieve elementen in hun streams. Hoe? Via een stream deck: een doosje met verschillende knopjes met lcd schermpjes. Achter deze knoppen hang je de functies van je stream, zoals de gifjes die in beeld komen, overlays of soundboards en bijvoorbeeld je Be Right Back scherm. Door deze knoppen met daarachter diverse functies heb je jouw stream tijdens het spelen onder controle.

6. Zorg voor een stabiele internetverbinding

Stabiele internetverbinding

Wanneer het beeld bij het publiek korrelig of stotterend weergegeven wordt, zullen kijkers natuurlijk snel afhaken. Het is dan ook van belang dat je een snelle en stabiele internetverbinding hebt. Streamen werkt het best via een bekabelde internetverbinding omdat deze veelal sneller en stabieler zijn dan een wifi verbinding. Zit je helemaal op zolder? Lees dan onze tips over hoe je het beste kunt gamen via een draadloze verbinding.

7. Communiceer met gaming headsets

Contact met het publiek

Mensen kijken niet alleen voor de game, maar ook voor jou. Eén van de factoren die een stream of kanaal succesvol kan maken, is interactie met het publiek. Met een heldere microfoon of gaming headset zorg je dat je publiek jouw grappen en tips goed kunnen verstaan. Veel gamers gebruiken ook een goede webcam, zodat je kijkers de emotie, passie en concentratie van je gezicht af kunnen lezen.

8. Een vette gaming muis

Gaming gear

Als hippe streamer speel je natuurlijk niet met een standaard muis of toetsenbord. Met een gaming toetsenbord en muis geef je jezelf een voordeel in games en laat je jouw publiek zien dat je geen casual gamer bent. Een gaming stoel voorkomt bijvoorbeeld niet alleen rugklachten, maar ziet er ook nog eens indrukwekkend uit. Kijkers zijn vaak geïnteresseerd in jouw materiaal en met reviews of unboxing filmpjes trek je meer kijkers, en misschien zelfs wel samples van sponsormerken.

Tips van onze YouTubers

Tot slot hebben we onze streamende Coolblue'ers gevraagd om enkele tips aan je mee te geven:

  • Houd je aan een schema: of je nou livestreamt of video's uploadt, zorg dat mensen precies weten waar en wanneer ze jouw digitale avonturen kunnen volgen. Hierdoor komen mensen terug en bouw je sneller een vast publiek op.
  • Zoek de interactie op: veel succesvolle streamers praten met hun kijkers. Voer een babbeltje of beantwoord vragen via de chat van je stream of via sociale media als Twitter.
  • Varieer je content: je kunt niet áltijd grappig zijn, steeds hetzelfde level spelen en de mooiste Play of the Game halen. Stream bijvoorbeeld nieuwe games, houd een wedstrijd of winactie en zorg een keer voor een serieuze video (of juist niet).
  • Geef niet op: in het begin trek je natuurlijk geen volle chatrooms, maar heb je slechts een handjevol kijkers. Laat je niet demotiveren en vergeet niet dat het belangrijk is dat mensen zien dat je het leuk vindt om te streamen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.854 beoordelingen