The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Bas

Hoe kies je een gaming headset?

Van shooters en racing games tot simulatoren en RPG's, geluid is voor een groot deel verantwoordelijk voor je inlevingsvermogen bij games. Maar wat maakt een gaming headset goed? In dit artikel leggen wij je uit hoe je de juiste gaming headset kiest.

Gaming headset kiezen

Man bekijkt gaming headset in Coolblue winkel.

Gaming headsets heb je in alle soorten en maten. Het is belangrijk dat je een headset kiest die bij je wensen past. Vraag jezelf het volgende af:

 • Voor welk gaming platform ga je de headset gebruiken?
 • Ga je voor bedraad of draadloos?
 • Hoe comfortabel zit de headset bij langdurig gebruik?
 • Wat zijn de weergavemogelijkheden van het geluid?
 • Welke functies heeft de microfoon?

Bepaal je platform

Bepaal je platform

Het allereerste wat je jezelf af moet vragen bij het aanschaffen van een gaming headset is op welk platform je speelt. Headsets met een 3.5mm aansluiting zijn vrijwel altijd geschikt voor alle consoles en je pc. Let er wel op dat consoles niet altijd alle functies ondersteunen, omdat deze software afhankelijk zijn. Virtueel surround sound is hier het meest veelvoorkomende voorbeeld van.

Bedraad of Draadloos

Steeds vaker brengen fabrikanten ook een draadloze versie van hun belangrijkste headsets of gaming koptelefoons uit. Is een draadloze gaming headset de hogere prijs waard? We zetten de voor en nadelen voor je op een rijtje.

Verbinding

Spelen met een draadloze headset

Draadloos

Een draadloze headset maakt veelal verbinding met een (laad)station. Dit basisstation is aangesloten op je pc of console. De verbinding loopt veelal via de 2.5 Ghz band of via bluetooth.

 • Iets te drinken halen in de keuken terwijl je doorpraat met je teamgenoten moet prima lukken.
 • De meegeleverde ontvanger doet vaak gelijk dienst als standaard, stijlvol en functioneel.
 • Je bent afhankelijk van de accuduur van de gaming headset.
 • Draadloze headsets zijn vaak platformspecifiek. Opletten dus.
een bekabelde headset aangesloten op een PS4 controller

Bedraad

Een bedrade headset is, je raadt het al, afhankelijk van een fysieke aansluiting. Veelal een usb of 3.5 mm aansluiting(en) voor je microfoon en headset.

 • Je sluit de headset aan en je bent klaar om te gamen.
 • Bedrade headsets zijn over het algemeen een stuk lichter dan draadloze headsets.
 • De lengte van de kabel. Even snel drinken pakken lukt niet.
 • Kabels zijn naar verloop van tijd vatbaar voor slijtage en kabelbreuk.

Kies een comfortabele headset

Laten we eerlijk zijn, één uurtje gamen zit er voor jou niet in. Het is dan ook van groot belang dat de headset niet alleen goed werkt, maar dat je deze ook voor lange tijd comfortabel draagt. Er zijn een paar elementen die je bij je beslissing mee kan nemen.

Comfortabel gamen

De zelf verstellende hoofdband van Steelseries

Hoofdband

De hoofdband van de headset is een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een headset. Het gewicht van de headset rust via de hoofdband op jouw hoofd. Het is dus belangrijk dat deze niet alleen stevig is, maar dat hij ook voldoende verstelbaar is en daardoor niet op je oren of kruin drukt. Bij een goede headset heb je eigenlijk niet meer door dat je hem draagt.

Ruime, ovale oorschelpen met kunstlederen afwerking.

Oorschelpen

Bij het kiezen van een headset let je bij de oorschelpen op drie dingen: de vorm, het materiaal en het open- of gesloten ontwerp. Als je kleine oren hebt en een compacte gaming headset zoekt, zijn ronde on-ear oorschelpen een uitstekende keuze. Voor gamers met een groter hoofd en prominente oren zijn de grotere, over-ear ovale oorschelpen een groot pluspunt.

Materiaal

Ook het materiaal speelt een rol bij het comfort van je game koptelefoon. De oorschelpen zijn vaak bekleed met stoffen of (nep)leren materialen. Het voordeel van stoffen oorschelpen is dat ze beter ademen, terwijl lederen bekleding weer beter isoleert en minder snel slijt. Bij duurdere modellen zijn de oorschelpen vaak ook nog gevuld met memory foam, zodat ze zich precies naar jouw hoofd vormen.

Gewicht

Gewicht

Gaming headsets worden van verschillende materialen gemaakt. Van hele lompe plastic headsets met opvallende ontwerpen tot minimalistische headsets met lichtgewicht aluminium onderdelen. Voor een kwalitatief lichter model tast je over het algemeen dieper in de buidel. Als je een headset langere tijd draagt, is zo'n investering het overwegen waard.

Type Oorschelp

Een headset met open oorschelpen

Open ontwerp

Een open ontwerp betekent dat de oorschelp niet volledig is afgesloten. In sommige gevallen verbetert dit de akoestiek en dat is fijner tijdens het gamen in warmer weer.

 • Ademend, fijn bij gamen in de zomer.
 • Open oorschelpen veranderen de akoestiek, waardoor sommige geluiden natuurlijker klinken.
 • Open oorschelpen lekken geluid, waardoor je omgeving van jouw gaming geweld mee kan genieten.
Een gesloten oorschelp lekt geen geluid

Gesloten oorschelpen

Gesloten oorschelpen hebben, zoals de naam al doet vermoeden, een gesloten klankkast. Dit sluit je af van de buitenwereld, maar zorgt wel dat de bass overheersend kan zijn. De oorschelpen kunnen bij intense speelsessies sneller warm worden.

 • Passieve noise canceling: sluit je af van de buitenwereld voor maximale concentratie en immersie.
 • Door de gesloten klankkast komt de bass sterker naar voren.
 • Bij warm weer of intense speelsessies kan de headset klam aanvoelen.

Geluidsweergave

Voor een gaming headset is het van belang dat het klinkt alsof je midden in loopgraven zit, maar hoe weet je nou zonder te luisteren of een gaming headset goed geluid produceert? Bijvoorbeeld door te letten op de drivers en de geluidsweergave.

Weergavemogelijkheden

Stereo

Stereo

Een stereoheadset pakt het relatief simpel aan, door geluid over slechts 2 audiokanalen te verdelen. Stereo headsets hebben in 99% van de gevallen een simpele 3.5 mm aanluiting en bijna alle games en multimedia zijn af te stemmen op een stereokoptelefoon.

 • De 3.5mm aansluiting maakt deze headsets geschikt voor alle consoles en platformen.
 • Stereokoptelefoons zijn beter geschikt voor muziek en entertainment.
 • Je hoort minder goed waar geluiden en tegenstanders vandaan komen. Hierdoor reageer je minder snel.
Virtueel Surround sound

Virtueel Surround sound

Een gaming headset met 7.1 virtueel surround sound gebruikt software en algoritmen om 7 geluidskanalen te simuleren. Hierdoor hoor je dus veel preciezer vanuit welke richting het geluid komt.

 • Surround sound geeft je een realistische gevoel voor ruimtelijkheid en waarschuwt je vanuit welke hoek tegenstanders (gaan) komen.
 • Via software wissel je voor elke game naar de gewenste audioinstellingen.
 • Dankzij de vereiste software en de usb aansluiting werken surround sound headsets niet standaard op elke console.

Dimensioneel geluid

Naast stereo en virtueel surround sound, is dimensioneel geluid in opkomst. Technieken als Dolby Atmos (betaald) en Windows Sonic (gratis voor Windows en Xbox) gebruiken volume en frequentie om geluid in de ruimte te plaatsen. Hierdoor hoor je beter of iemand zich boven of onder je bevindt.

 • Dimensioneel geluid is nog preciezer dan surround sound.
 • Nog niet elke game ondersteunt deze nieuwe technologie.

Communiceer met je team

Communiceer met je team

Een gaming headset gebruik je natuurlijk ook om helder te communiceren met je vrienden en teamgenoten. De volgende functies zijn dan ook bijna onmisbaar:

Noise Canceling: hierdoor is je stem luid en duidelijk, maar krijgen teamgenoten niks mee van jouw kletterende mechanische toetsen.

Mute functies: dankzij een knop op de oorschelp of het omhoogklappen van je microfoon deactiveer je de microfoon om bijvoorbeeld je telefoon aan te nemen of een echt gesprek te voeren.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.517 beoordelingen