The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Uhro

Hoe kies je het beste paneel voor je gaming monitor?

Bij het kiezen van een gaming monitor kom je verschillende paneeltypes tegen. Deze panelen geven het beeld weer en zijn dus het kernonderdeel van je beeldscherm. In dit artikel leggen we de verschillen uit tussen de 3 meest voorkomende paneeltypes voor gaming monitoren: TN, IPS en VA. Dat doen we op 3 onderdelen: beeldkwaliteit, verversingssnelheid en reactiesnelheid.

Paneel gaming monitor kiezen

Of je een gaming monitor met een IPS, TN of VA paneel kiest, hangt af van je wensen. We stellen je de volgende 3 vragen:

  • Is een goede beeldkwaliteit belangrijk voor je?
  • Wil je gamen met een hoge verversingssnelheid?
  • Wil je gamen met een lage reactietijd?

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit is een ruim begrip. In dit artikel kijken we vooral naar de kleuren die het schermtype weer kan geven, de contrasten tussen licht en donker en naar de kijkhoek van het scherm.

Monitor IPS paneel

IPS

IPS-panelen hebben het hoogste kleurbereik. Dat betekent dat deze schermen de graphics van je games het meest natuurgetrouw weergeven. Een IPS scherm koppelt dat aan grote kijkhoeken, waardoor je ook scherp beeld houdt als je niet recht voor je gaming monitor zit. Bijvoorbeeld als je met meerdere personen tegelijk gamet.

Monitor TN paneel

TN

Gaming beeldschermen met een TN-paneel hebben een slechtere kleurweergave dan andere schermen. Vergeleken met bijvoorbeeld een IPS-scherm, zien de kleuren er wat fletser uit. Daardoor zijn er ook geen TN-monitoren met DisplayHDR. Ook de kijkhoek is kleiner dan bij andere gaming paneeltypes. Je kiest een TN scherm dan ook voor andere kenmerken.

VA

Een VA beeldscherm is een goed gemiddelde tussen IPS en TN. Het kleurbereik komt in de buurt van een IPS-paneel en de kijkhoek is iets kleiner dan die van een IPS scherm, maar groter dan die van een TN-monitor. Waar VA gaming monitoren vooral in uitblinken is de contrastverhouding. Het verschil tussen licht en donker is zeer goed te zien op dit type scherm.

Verversingssnelheid

De verversingssnelheid geeft aan hoeveel frames per seconde een scherm kan berekenen. Dit wordt aangegeven in hertz, dat gelijk staat het aantal keer per seconde dat het beeld opnieuw berekend wordt. Gaming monitoren met 75 Hz en 144 Hz komen het meest voor. Een hoger getal betekent vloeiender beeld.

IPS monitor verversingssnelheid

IPS

Een beeldscherm met IPS heeft over het algemeen de laagste verversingssnelheid. Een refresh rate van meer dan 75 Hz is namelijk ongebruikelijk bij dit type beeldscherm. Hierdoor speel je games met een hoge framerate minder vloeiend dan met andere type beeldschermen. IPS-schermen zijn wel nog volop in ontwikkeling, waardoor de eerste beeldschermen met een verversingssnelheid tot 144 Hz inmiddels verkrijgbaar zijn. Deze vind je wel vooral in de hoogste prijsklasse.

TN monitor verversingssnelheid

TN

Dankzij de techniek in een TN gaming monitor hebben deze schermen de hoogste verversingssnelheid in hun prijsklasse. TN schermen met een verversing van 144 Hz of meer zijn geen uitzondering. Daardoor worden de meeste games vloeiend weergegeven en heb je geen last van stotterend beeld. Zeker niet als je de hoge verversingssnelheid koppelt aan G-Sync of Freesync, waarbij het aantal hertz gelijktijdig omhoog en omlaag gaat met het aantal frames per seconde.

VA

Ook bij deze eigenschap vormen VA-beeldschermen het gemiddelde. Hoewel veel VA-panelen een verversingssnelheid van 60 Hz hebben, vind je ook beeldschermen met 120 Hz of meer bij dit type scherm. Ook met een VA-scherm speel je al je games dus vloeiend.

Reactietijd

De reactiesnelheid van een beeldscherm geeft aan hoe lang het duurt voor een zwarte pixel wit is en weer terug. Is de reactiesnelheid van je beeldscherm te hoog, dan heb je bij het spelen van snelle spellen last van motion blur of ghosting. Je herkent dit aan vage strepen die achter een snel bewegend voorwerp aan bewegen.

IPS monitor reactietijd

IPS

Hoewel IPS-schermen niet bekend staan om hun lage reactietijd, hebben de meeste gaming monitoren met IPS een reactietijd van 4 milliseconden. Dit zorgt bij veel games niet voor noemenswaardige problemen. Speel je veel racegames of snelle shooters? Dan zul je wel last hebben van ghosting. Omdat de ontwikkeling niet stilstaat, zijn er inmiddels ook enkele IPS gaming beeldschermen met een reactiesnelheid van 2 ms of 1 ms.

TN monitor reactietijd

TN

TN gaming monitoren staan bekend om hun lage reactiesnelheid. Een reactietijd van slechts 1 milliseconde is gebruikelijk bij dit type beeldscherm. Daardoor heb je bij een TN-paneel eigenlijk nooit last van vage strepen. Zelfs niet in de allersnelste games.

VA

Beeldschermen met een VA-paneel hebben standaard de hoogste reactietijd, zo'n 5 milliseconden. Dat betekent dat je met deze monitoren het meeste last hebt van bewegingsonscherpte. Wel staat hier de ontwikkeling ook niet stil, waardoor er tegenwoordig ook VA-schermen zijn met een veel sneller paneel. In de hoogste prijsklasse staat deze daardoor gelijk aan een TN-paneel.

Conclusie

Monitoren

Een beste paneeltechniek aanwijzen voor gaming is helaas niet mogelijk. Alle paneeltypes hebben namelijk hun voordelen en nadelen. Bedenk dus goed wat je met het scherm wilt doen. Wie op zoek is naar een scherm dat vooral een hoge verversingssnelheid en weinig bewegingsonscherpte biedt, komt al snel uit bij een TN-paneel. Beeldschermen met een VA-paneel bieden een goed gemiddelde, zeker nu er ook enkele schermen op de markt zijn met een lage reactietijd. Wie de beste beeldkwaliteit wil, kiest een IPS-scherm.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 13.956 beoordelingen