View Coolblue in English? Yes| No
Geschreven door Lisette

Hoe bewerk ik mijn GoPro video's?

Yes, het is gelukt: je hebt vette filmpjes gemaakt met je GoPro. Nu is het tijd om de beelden te bewerken. In dit artikel lees je stap voor stap hoe je je video's bewerkt met Quik, de editing software van GoPro. De software is gratis beschikbaar voor desktop en mobiel.

Hoe bewerk ik video's met mijn smartphone?

Stap 1: download de Quik app

Om video's met je smartphone te bewerken, download je de gratis GoPro app Quik in Google Play of de App Store. Als Quik is geïnstalleerd, open je de app en klik je op Aan de slag. In het volgende scherm klik je op Fototoegang toestaan. Daarna krijg je de vraag of je wekelijkse videoherinneringen wilt inschakelen. Als je hier voor Inschakelen kiest, krijg je elke week een video te zien die jij ooit hebt gemaakt. Als je dit niet wilt, kies dan voor Nee, bedankt. De instellingen kun je later altijd nog wijzigen.

Stap 2: download de Capture app

Om een filmpje van je GoPro te bewerken in Quik, moet je eerst nog een andere gratis GoPro app downloaden: Capture. Hier maak je een account aan of log je in via Facebook. Eenmaal in de Capture app klik je op Connect your camera en verbind je je GoPro met de app via wifi. Op het scherm staat precies uitgelegd hoe je dit moet doen. Als de connectie is gemaakt, kun je bij het tweede icoontje je video's vinden. Open de video die je wilt bewerken en klik vervolgens op het pijltje naar beneden om de video te downloaden. De video staat nu in je filmrol op je telefoon en is klaar om te bewerken in de Quik app. Om meerdere filmpjes tegelijkertijd te downloaden, klik je op het vinkje rechtsboven in de Capture app.

Stap 3: bewerken in Quik

Wanneer je bij stap 3 bent, staan de gedownloade video's in je filmrol en kun je bij Maken de video bewerken. Selecteer de video en klik op Voeg toe. Bij het eerste icoontje kies je een template. Bij het template Dandy krijgt je video een ouderwets tintje, terwijl hij bij het template Jolly er juist modern en fris uitziet. Er zijn talloze templates waarmee je kunt spelen. Als je op de pen klikt, kun je nog meer wijzigen. Pas bijvoorbeeld de tekst aan of speel het fragment in slow motion af. Bij het tweede icoontje wijzig je de muziek door te kiezen uit de GoPro bibliotheek. Dit zijn rechtenvrije liedjes, zodat jij je video's zorgeloos op social media plaatst. Bij het derde icoontje zie je het resultaat. Bij het vierde icoontje kun je de tijdsduur en het formaat wijzigen. De lengte is beperkt. Daarmee is de mobiele app vooral geschikt voor het maken van Snapchat achtige filmpjes die je via het laatste icoontje eenvoudig via social media deelt.

Hoe bewerk ik video's met mijn desktop?

Stap 1: download de Quik app voor desktop

Om je GoPro video's met je laptop of pc te bewerken, download je de desktop versie van Quik. De software is beschikbaar voor zowel macOS als Windows en kun je hier gratis downloaden. Het installatieproces wijst zich vanzelf. Als je Automatically launch Quik when i connect my camera aanvinkt, start de software altijd automatisch op als je je GoPro aansluit op je computer. Klik op Get started en maak een account aan.

Stap 2: beeld importeren

Als je account is aangemaakt, klik je op de knop Show me how bij Connect your camera. Sluit je GoPro via de usb kabel aan op je computer, zet de camera aan en klik in Quik op Import files. De beelden verschijnen zowel in de harde schijf map die is geselecteerd als in de media map in Quik. Onder media kun je filteren op foto's, video's en highlights. Deze highlights markeer je zelf tijdens het bewerken in Quik. Highlights zijn hoogtepunten (fragmenten) in je video's, zoals een vette stunt met je snowboard of een big smile van een vriend.

Stap 3: kies de gewenste modus

In de Quik desktop app zijn 3 modi waarin je beeld kunt bewerken:

  • Stap 3A: de snelmodus;
  • Stap 3B: de create modus;
  • Stap 3C: de studio modus.

Stap 3A: snelmodus

De snelmodus is de meest beperkte modus die je start door 2 keer op een video te klikken. Hier knip, roteer en highlight je filmpjes. Ook kun je hier een still (screenshot) maken van een bepaald moment uit je video. Wil je meer editing opties? Schakel dan de create of studio modus in.

Stap 3B: create modus

Om de create modus te gebruiken, selecteer je een video en klik je bovenaan op Open in create mode. Wil je meerdere video's tegelijk selecteren? Houd Control (Windows) of Command (macOS) ingedrukt en selecteer meerdere filmpjes. In de create modus highlight je video's en wordt er rechtenvrije muziek uit de bibliotheek van GoPro toegevoegd. De software laat het hoogtepunt in je filmpje synchroon lopen met het hoogtepunt in de muziek. Zo creëer je in een handomdraai een pakkend filmpje. De muziek kun je veranderen in een ander nummer uit de bibliotheek. Het is niet mogelijk om eigen muziek toe te voegen in de create modus. Het filmpje krijgt een vaste lengte van 15, 30 of 60 seconden. Duurt het filmpje langer dan 60 seconden, dan wordt hij automatisch ingekort. De software optimaliseert de video rondom de highlights. Net als bij de mobiele app is de create modus vooral geschikt voor het maken van snapchat achtige filmpjes voor op social media.

Stap 3C: studio modus

De studio modus komt het meest in de buurt van een professioneel editing programma. Klik met je rechtermuisknop op een video die je wilt bewerken en selecteer Open in Studio. Je springt nu over naar andere software van GoPro. Dit hoef je niet apart te downloaden, het verschijnt vanzelf. In studio kun je ook beeldmateriaal bewerken dat niet met een GoPro camera is geschoten.

Als de gewenste video is geïmporteerd, begin je bij stap 1: View en trim. Trimmen betekent knippen. Selecteer in de tijdlijn het moment waarop je de video wilt laten beginnen en klik op {. Doe hetzelfde voor het moment waarop je het filmpje wilt laten eindigen en klik op }. Klik op Add clip to conversion list en daarna Convert om je selectie op te slaan.

Ga naar stap 2: Edit. Hier bewerk je je video nog verder. Voeg bijvoorbeeld filters en teksten toe, bepaal de witbalans, sleutel aan de kleurverzadiging of laat de video in en uit faden. Om de overgang tussen 2 video's aan te passen, klik je op het plusje tussen de video's. Ter inspiratie kun je ook 1 van de vele GoPro templates downloaden. Dit zijn bestaande filmpjes waar je je eigen beeld in kunt uploaden. De eigenschappen van de bestaande video, zoals vertragingen in het beeld of ingezoomde shots, worden dan overgezet naar jouw video. In studio kun je alleen je eigen muziek toevoegen en dus niet kiezen uit de GoPro bibliotheek. Wanneer je tevreden bent over het resultaat, sla je de video op bij stap 3: Export.

Lisette
Artikel van:
Lisette
Videocamera specialist.

© 1999 - 2018 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 32.226 beoordelingen