The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Wat doet een grijsfilter en hoe werk je er mee?

Een grijsfilter is eigenlijk een onmisbaar cameraonderdeel voor elke fotograaf. Maar wat doet een grijsfilter dan eigenlijk en welk effect bereik je ermee? In dit artikel ga ik hier verder op in. Daarnaast leg ik uit in welke situaties je een grijsfilter gebruikt en waar je op moet letten.

Wat is een grijsfilter en wat doet het?

Wat is een grijsfilter

Een grijsfilter, ook wel een ND (Neutral Density) filter genoemd, is een lensfilter dat licht tegenhoudt. Dit filter is gemaakt van donker glas. Als je het op je lens plaatst, komt er minder licht binnen op de beeldsensor van je camera. Hierdoor raken je opnamen minder snel overbelicht. Dat is vooral handig bij het verlengen van de sluitertijd of het vergroten van het diafragma. Een lensfilter zorgt ervoor dat je op deze momenten toch nog een mooie foto maakt.

Wanneer gebruik je een grijsfilter?

Grijsfilter gebruiken

Je kent vast wel van die foto's waarin stromend water een zachte waas heeft. Grote kans dat de fotograaf een grijsfilter heeft gebruikt. Als je dit effect wilt bereiken moet je een langere sluitertijd gebruiken. Maar bij daglicht raakt je foto al snel overbelicht. Een grijsfilter houdt licht tegen zodat je overdag toch nog een langere sluitertijd gebruikt. Ook bij een groter diafragma, voor een kleine scherptediepte, helpt een grijsfilter tegen overbelichting. Dit is bijvoorbeeld handig bij portretfotografie.

Waar moet ik op letten?

Er bestaan verschillende soorten grijsfilters. Je hebt de keuze uit een grijsfilter met een vaste intensiteit en filters met een intensiteit die je zelf instelt. Als je voor de eerste soort gaat, kies je van tevoren welke intensiteit je nodig hebt. Bij een variabel grijsfilter heeft het filter diverse standen. Door aan het filter te draaien maak je het glas donkerder of lichter. Let op: bij het volledig dichtdraaien kunnen zwarte vlekken in het beeld ontstaan.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.308 beoordelingen