The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Manon

Advies over lensfilters

Er bestaan verschillende lensfilters met elk een unieke functie. Veel fotografen gebruiken een lensfilter om het kwetsbare glas van hun lenzen te beschermen. In dit artikel lees je welke invloed de verschillende lensfilters hebben op je foto en de bescherming van je lens.

Wat is een lensfilter?

Gebruik lensfilter

Je bent natuurlijk erg zuinig op je lens. Helaas zijn er genoeg factoren die een risico vormen voor het kwetsbare glas. Zandkorrels, scherpe hoekjes of uitstekende delen kunnen zomaar een kras of, erger nog, een barst in je lens veroorzaken. Om dit te voorkomen, gebruiken veel fotografen een lensfilter als bescherming. Lensfilters hebben namelijk nauwelijks zichtbare invloed op je foto's. Maar naast bescherming hebben lensfilters nog een andere belangrijke functie. Ze zorgen ervoor dat je foto's er beter uitzien.

Welk type lensfilter heb ik nodig?

Type lensfilter

Er zijn verschillende soorten lensfilters beschikbaar die je helpen bij het creëren van het gewenste foto-effect. Hieronder zet ik de diverse types voor je uiteen. Per lensfilter vind je de belangrijkste punten die je helpen bij het maken van een keuze. Zo weet je na het lezen bijvoorbeeld of je voor een grijsfilter of toch voor een polarisatiefilter moet gaan.

Hoe bepaal je de kwaliteit van een lensfilter?

Kwaliteit lensfilter

Wanneer je op zoek gaat naar een filter zal je zien dat er grote verschillen in prijs zijn. Deze verschillen worden voor een groot deel veroorzaakt door de afwerking van het filter. De goedkoopste filters hebben geen speciale coatings en kunnen dus vervelende reflecties of vertekeningen opleveren. Het is voor de kwaliteit van je foto's dan ook aan te raden om te investeren in een filter dat is afgewerkt met een goede coating. Deze filters zijn inderdaad duurder, maar nog steeds goedkoper dan wanneer je een lens bekrast of beschadigt.

Hoe bevestig je de filter op je lens?

Er bestaan 2 verschillende systemen om een filter op je lens te bevestigen. De meest voorkomende is de schroeffilter. Een ander systeem werkt met filterkaarten die je in een houder schuift.

Schroeffilters

Bijna elke lens heeft een schroefdraad waar filters op geschroefd kunnen worden. Deze maten zijn gestandaardiseerd, zodat filters met eenzelfde maat op lenzen met eenzelfde maat passen. De filtermaat is gelijk aan de diameter van de voorkant van de lens. Let bij de aanschaf dus goed op de filtermaat van je lens.

Filterhouders

Wanneer je gebruik wilt maken van filterkaarten heb je een filterhouder en een adapterring nodig. Het voordeel van dit systeem is dat de kaarten voor elke lens bruikbaar zijn. Je hoeft enkel een adapterring in de juiste maat aan te schaffen. Er zijn volledig grijze en gradueel grijze filterkaarten verkrijgbaar. Op een aantal soorten lenzen is het onmogelijk om een filter te bevestigen. Een fisheyelens heeft bijvoorbeeld een erg bolle lens die uitsteekt buiten de randen van de behuizing. Hierdoor kun je geen filter bevestigen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.763 beoordelingen