The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Wat doet een polarisatiefilter en hoe werk je ermee?

Je vraagt je af of je een polarisatiefilter nodig hebt voor jouw foto's. Hier kom je achter als je weet wat de voordelen van het filter zijn. Dat lees je in dit artikel. Daarnaast vertel ik je hoe je een polarisatiefilter precies gebruikt.

Wat is een polarisatiefilter en wat doet het?

Wat is een polarisatiefilter

Een polarisatiefilter is een filter voor de lens van je camera. Het filter zorgt ervoor dat alleen het licht wordt doorgelaten dat uit een specifieke richting komt. Hiermee voorkom je dat het licht dat ergens anders vandaan komt je foto verstoort. Een polarisatiefilter filtert op deze manier ongewenste reflecties en schitteringen uit je foto's. Hierdoor blijft het natuurlijke licht-donkercontrast in de foto behouden.

Wanneer gebruik je een polarisatiefilter?

Wanneer gebruik je een polarisatiefilter

Een polarisatiefilter helpt je bij het wegfilteren van storende reflecties en schitteringen. Het filter helpt je bijvoorbeeld bij het maken van foto's op zee. Daarnaast zorgt het filter voor een scherper contrast en heldere kleuren in je foto. Door een polarisatiefilter worden vooral de kleuren blauw en groen intenser. De zee en lucht worden blauwer en de tropische bomen groener met een polarisatiefilter. Dit komt dus goed van pas bij het maken vakantiefoto's.

Hoe gebruik je een polarisatiefilter?

Hoe gebruik je een polarisatiefilter

Je draait een polarisatiefilter met een draaisysteem op je lens. Kijk bij de aanschaf van een polarisatiefilter goed naar het formaat van je objectief. Gebruik een verloopring om het filter ook op een objectief met een ander formaat te plaatsen. Als je het polarisatiefilter op je lens hebt gemonteerd, draai je aan de voorste ring om het gewenste effect te bepalen. Tijdens het draaien zie je dat het beeld of een deel van het beeld donkerder of lichter wordt.

Sanne
Artikel van:
Sanne Cameraspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 41.139 beoordelingen