The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Wat doet een UV filter en hoe werk je ermee?

Je ziet de term UV filter vaak voorbijkomen als je iets leest over lensfilters. Maar waarvoor heb je een UV filter eigenlijk nodig? Wat zijn de grootste voordelen van het filter? Deze vragen worden beantwoord in dit artikel. Daarnaast vertel ik je hoe je ermee werkt en waar je op moet letten.

Wat doet een UV filter?

Een UV filter is een lensfilter met gehard glas dat ultraviolet (UV) licht blokkeert. UV licht zorgt namelijk voor een blauwe waas op de foto's wat het beeld kan verpesten. Eigenlijk zijn alleen analoge camera's gevoelig voor UV licht. Digitale camera's zijn hier onder normale omstandigheden niet gevoelig voor. Op grote hoogte is de UV straling sterker en heeft je digitale camera er waarschijnlijk wel last van. In deze situatie heb je baat bij een UV filter.

Hoe werk je met een UV filter?

Hoe werk je met een UV filter

Een UV filter doet eigenlijk alleen zijn werk tijdens het fotograferen in een hooggebergte. Maar de meeste fotografen gebruiken het filter ook voor een ander doel: bescherming. Door een UV filter op je cameralens te schroeven is je lens extra beschermd tegen vallen en krassen. Het geharde glas vangt de eerste klappen op bij een val of voorkomt krassen door vuil. Een UV filter is in dit geval een veel goedkopere optie dan een geheel nieuw frontelement voor je lens.

Waar moet ik op letten?

Waar moet je op letten

Er zitten een aantal nadelen aan het extra stukje glas voor je lens. Een UV filter van slechte kwaliteit zorgt alleen maar voor meer onscherpte. Het zou zonde zijn als je foto's verpest worden doordat je een UV filter gebruikt. Kies daarom altijd voor een UV filter van goede kwaliteit. Bij het fotograferen met tegenlicht en schitteringen, kan het filter voor extra lensflare zorgen. Haal hem in dit soort situaties daarom van je lens af voordat je een foto maakt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.115 beoordelingen