The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jaimy

Advies over grillen

Wanneer je ingrediënten wilt grillen, is het belangrijk te weten uit welk materiaal je pan bestaat. Dit materiaal kan er namelijk voor zorgen dat ingrediënten sneller worden dichtgeschroeid of juist de warmte beter vasthouden. Het materiaal bepaalt ook hoe je de pan dient te onderhouden. Deze adviespagina helpt je de keuze voor het juiste materiaal te maken en biedt daarnaast ook inzicht in kleine dingen waar je op moet letten bij het kopen van een grillpan.

1. Wat zegt het materiaal over de pan?

Grillpannen worden over het algemeen vervaardigd uit gietijzer of aluminium. Elk type materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Welk materiaal je kiest, hangt af van de prijs die je wilt uitgeven aan een pan en het gemak waarmee je de pan wilt kunnen onderhouden.

Gietijzer

Gietijzeren pannen

Gietijzer is een zwaar en hard materiaal dat een hoge druk kan weerstaan en in de meeste gevallen ovenbestendig is. Het neemt relatief langzaam warmte op, maar houdt dit wel zeer lang vast. Het is bovendien bestand tegen zeer hoge temperaturen, zal niet vervormen en kan jarenlang meegaan. Om het gietijzer kras- en roestvast te maken, en voor een decoratief effect, wordt het voorzien van een glasachtige laag emaille. Gietijzeren pannen kunnen gemakkelijk gereinigd worden met warm water en afwasmiddel. Vaak zijn ze ook geschikt voor de vaatwasmachine, hoewel de emaillelaag dan op termijn dof kan worden. Als een pan erg vuil is, kan het met een beetje soda losgeweekt worden. Gietijzer is geschikt materiaal voor een grillpan, doordat de warmte lang wordt vastgehouden en het bestand is tegen zeer hoge temperaturen.

Aluminium

Aluminum pan

Een metaal dat voor veel uiteenlopende toepassingen wordt gebruikt is aluminium. Het is aanzienlijk lichter dan gietijzer, maar wel sterk en bestand tegen corrosie. Aluminium zorgt voor een zeer goede warmtegeleiding, is licht van gewicht en in veel gevallen ovenbestendig. Een nadeel is dat het gemakkelijker kan vervormen, waardoor pannen op een gasfornuis na verloop van tijd krom kunnen trekken. Geanodiseerd (gehard) aluminium is hier beter tegen bestand. In tegenstelling tot bijvoorbeeld RVS, mag een aluminium pan absoluut niet schoongemaakt worden met soda. Dit zal het aluminium beschadigen en doen oplossen. Een aluminium pan kun je eenvoudig schoonmaken in een sopje met zeep of afwasmiddel.

2. Waar kun je verder op letten?

Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor een grillpan met het materiaal met de juiste eigenschappen, zijn er nog steeds veel verschillende grillpannen om uit te kiezen. Zo zijn er steelpannen met en zonder koude handgrepen, of grillpannen die geschikt of juist niet geschikt zijn voor in de oven. De keuze van de beste grillpan voor jou hangt uiteindelijk af van hoe belangrijk je gebruiksgemak vindt en hoeveel je aan een grillpan wilt besteden.

3. Voor welke warmtebronnen is de pan geschikt?

Gasfornuis

Wanneer je een pan koopt, moet je weten hoe je de pan gebruikt. Voor welke warmtebronnen is de pan geschikt? Voor meer informatie over warmtebronnen verwijs ik je door naar onderstaande pagina.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.730 beoordelingen