View Coolblue in English? Yes| No
Geschreven door Jaimy

Advies over grills

Een grill gebruik je voor het bereiden van voedsel op een hoge temperatuur. Grills zijn er in verschillende soorten. Welke grill het beste bij jou past, is afhankelijk van een aanal zaken. Op deze pagina helpen we jou met het kiezen van een grill die bij jouw wensen aansluit.

Soorten grills

Er zijn veel verschillende grills en dus ook verschillende mogelijkheden om een grill te gebruiken. Een belangrijke keuze in de aanschaf is waar je wilt grillen: aan tafel of in de keuken. Op basis hiervan kies je welke grill aan jouw wensen voldoet.

Contactgrill versus tafelgrill

Contactgrill

Een contactgrill heeft standaard een gesloten stand waarbij ingrediënten door twee geribbelde platen ingesloten zitten. Een voordeel hiervan is dat je ingrediënten gelijk aan beide kanten gegrilld worden en de warmte behouden blijft.

Tafelgrill

Een tafelgrill is een elektrische bakplaat die de ingrediënten aan één zijde tegelijk grillt. Gebruik de tafelgrill als je met meerdere mensen tegelijkertijd wilt grillen. Ook zijn er een aantal contactgrills die helemaal openklapt, zodat ze als tafelgrill te gebruiken zijn.

Bereidingen op de grill

Op een grill bereid je verschillende ingrediënten. Maar niet elke grill is optimaal geschikt voor elk ingrediënt. Voor vlees, vis of groente is zowel een contactgrill als een tafelgrill geschikt. Wil je ook tosti's en panini's maken? Kies dan voor een contactgrill met een zwevende topplaat. Hierdoor drukt de bovenste grillplaat gelijkmatig op het brood, zodat het brood niet aan één kant plat gedrukt wordt. Daarnaast zijn er ook een aantal tosti-ijzers waarbij de bakplaten een uitsparing in de vorm van het brood hebben. Hierdoor loopt de kaas niet uit het brood.

Verwisselbare platen

Naast de kenmerkende geribbelde grillplaten zijn er ook contactgrills met verwisselbare platen, zodat je bijvoorbeeld ook een gladde bakplaat , een wafelijzer of tostiplaten in de grill legt. Ook zijn er tafelgrills die gedeeltelijk een gladde bakplaat hebben of zelfs een gehele gladde bakplaat. Dit wordt ook wel een teppanyaki plaat of plancha grill genoemd.

Onderhoud van contactgrills

Het reinigen van een grill is niet echt een pretje. Om het schoonmaken makkelijker te maken, zijn er grills die uitneembare platen hebben. De platen reinig je vaak met een sopje of in de vaatwasmachine. Sommige grills hebben platen die niet uitneembaar zijn. Let erop dat dit apparaat niet in zijn geheel onder de kraan mag. Een antiaanbaklaag helpt ook bij het vereenvoudigen, want dan kleven je etensresten minder snel vast en is hard schrobben niet nodig.

Vermogen

Het vermogen van een grill wordt weergegeven in watt. Een hoog vermogen betekent niet dat de grill ook een hogere temperatuur kan bereiken. Een grill met een hoger vermogen bereikt wél sneller de gewenste temperatuur. Bedenk daarom dat een tafelgrill meer warmte verliest dan een contactgrill. Een tafelgrill is namelijk open en heeft dus een hoger vermogen nodig om dezelfde temperatuur als de contactgrill te bereiken.

Aantal standen

Het aantal standen van een grill bepaalt hoe nauwkeurig je de temperatuur instelt. Iedere grill heeft een maximale temperatuur die bereikt kan worden. Door een grill met meerdere temperatuurstanden te kiezen, pas je gemakkelijk de temperatuur aan van het ingrediënt dat je grillt. Hoe meer standen de grill heeft, hoe nauwkeuriger je de temperatuur instelt.

Lekbakje

Grillen doe je vaak zonder boter of olie, zo krijgen je ingrediënten een mooi grillpatroon. Echter komt er vaak tijdens het grillen van vlees, vis of groenten vocht of vet vrij. Dan is een contactgrill met een uitneembaar lekbakje aan te raden. Dit lekbakje zorgt ervoor dat het overtollige vet wordt opgevangen.

Jaimy
Artikel van:
Jaimy
Contactgrillspecialist.

© 1999 - 2018 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 32.226 beoordelingen