The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Welk HDR formaat moet ik kiezen?

Er zijn verschillende HDR formaten met unieke eigenschappen en bronnen. Tijdens je zoektocht naar een HDR tv is het belangrijk dat je hierop let. Wanneer een tv een ander formaat dan je Blu-ray of videodienst ondersteunt, haal je niet het maximale uit de beeldkwaliteit. In dit artikel lichten we de belangrijkste formaten uit.

In het kort

HDR formaat Ondersteund door videobron Ondersteund door spelcomputer
HDR 10 HDR Blu-rays, Netflix, iTunes, Amazon Prime Video Xbox One X, Xbox One S, Playstation 4, Playstation 4 Pro
HDR10+ Amazon Video, Ultra HD Blu-rays van 20th Century Fox en Warner Bros -
Dolby Vision Ultra HD Blu-rays, Amazon Prime Video, Netflix, iTunes Alleen computers
HLG YouTube -

HDR10

HDR10 is het meest voorkomende HDR formaat. HDR Blu-rays en videodiensten als Netflix, iTunes of Amazon Prime video gebruiken dit formaat. Een extra voordeel is dat de meeste moderne spelcomputers HDR10 ondersteunen. Denk aan de Xbox One X of Playstation 4 Pro. Hierdoor is een HDR10 tv een aanrader als je vaak games speelt. HDR10 werkt met statische metadata. Simpel gezegd krijgt de tv een code die vertelt welke kleur- en helderheidsinstellingen de film of game moet hebben.

HDR10+

HDR10+ stuurt geen statische, maar dynamische metadata naar een tv. In dit geval worden de beeldinstellingen per losse scène of frame bepaald. Zo geniet je per beeld van de ideale helderheid en kleurweergave. Momenteel ondersteunen alleen Amazon Video en een beperkt aantal HDR Blu-rays HDR10+. Interessant aan dit formaat is dat een filmmaker geen extra licentiekosten voor het gebruik moet betalen. De kans is hierdoor groot dat HDR10+ steeds vaker voor films en series gebruikt wordt.

Dolby Vision

Op HDR10 na wordt Dolby Vision het meest ondersteund. Zo bekijk je deze beelden in de bioscoop, met HDR Blu-rays of via Netflix. Net als HDR10+ gebruikt Dolby Vision dynamische metadata, waardoor elk individueel beeld optimaal ingesteld is. Qua helderheid en kleurdiepte biedt Dolby Vision meer mogelijkheden dan de huidige televisies aankunnen. Dit maakt het formaat toekomstbestendig.

HLG

HLG wordt momenteel nauwelijks gebruikt en is vooral interessant voor de toekomst. Het voordeel is dat HLG beelden ook werken als je geen HDR tv hebt. Deze beelden zien er op een SDR tv kleur- en contrastrijker uit dan standaard beelden. Om deze reden is het gebruik van HLG een logische keuze voor tv zenders die in HDR willen uitzenden. Momenteel zijn er geen uitzendingen in HDR, maar naar verwachting komt hier binnen een paar jaar verandering in.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.886 beoordelingen