The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Bonne

Dit moet je weten over HDR

Films en series krijgen dankzij HDR een extra laag. Maar wat is HDR precies en welke voordelen heeft het als je televisie kijkt? In dit artikel leggen we het je haarfijn uit en vertellen we je wat je nodig hebt om te kunnen genieten van HDR films en series.

Wat is HDR?

HDR staat voor High Dynamic Range. Dat betekent dat een HDR televisie een groter en gedetailleerder kleurbereik heeft. Je kunt het vergelijken met een doos potloden. Een HDR televisie heeft meer verschillende potloden om een plaatje te tekenen dan een gewone, SDR televisie. Daardoor zie je meer verschillende tinten kleur. Een HDR tv heeft dus niet meer pixels en scherpte dan een 4K of Full HD televisie: het is een verbetering van het beeld op een ander vlak.

SDR en HDR

SDR

Standard Dynamic Range (SDR)

HDR

High Dynamic Range (HDR)

Wat zijn de voordelen van HDR?

HDR content heeft een groter lichtbereik dan standaard content, waardoor je meer beeldinformatie te zien krijgt. Wat je met HDR ziet ligt dichterbij de realiteit dan wat je met standaard beelden (SDR) ziet. Een HDR televisie is beter in staat om de kleinste verschillen in licht te laten zien dan een SDR tv. Daardoor zie je zowel in de donkere als de lichte gedeelten van het scherm meer details. Dit merk je bijvoorbeeld bij films met donkere scènes, waarbij de schaduwen geen geheimen meer voor je hebben.

Wat heb ik nodig om HDR te kunnen bekijken?

HDR tv's en bronnen

Om te beginnen heb je een televisie nodig die HDR beelden kan weergeven. Voor de beste ervaring een tv met een 10 bit paneel. Zo'n tv kan meer kleuren laten zien dan een 8 bit televisie, waardoor HDR beelden er indrukwekkend uitzien. Met een Ultra HD Blu-ray speler bekijk je HDR films en series vanaf Ultra HD Blu-ray discs. Als je liever streamt kun je bij Netflix terecht. Zij bieden een aantal films en series aan in HDR.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.867 beoordelingen