The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Uitleg over televisie specificaties

Wil je tv's met elkaar vergelijken, let dan op de specificaties. Hieraan zie je bijvoorbeeld hoe hoog de beeldkwaliteit is, maar ook of de televisie smart tv of andere functies ondersteunt. Op deze pagina hebben we de belangrijkste specificaties onder elkaar gezet.

Resolutie: HD Ready, Full HD, 4K en 8K

Resolutie

De resolutie bepaalt hoeveel pixels er op een scherm passen. Een groter aantal pixels levert een scherper beeld, waardoor kleine details als letters duidelijker zijn. Houd bij de keuze van een resolutie rekening met je kijkafstand en de grootte van het scherm. Een HD Ready resolutie komt alleen tot zijn recht op kleinere televisies (< 32 inch). Een 4K tv raden we aan als je dicht op een grote televisie wilt zitten.

In oplopende volgorde van scherpte zijn de resoluties:

  • HD Ready - 720p, of 1280 x 720 pixels
  • Full HD - 1080p, 1920 x 1080 pixels
  • 4K (UHD) - 2160p, of 3840 x 2160 pixels
  • 8K (UHD) - 4320p, of 7680 × 4320 pixels

Smart tv

Smart tv

Via wifi of een kabel verbind je een smart tv met internet. Zo heb je toegang tot apps als Netflix, Spotify en YouTube. Met hetzelfde gemak bekijk je gemiste uitzendingen, het nieuws of het weerbericht. De meeste smart tv’s hebben een app waarmee je beelden van je smartphone of tablet naar het scherm streamt. Op deze manier kijk je snel en eenvoudig naar je vakantievideo’s. Sommige tv’s hebben een ingebouwde spraakassistent. Via simpele spraakopdrachten zoek je naar een video, pas je een functie aan of vraag je naar het weer. De aangeboden apps en functies verschillen per smart platform.

Beeldverversing (Hertz)

Beeldverversing Hertz

Elke video is opgebouwd uit een aantal plaatjes, ofwel frames. De beeldverversing van een televisie geeft aan hoeveel frames een tv per seconde kan tonen. Dit wordt uitgedrukt in Hertz (Hertz). Een 50 Hertz televisie kan het scherm maximaal 50 keer per seconde opnieuw opbouwen, terwijl een 100 Hertz televisie dit 100 keer per seconde kan. Je ziet het verschil vooral bij snel bewegende beelden, zoals tijdens een sportwedstrijd. Een 100 Hertz tv geeft ook deze beelden vloeiend weer. De 'echte' beeldverversing van een tv is altijd 50 of 100 Hertz. Er zijn fabrikanten die een hogere Hertz waarde opgeven, zoals Panasonic's BMR of Samsung's Clear Motion Rate. In deze waarden zitten technieken verwerkt die het beeld 'achteraf' verbeteren.

LED (LCD), QLED, OLED en Plasma

Led oled en plasma

Dit zijn namen voor het type scherm dat er in je televisie zit. Een LED tv heeft een LCD scherm met LED verlichting. Samsung heeft de QLED tv's uitgerust met een laag Quantum dots die licht omzetten in kleuren. Hierdoor leveren de tv’s een realistisch kleurbereik waarbij de kleinste nuances duidelijk zichtbaar zijn.

De pixels van een OLED scherm lichten zelf op, waardoor er geen achtergrondverlichting nodig is. Het resultaat is een beeld met perfecte zwartwaarden en daardoor ook natuurgetrouwe, rijke kleuren. Doordat er geen achtergrondverlichting nodig is, blijven de schermen zeer dun.

Plasma televisies worden geroemd om dezelfde redenen als OLED tv's, maar het energieverbruik is hoog en de maximale beeldresolutie laag. Om die redenen worden er geen plasma tv's meer gemaakt.

HDR (High Dynamic Range)

HDR

Een High Dynamic Range (HDR) televisie geeft een groter spectrum van licht weer en laat verschillen tussen licht en donker preciezer zien dan een 'gewone' SDR televisie. Een HDR scherm heeft daarom een groter kleurvolume: je ziet meer kleuren en kleine kleurverschillen worden goed weergegeven. Een HDR scherm laat daardoor meer van de originele opname zien dan een standaard scherm. In felverlichte of donkere scènes zie je meer detail omdat een HDR tv meer schakeringen van licht en donker kan laten zien. Een ander voordeel is dat een HDR scherm zonder verlies van details donkere en lichte plekken in 1 beeld laat zien.

Local Dimming

Local dimming

Achter een LED-LCD tv vind je lampen die licht door de pixels sturen. Vervolgens produceren deze pixels kleuren en een helder beeld. Het nadeel is dat deze achtergrondverlichting de donkere delen van een beeld ook verlicht, waardoor zwarte beelden niet helemaal zwart zijn. Bij een tv met local dimming bestaat de achtergrondverlichting uit tientallen tot honderden lampen, die ingedeeld zijn in zones. Doordat de tv elke individuele zone kan verduisteren en oplichten, kijk je naar een realistischere zwartweergave en een sterk contrast tussen donkere en lichte beelden. OLED tv's hebben geen achtergrondverlichting, maar 'self-emitting' pixels die individueel oplichten of helemaal donker worden. Dit levert een indrukwekkend resultaat: zwarte beelden zijn perfect zwart en het contrast is extra krachtig.

Kijkhoek

Tv kijkhoek

De kijkhoek van een tv bepaalt hoe ver je aan de zijkant kunt zitten voordat de beeldkwaliteit achteruitgaat. Zit je te ver aan de linker- of rechterkant, dan heb je meer last van reflectie, vervormen de kleuren of wordt het beeld donkerder. Daarom is een grote kijkhoek belangrijk als je vaak met een grote groep mensen om de tv zit. De kijkhoek is grotendeels afhankelijk van het schermtype. Zo staan OLED schermen bekend om hun brede kijkhoek tot 85 graden, terwijl VA schermen meestal een kleine kijkhoek van ongeveer 20 graden hebben. Daarbij passen fabrikanten diverse technieken toe die de kijkhoek verbeteren.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 20.007 beoordelingen