The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Vergelijk de Android met de WebOS en Tizen smart platforms

Wil je een nieuwe smart tv kopen? Houd er dan rekening mee dat je per merk toegang krijgt tot een ander smart platform. Elk platform verschilt qua uiterlijk en biedt andere apps en functies. Zo hebben Android tv’s een ingebouwde Chromecast en ondersteunen Tizen tv’s de iTunes app. Het app aanbod per platform kan na verloop van tijd veranderen. Op deze pagina zetten we de belangrijkste verschillen naast elkaar.

Video: smart tv platforms vergelijken

In deze video zet Ferdinand een Android, Tizen en WebOS tv naast elkaar. Hij test de gebruiksvriendelijkheid, spraakbesturing, bediening met je mobiel en andere handige functies.

Vergelijk Android, WebOS en Tizen

Android WebOS Tizen (Smart Hub)
Merk Philips en Sony LG Samsung
Uiterlijk Schermvullend Rij kaarten onderin het scherm Balk onderin het scherm
Account nodig voor app store Ja Nee Ja
Belangrijkste apps Netflix, YouTube (Kids), Spotify, Google Play Films, Videoland, Plex en Disney+ Netflix, YouTube (Kids), Spotify, Google Play Films, Videoland, Plex, Disney+ en Apple TV (Voor tv's vanaf 2019) Netflix, YouTube (Kids), Spotify, Google Play Films, Videoland, Plex, Apple TV en Disney+
Belangrijkste ontbrekende apps Apple TV NOS en TuneIn Google Play Music
Afstandsbediening Standaard Magic Remote One Remote
Spraakbesturing Google Assistant ThinQ AI Bixby
Bediening via app Google Home LG TV Plus app SmartThings
AirPlay 2 Ja, op enkele Sony tv’s Ja, op 2019 OLED en Nanocell tv’s Ja
Google Cast Ja Ja Nee

Uiterlijk

Android smart tv menu

Android - schermvullend

De Android tv’s van Sony en Philips zijn qua uiterlijk bijna identiek. Het systeem is ontwikkeld door Google, waardoor je misschien elementen van de Android smartphones en tablets herkent. Het menu vult het volledige scherm. Dit betekent dat de beelden die je op dat moment bekijkt, verborgen worden. Aan de linkerkant staan de belangrijkste apps onder elkaar. Daarnaast vind je per app een rij met aanbevelingen. Via de knoppen aan de bovenkant krijg je toegang tot de instellingen en de Play Store waar je nieuwe apps downloadt.

LG WebOS menu

WebOS - gekleurde kaarten

Wanneer je het WebOS smart menu opent, verschijnt er een rij gekleurde kaarten aan de onderkant van het scherm. De beelden die je op dat moment bekijkt, blijven daardoor grotendeels zichtbaar. Elke kaart vertegenwoordigt een app of functie. Je past de volgorde eenvoudig aan. Op deze manier zet je jouw favoriete apps vooraan, zodat je er sneller naartoe navigeert. Als je een app als Netflix selecteert, zie je een extra balk met verschillende previews boven het menu.

Tizen Smart Hub menu

Tizen - smalle balk

Het smart menu van het Tizen besturingssysteem heet de Smart Hub. Dit menu ziet eruit als een smalle balk en vult alleen de onderkant van het scherm. Hierdoor blijven de beelden die je bekijkt deels zichtbaar. Selecteer je een app, dan zie je een nieuwe balk met aanbevelingen boven het menu. Aan de linkerkant staan de aangesloten apparaten en instellingen. Bij QLED tv’s vind je hier ook de Ambient Mode of Art Store waarmee je kunstwerken op het scherm toont.

Apps

Android tv Google Play Store

Android - Google Play Store

Om nieuwe apps te downloaden, heb je een Google Account nodig. Hiermee krijg je toegang tot de Google Play Store. Je vindt hier een uitgebreid aanbod aan apps en games. Het app aanbod van Android is zeer groot en groeit continu. LG tv's vanaf 2019 beschikken over Apple TV. Woon je in Nederland, dan heb je toegang tot Disney+.

LG Content Store

WebOS - LG Content Store

Het voordeel van WebOS is dat je geen account nodig hebt om apps te downloaden. Na het downloaden van een app verschijnt deze automatisch in de rij met tegels. Slechts 2 van de belangrijkste streamingdiensten ontbreken, namelijk Tidal en Apple TV. WebOS biedt wel Disney+ aan, mits je in Nederland woont.

Samsung App Store

Tizen - Samsung App Store

Wanneer je apps wilt downloaden in de App Store, is een Samsung account vereist. Je vindt een groot aanbod in de App Store, waarvan Apple TV de belangrijkste recente toevoeging is. Hiermee bekijk je de films en series uit je iTunes bibliotheek. Disney+ is sinds kort beschikbaar in Nederland voor smart tv's vanaf 2017.

Let op: verschil in app aanbod

Voor elk smart platform geldt dat het aanbod per land en tv kan verschillen. Ook kunnen apps na verloop van tijd verdwijnen.

Afstandsbediening

Sony en Philips afstandsbediening

Android - traditionele afstandsbediening

Bijna alle Sony en Philips tv’s beschikken over een traditionele afstandsbediening. Deze hebben de pijltjes- en cijfertoetsen die je waarschijnlijk gewend bent van je huidige afstandsbediening. Sommige Philips tv’s hebben een afstandsbediening met een toetsenbord aan de achterkant, waarmee je snel zoekopdrachten intikt.

LG WebOS Magic Remote

WebOS - Magic Remote

Bij veel LG tv’s zit een Magic Remote in de doos. Als je hiermee naar het scherm wijst, verschijnt er een cursor op het scherm. Vervolgens selecteer je een optie door ernaar te wijzen en erop te klikken, net zoals je met een computermuis doet. Dit bespaart je veel geklik op pijltjestoetsen.

Samsung Tizen One Remote

Tizen - One Remote

Bijna elke Samsung tv wordt geleverd met een One Remote. Deze afstandsbediening is net zo minimalistisch en gebruiksvriendelijk als de Smart Hub. Met de pijltjestoetsen in het midden navigeer je snel door alle opties. Je bedient hier ook alle aangesloten apparaten mee, van je Blu-ray speler tot je digitale decoder. Hierdoor wissel je niet steeds tussen verschillende afstandsbedieningen.

Spraakbediening

Spraakbediening via Google Assistant

Android - Google Assistant

Android tv’s beschikken over stembediening via Google Assistant. Je bedient hiermee niet alleen de tv, maar ook andere Google apparaten in je huis. Via een simpele spraakopdracht dim je het licht van je smart lampen, waarna je met een volgende opdracht een YouTube video opent. Met hetzelfde gemak vraag je wat voor weer het wordt, waarna het weerbericht op het scherm verschijnt.

Spraakbediening via ThinQ AI

WebOS - ThinQ AI

De spraakassistent van WebOS tv’s wordt ondersteund door ThinQ AI. Hoewel de uitgebreide ondersteuning hier nog niet beschikbaar is, krijg je al wel toegang tot enkele basisfuncties, zoals het inspreken van zoekopdrachten. Zo open je snel en gemakkelijk een YouTube video of een website.

Spraakbediening via Bixby

Tizen - Bixby

Samsung tv’s werken met een eigen spraakassistent, genaamd Bixby. Via een simpele spraakopdracht zet je de tv aan met je stem, regel je het volume of zoek je een YouTube video. Met hetzelfde gemak vraag je extra informatie over het weer en de tijd. Bixby is momenteel nog niet beschikbaar in het Nederlands.

Bedienen en casten via app

Android Chromecast en Google Home

Android - Chromecast

Doordat Android is ontwikkeld door Google, hebben deze tv’s een ingebouwde Chromecast. Hiermee stream je gemakkelijk content van je smartphone naar de tv. Het voordeel van casting is dat de beelden zich direct aanpassen naar het formaat van je tv. Ook doe je tijdens het casten probleemloos iets anders op je smartphone. Voor AirPlay 2 is momenteel nauwelijks ondersteuning. Alleen enkele Sony tv's beschikken hierover, zoals de AG9. Philips komt naar verwachting in 2020 met ondersteuning.

LG TV Plus app

WebOS - LG TV Plus app

WebOS tv’s beschikken over de LG TV Plus app, waarmee je alle basisfuncties van een afstandsbediening krijgt. Ook selecteer je bijvoorbeeld aangesloten apparaten of apps. Via de Screen Share functie deel je de beelden van je Android of Windows apparaat met de tv. Je toont zo eenvoudig vakantievideo’s via je smartphone of tablet. Wil je van een iPhone of iPad naar de tv streamen, dan heb je een tv met AirPlay 2 nodig. Je vindt AirPlay 2 momenteel alleen terug op 2019 OLED of NanoCell tv’s.

Tizen SmartThings en Smart View

Tizen - SmartThings

Je bedient Tizen tv’s met de SmartThings app voor je smartphone of tablet. De SmartView app biedt een screen mirroring functie, waarmee je beelden van je apparaat naar de tv stuurt. In dit geval moet je de verhoudingen van de beelden zelf aanpassen naar het tv scherm. Bij sommige apps als YouTube cast je met één druk op de knop video’s naar de tv, zodat ze direct de juiste verhoudingen hebben. Via AirPlay 2 stream je beelden of muziek van een Apple apparaat naar de tv.

Conclusie

Wanneer je een smart tv alleen gebruikt om af en toe naar YouTube of Netflix video’s te kijken, is vooral het gebruiksgemak belangrijk. Door het overzichtelijke menu en de innovatieve afstandsbedieningen hebben WebOS en Tizen hier een licht voordeel. Android is iets minder gebruiksvriendelijk voor tv’s, doordat dit platform oorspronkelijk voor smartphones ontwikkeld is. Deze tv’s hebben wel de Chromecast en Google Assistant integratie. Dit is vooral handig wanneer je de meest uitgebreide spraakassistent van het moment wilt of andere slimme apparaten met Google Assistant in huis hebt.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.867 beoordelingen