The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Specialisten review van het LG WebOS smart platform

WebOS is het smart platform van LG smart tv’s. Hiermee heb je toegang tot apps, websites, spraakbediening en streamingmogelijkheden. Let op dat het aanbod van apps dat ik in dit artikel noem na verloop van tijd kan veranderen. Unieke eigenschappen van WebOS zijn onder andere de kleurrijke menubalk. Ook hebben sommige tv's met WebOS een Magic Remote, waarmee je opties selecteert door ernaar te wijzen. In deze review lichten we deze en nog veel meer eigenschappen van WebOS uit.

Het LG WebOS smart platform

  • Het kleurrijke menu is overzichtelijk en bedekt niet het volledige scherm.
  • Je hebt geen account nodig om apps te downloaden.
  • Via de LG TV Plus app bedien je de tv en stream je beelden naar het scherm.
  • Als je een tv hebt met een Magic Remote, dan selecteer je opties door er simpelweg naar te wijzen.
  • De mogelijkheden van de spraakassistent zijn nog beperkt.

Eerste indruk van WebOS

WebOS heeft een uniek en herkenbaar uiterlijk. Dit smart menu verschijnt als een rij gekleurde tegels aan de onderkant van het scherm. Hierdoor blijven de beelden die je bekijkt grotendeels zichtbaar. Elke tegel vertegenwoordigt een unieke app of functie. Wanneer je een app als YouTube selecteert, verschijnt er boven het menu een extra balk met aanbevelingen. Naast apps staat er ook een Galerij modus in het menu. Je toont hiermee diverse kunstwerken en foto’s op het scherm.

Eenvoudig het menu aanpassen

WebOS menu aanpassen

Ik pas de volgorde van elke app gemakkelijk aan. Dit kan handmatig of via de Intelligent modus, die de meestgebruikte apps vooraan zet. Nieuw is de optie om YouTube kanalen in het menu te zetten. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je verschillende vloggers volgt. De apps die ik niet gebruik, verwijder ik met een paar drukken op de knop uit het menu. De tegels aan de linkerkant geven toegang tot recent gebruikte apps, de zoek- en tv functie en het thuisdashboard. Hierin staan alle aangesloten apparaten.

Apps downloaden in de Content Store

YouTube is een opvallende afwezige in het smart menu. Dit geeft mij gelijk een reden om de LG Content Store te openen. Ik vind het een pluspunt dat ik geen account nodig heb om nieuwe apps te downloaden. In het hoofdmenu van de Store staan YouTube en andere populaire apps in een rij met aanbevelingen. De belangrijkste recente toevoeging aan het aanbod is Disney+. Deze is momenteel alleen in Nederland beschikbaar. Gedownloade apps verschijnen automatisch als nieuwe tegel in het smart menu.

Wijzen en klikken met de Magic Remote

De meeste LG tv’s worden geleverd met een Magic Remote. Wanneer ik deze afstandsbediening naar de tv richt, verschijnt er een cursor op het scherm. Op deze manier selecteer ik een optie door ernaar te wijzen en erop te klikken. In het midden van de afstandsbediening zit een wiel, waarmee je snel door een lijst met opties bladert. De Quick Start functie is ook handig. Door een functie toe te wijzen aan elke cijfertoets, schakel je gemakkelijk naar je favoriete apps of zenders.

Bediening via LG TV Plus app

LG TV Plus app

Met de LG TV Plus app verander je jouw smartphone of tablet in een afstandsbediening. Je krijgt hiermee de controle over alle basisfuncties, zoals de volumeregelaar en pijltjestoetsen. Via de programma- of applijst navigeer je tussen apps en zenders. Met hetzelfde gemak selecteer je een aangesloten bron, zoals een Blu-ray speler of digitale decoder. Ik vind de app vooral nuttig wanneer ik mijn smartphone ook gebruik om beelden naar de tv te streamen. Zo moet ik niet steeds de Magic Remote pakken om instellingen te wijzigen.

Spraakbediening via ThinQ AI

:G ThinQ AI spraakbediening

Als je de microfoonknop van je afstandsbediening ingedrukt houdt, activeer je de ThinQ AI spraakassistent. De Nederlandstalige versie is nog niet zo compleet als bijvoorbeeld de Amerikaanse. Je gebruikt de functie nu vooral om zoekopdrachten in te spreken. Na elke opdracht verschijnt er een lijst in het menu. Hierin staan relevante websites en video’s van YouTube en andere videodiensten.

Beelden streamen en casten

LG streamen en casten

Via de LG TV Plus app stream je foto’s of video’s van je smartphone of tablet naar de tv. Sommige apps als YouTube hebben een casting optie. In dit geval stuur je geen beelden, maar een link naar de tv. De tv opent de video vervolgens in zijn eigen app. Hierdoor is de beeldverhouding perfect op maat en gebruik je jouw smartphone gewoon voor andere dingen. OLED en NanoCell tv’s uit 2019 beschikken over AirPlay. Met deze functie stream je beelden en muziek via een iPhone of iPad.

Conclusie

WebOS is een overzichtelijk smart platform dat je grotendeels naar eigen wens indeelt. In combinatie met de Magic Remote schakel je gemakkelijk tussen alle functies. De LG Content Store is een van de weinige app stores waarvoor je geen account nodig hebt. Dat vind ik een groot voordeel, aangezien ik het liefst zo min mogelijk accounts heb. De mogelijkheden van de Nederlandstalige ThinQ AI zijn helaas nog beperkt. In het buitenland geeft de spraakassistent bijvoorbeeld wel antwoord op de vraag wat voor weer het wordt. Ik kijk daarom uit naar toekomstige updates.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.319 beoordelingen