The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Laurence

Specialisten review van de Samsung Tizen Smart Hub

Tizen is het besturingssysteem van Samsung. Je krijgt hiermee toegang tot Samsungs unieke smart platform, de Smart Hub. Hierin staan apps, aangesloten apparaten en nog veel meer functies overzichtelijk naast elkaar. Het app aanbod dat ik hier noem kan in de loop van de tijd veranderen. Wil je weten of dit smart platform iets voor jou is? Lees dan deze review, waarin ik de belangrijkste eigenschappen uitlicht.

De Samsung Tizen Smart Hub

  • Het smart menu is overzichtelijk en bedekt niet het volledige scherm.
  • Met de One Remote en SmartThings app bedien je de tv eenvoudig.
  • De Apple TV app geeft je toegang tot de video’s uit je iTunes bibliotheek.
  • Via de Smart View app of AirPlay 2 stuur je beelden van je telefoon naar de tv.
  • De spraakassistent Bixby is niet in het Nederlands beschikbaar.
  • Je moet een account aanmaken om apps te downloaden.

Eerste indruk van de Smart Hub

Samsung Tizen Smart Hub menu

De Smart Hub oogt minimalistisch en overzichtelijk. Alle opties staan naast elkaar in een smalle balk. Dit menu vult alleen de onderkant van het scherm. De film die ik bekijk, blijft daardoor grotendeels zichtbaar. Wanneer ik een videodienst selecteer, verschijnt er een extra balk boven het menu. Hierin staan diverse aanbevelingen, waaronder mijn laatst bekeken serie. Zo bekijk ik één van deze films of series zonder de videodienst te openen. Dat scheelt extra tijd en handelingen.

Eenvoudig het menu aanpassen

Samsung Smart Hub menu aanpassen

Links van het menu staan alle instellingen en aangesloten apparaten. De rest van het menu bestaat vooral uit een aantal voorgeïnstalleerde apps. Denk aan de populaire videodiensten YouTube en Netflix. Ik pas de volgorde van de apps gemakkelijk aan door een app te selecteren en de pijltjestoets naar beneden in te drukken. Hierna krijg ik de keuze om een app te verplaatsen of verwijderen. Zo vul ik het menu binnen een handomdraai met mijn favoriete apps en zet ik de belangrijkste vooraan.

Apps downloaden in de App Store

Je kunt natuurlijk ook nieuwe apps downloaden, mits je een Samsung account hebt. Het aanmaken van een account heeft niet mijn voorkeur, maar is gelukkig gratis en kost slechts een paar minuten. De App Store is overzichtelijk ingedeeld en toont een rij met aanbevelingen. Zit je gewenste app hier niet tussen, dan zoek je hem eenvoudig op. De belangrijkste recente toevoeging aan het brede aanbod is Apple TV. Je krijgt hiermee toegang tot de films en series uit je iTunes bibliotheek.

Snel navigeren met de One Remote

Samsung One Remote

De meeste Samsung tv’s worden geleverd met een One Remote. Deze afstandsbediening ligt lekker in de hand en heeft weinig knoppen. In het midden zitten pijltjestoetsen waarmee ik snel door alle instellingen navigeer. De volume- en kanaalknoppen zijn kantelbaar. Dit vergt wat gewenning, maar werkt daarna soepel. Hieronder zitten een aantal sneltoetsen waarmee je direct de Netflix of Rakuten app opent. Een ander voordeel van de One Remote is dat je er ook andere aangesloten apparaten mee bedient, zoals een Blu-ray speler of spelcomputer.

Bediening met de SmartThings app

SmartThings app

Als je helemaal geen afstandsbediening wilt gebruiken, is de SmartThings app een optie. Hiermee verander je jouw smartphone of tablet in een afstandsbediening. Ik download deze app, verbind mijn smartphone met hetzelfde wifi netwerk als de tv en kan direct aan de slag. Elke handeling is erg eenvoudig, of ik nu het volume aanpas of een YouTube video zoek. Toch is de app vooral interessant wanneer je andere geschikte apparaten via SmartThings aan elkaar koppelt. Op deze manier bedien je zowel de tv als je verlichting of koelkast.

Stembediening via Bixby

Bixby Samsung tv

Samsung heeft zijn eigen spraakassistent, Bixby genaamd. Deze is vergelijkbaar met Siri of Google Assistant. Aangezien er helaas geen Nederlandstalige versie beschikbaar is, kies ik voor de Engelse. Ik activeer Bixby door de microfoonknop van de afstandsbediening in te drukken. Vervolgens voert de assistent simpele opdrachten als “volume up” of “open YouTube” probleemloos uit. Je kunt Bixby ook activeren wanneer de afstandsbediening in de buurt ligt. In dit geval zeg je eerst “Hi Bixby” en spreek je daarna je opdracht in.

Streamen via SmartView en AirPlay 2

Met de SmartView app stuur je alle beelden van je smartphone naar de tv. Denk aan vakantiefoto’s of Google Maps. Doordat de tv de beeldverhouding van je smartphone overneemt, zijn de beelden niet direct schermvullend. Hiervoor moet je eerst de instellingen aanpassen. Je kunt een aantal apps als Youtube casten. In dit geval stuur je een link in plaats van beelden naar de tv. De tv herkent de link en opent hem via zijn eigen app, zodat de video direct op maat is. Apple gebruikers streamen gemakkelijk via AirPlay 2 beelden en muziek naar de tv.

Geen zwart scherm met de Ambient Mode

Je vindt de Ambient Mode alleen terug in het smart menu van QLED tv’s. Met deze functie toon je foto’s, patronen of andere artistieke beelden op de tv. Ik ben vooral enthousiast over de interactieve beelden, zoals een raam waarop regendruppels verschijnen als het buiten ook regent. Het idee achter de Ambient Mode is dat er nooit een zwart scherm in je kamer staat. Ik zie mezelf deze functie niet dagelijks gebruiken, maar vind het een handige manier om extra sfeer te creëren tijdens een feestje.

Conclusie

De Smart Hub is een zeer gebruiksvriendelijk smart platform waar iedereen mee uit de voeten kan. Dankzij het overzichtelijke menu en de One Remote navigeer je snel en gemakkelijk door het grote app aanbod. De stembediening via Bixby werkt uitstekend, hoewel ik in de toekomst graag een Nederlandse versie zie. Experimenteer je graag met apps of wil je een smart home beginnen? Dan bieden de SmartView en SmartThings app veel handige streaming- en bedieningsmogelijkheden.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.753 beoordelingen