The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Wat is local dimming?

Local dimming is een techniek die de zwartweergave van je televisie verbetert. De donkere delen van het scherm worden met deze techniek extra donker. In dit artikel vertel ik je meer over local dimming en de verschillende soorten waaruit je kunt kiezen.

De techniek

Achter het scherm van een LCD tv zitten kleine lampen die een fel licht produceren. Hierdoor geeft de televisie een helder beeld weer. Het nadeel is dat de donkere delen van het scherm ook verlicht worden, waardoor zwarte beelden eerder donkergrijs lijken. Als je dit niet wilt, is local dimming een uitkomst. Deze techniek zorgt ervoor dat de lampen op specifieke momenten gedimd of volledig uitgeschakeld worden. Op deze manier ziet een donkere scène er extra realistisch uit.

Soorten local dimming

Doordat local dimming continu in ontwikkeling is, heb je inmiddels de keuze uit verschillende varianten. Goedkope tv's beschikken meestal over edge of back lit local dimming, terwijl duurdere tv's full array local dimming hebben. Hoewel alle technieken de zwartweergave verbeteren, hebben ze ook nadelen.

Full array

Full array

Full array is de beste vorm van local dimming. Achter het scherm zitten honderden kleine lampen, ofwel zones die individueel gedimd worden. Zo worden de donkere delen extra donker, terwijl de heldere delen fel blijven. Dit krachtige contrast is duidelijk zichtbaar tijdens een scène van een sterrenhemel. Hierbij schijnen de sterren fel in de zwarte lucht. Deze techniek kost meer ruimte dan de andere varianten. Het gevolg is dat full array tv's vaak iets dikker zijn.

Back lit

Back lit global dimming

Deze techniek lijkt op full array local dimming, maar bestaat uit veel minder lampen. Het scherm van een back lit televisie heeft 4 tot 12 zones die meestal tegelijkertijd oplichten of dimmen. Je ziet het verschil met full array local dimming duidelijk terug tijdens de eerdergenoemde scène van een sterrenhemel. Back lit tv's herkennen dat het grootste deel van het beeld donker is, waarna ze alle lampen dimmen. Als gevolg is de lucht diep zwart, maar schijnen de sterren minder fel.

Edge lit

Edge lit

De meeste tv's met local dimming hebben de edge lit variant. Bij deze techniek zijn de lampen alleen bij de randen van de televisie geplaatst. Hierdoor kunnen de schermen slank blijven. Het nadeel is dat de lampen extra fel moeten schijnen om het midden van het scherm te verlichten. Dit zorgt soms voor vervormingen in het beeld. Denk aan lichte plekken die bij de onder-, boven- of zijkant van het scherm ontstaan.

Self-emitting (OLED)

OLED self emitting

OLED tv's hebben geen achtergrondverlichting, maar 'self-emitting' pixels die individueel oplichten of helemaal donker worden. Op deze manier zijn zwarte beelden écht zwart, zonder dat de heldere delen aangetast worden. Een self-emitting scherm zorgt hierdoor voor het sterkste contrast tussen donkere en lichte beelden.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 20.199 beoordelingen