The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door James

Hoe onderhoud je je heggenschaar?

Je heg onderhouden doe je met een goed werkende heggenschaar. Dat ook je heggenschaar onderhoud nodig heeft, spreekt voor zich. Hoe zorg je ervoor dat je heggenschaar schoon, scherp en werkend blijft? Dat lees je op deze pagina.

Reinig je heggenschaar

Tijdens het snoeien van je heg komen er takken en bladeren tussen de messen van je heggenschaar. Deze laten vuil en sap achter, waardoor de messen aangetast worden. Na elke snoeibeurt verwijder je het vuil met een harde nylon borstel. De messen van je heggenschaar reinigen, doe je met alcohol. Mocht één van je hagen last hebben van schimmel of rupsen, reinig de messen dan tussendoor ook met alcohol. Vet de messen na elk gebruik in met smeerspray.

Slijp je heggenschaar

Met botte messen maak je van snoeien een lastige klus. Daarnaast beschadig je ook de plant en zijn de takken kwetsbaarder voor schimmels en ziektes. Ga je heggenschaar messen slijpen zodra je voelt dat je minder soepel snoeit. Zorg ervoor dat de messen schoon zijn voordat je gaat slijpen. Een heggenschaar zelf slijpen is een secuur werk, maar wij helpen je alvast op weg.

Handmatige heggenscharen slijpen

Handmatige heggenscharen slijpen

Voor het slijpen van een handmatige heggenschaar gebruik je een vijl. Trek je werkhandschoenen aan en houd de messen van de schaar uit elkaar. Slijp met de vijl van het scharnier naar de punt van de schaar toe. Maak hierbij cirkelende bewegingen. Draai de schaar om en haal de vijl plat langs de achterkant van de schaar. Eventueel gebruik je hiervoor een wetsteen. Herhaal deze handelingen om de andere kant van de heggenschaar bij te slijpen.

Gemotoriseerde heggenscharen slijpen

Gemotoriseerde heggenscharen slijpen

Deze heggenscharen slijpen is wat lastiger. Pak een vijl of slijptol met werkhandschoenen, een veiligheidsbril en gehoorbeschermers. Zorg dat de motor uitstaat. Slijp mee met de hoek van het mes. De juiste hoek lees je terug in de handleiding. Slijp alle snijvlakken in ongeveer 10 bewegingen per vlak scherp. Doe dit alleen in de richting van de scherpste rand van het mes. Slijp de achterkant van de messen voorzichtig met een slijpsteen.

Maak je heggenschaar winterklaar

Heggenschaar opbergen

In de winter is snoeien een onnodige klus. Je bergt je heggenschaar daarom een paar maanden op in je schuur. Zorg ervoor dat je messen schoon en ingevet zijn. Bij een benzine heggenschaar moet je ook alle benzine uit je heggenschaar gieten. Verwijder alle resten door de motor even aan te zetten, tot hij stilvalt. Bewaar de heggenschaar op een zo droog mogelijke plaats. Na de winter ga jij weer probleemloos aan de slag met je heggenschaar.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.593 beoordelingen