The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Laszlo

Hoe kies je een bureaustoel?

De meeste mensen met een kantoorbaan werken urenlang per dag zittend achter een bureau. Het is belangrijk dat je al die uren op een juiste manier zit, anders heb je kans op lichamelijke klachten. Er zijn veel verschillende bureaustoelen en daardoor is het maken van een keuze lastig. Wij leggen je in dit artikel meer uit over de verschillende types bureaustoelen, zodat jij een juiste keuze maakt.

Bureaustoel kiezen

Bureaustoel kiezen

Bureaustoelen zijn er in alle prijsklassen en uitvoeringen. Hoe meer onderdelen van de bureaustoel aanpasbaar zijn, hoe ergonomischer hij is. Of jij al die aanpassingen nodig hebt, verschilt per persoon. Deze 4 onderwerpen helpen jou bij het kiezen van een geschikt model:

 1. Wil je een arbo gecertificeerde bureaustoel?
 2. Welk mechanisme past bij jouw gebruik?
 3. Hoe wil jij je armleuningen aanpassen?
 4. Zoek je een speciale bureaustoel?

Wil je een arbo gecertificeerde bureaustoel?

Arbo gecertificeerde bureaustoel

Een arbo gecertificeerde bureaustoel voldoet aan strikte arbo normen. Dit certificaat krijgt de bureaustoel wanneer hij je werkhouding en gezondheid bevordert. Bij bureaustoelen zijn er 2 mogelijke arbo certificeringen:

 • NPR 1813: bureaustoelen met deze arbo norm zijn geschikt voor alle Belgen en Nederlanders. Zelfs de mensen die langer zijn dan 192 centimeter.
 • NEN 1335: deze norm geeft aan dat de bureaustoel geschikt is voor mensen met een lichaamslengte tussen de 151 en 192 centimeter.

Welk mechanisme past bij jouw gebruik?

Mechanisme bureaustoel

Het mechanisme bij bureaustoelen bepaalt de verstelbaarheid van de zitting en rugleuning. Er is niet één juiste mechaniek. Dit is afhankelijk van jouw zitwensen. De 3 belangrijkste mechanismen zijn:

 • Kantelbaar: de zitting bij de bureaustoel kantelt mee bij het veranderen van je houding. Bij sommige modellen zet je de positie vast.
 • Permanent contact: de zitting heeft een vaste positie, maar de rugleuning beweegt mee. Hiermee staat je rug constant in contact met de rugleuning.
 • Synchroon: met dit mechanisme bewegen zowel de zitting als rugleuning met je bewegingen mee. Dit geeft de optimale ondersteuning.

Hoe wil jij je armleuningen aanpassen?

Armleuningen bureaustoel

De armleuningen van bureaustoelen zijn op maximaal 4 manieren aanpasbaar. Bij de meeste basismodellen pas je alleen de hoogte aan. Ook hierbij geldt: hoe ergonomischer de bureaustoel is, hoe meer mogelijkheden je hebt om de armleuningen aan te passen. De 4 aanpasbare opties zijn:

 • Hoogte: hiermee zorg je voor een juiste houding van je armen ten opzichte van het bureau en je lichaam.
 • Breedte: je verbreedt de armleuningen, zodat je armen goed naast je lichaam staan.
 • Diepte: je verstelt de armleuningen naar voren en achteren, waarmee je de afstand tot je onderarm verandert.
 • Draaibaarheid: je schuift de armleuningen opzij voor een andere zithouding.

Zoek je een speciale bureaustoel?

Speciale bureaustoel

Er zijn bureaustoelen die wat extra's bieden. Het gaat dan om specifieke onderdelen of bijzondere uitvoeringen. Dit zijn 4 mogelijke opties die misschien voor jou belangrijk zijn:

 • Bij bureaustoelen met een gewichtsregeling pas je de tegendruk van de rugleuning naar je lichaamsgewicht aan. Zo krijg je een betere ondersteuning bij je rug.
 • Met een lendensteun heb je extra ondersteuning bij je onderrug.
 • Een rugleuning van mesh stof ventileert de warmte beter, wat het zitcomfort verbetert. Deze stof heet ook wel netbespanning.
 • Onafhankelijk van elkaar bewegende delen bij de rugleuning die meebewegen met jouw houding.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.345 beoordelingen