The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door David

Hoe maak je een screenshot in Windows?

Een screenshot is een makkelijke manier om een 'foto' van je computerscherm te maken. Handig bij het opslaan van een aankoopbevestiging, om tijdens het internetbankieren iets te documenteren of gewoon om een geinig plaatje door te sturen. Maar hoe je dat nou eigenlijk, zo'n screenshot maken? Dat leggen we hieronder uit voor een laptop met een Windows besturingssysteem.

Verschillende soorten screenshots

Beslis eerst hoe je screenshot eruit moet zien. Wil je een screenshot van je hele scherm? Heb je een screenshot van één venster of programma nodig? Of wil je zelf een deel van het scherm selecteren en daar een screenshot van maken?

Screenshot van het hele scherm

Wil je een schermafbeelding maken van je hele scherm, dus van alles wat je op je monitor ziet? Volg dan deze stappen.

Stap 1: de Print Screen toets opzoeken

Printscreentoets op toetsenbord uitgelicht.

Vind op het toetsenbord de toets waarop PrtScn (afkorting voor Printscreen) of Print Screen staat. Vaak is dit een van de toetsen die boven de pijltoetsen van het toetsenbord staan. De screenshot van het scherm maak je door simpelweg op de Print Screen toets te drukken. Staat Print Screen in het blauw? Druk dan tegelijkertijd op de Fn- en Print Screen toets. Je ziet niets gebeuren, maar de schermafbeelding is nu gemaakt.

Stap 2: de schermafdruk gebruiken in een tekstbestand

Plak een screenshot in een tekstbestand.

Is je screenshot bedoeld om te gebruiken in een tekstbestand? Open dan het bestand en klik de plaats aan waar de schermafbeelding moet komen. Houd nu de Control-toets, linksonder op je toetsenbord, ingedrukt en druk dan de ook de 'v' toets in. Je screenshot verschijnt nu in je bestand.

Stap 3: de screenshot opslaan

Sla de screenshot op.

Wil je de screenshot bewaren op je harde schijf? Open dan het programma Paint. Dat doe je door op je beeldscherm linksonder op de Windows startknop te klikken. In het menu dat nu opent, staat onderin een zoekbalk. Toets in die zoekbalk 'Paint' in. Klik op het zoekresultaat 'Paint'. Als het programma is geopend, houd je de Control toets - linksonder op je toetsenbord - ingedrukt en druk dan ook de 'v' toets in. Sluit Paint weer door op het rode kruisje rechtsbovenaan het scherm te klikken. Het programma vraagt nu of je de schermafbeelding wil opslaan. Klik op 'Bewaar', kies een naam en de plek waar je de screenshot wil opslaan.

Screenshot van een venster of programma

Wil je een schermafbeelding maken van een enkel venster of programma? Volg dan deze stappen.

Stap 1: de Print Screen toets opzoeken

De printscreenknop uitgelicht op een toetsenbord.

Druk bij het toetsenbord de Print Screen toets.

Stap 2: de schermafbeelding maken

De altknop en screenshotknop uitgelicht op een toetsenbord.

Klik nu het venster of het programma aan waarvan je een schermafdruk wil maken. Houd nu de Alt-toets, die zit naast de spatiebalk, vast en druk tegelijkertijd op de Print Screen toets. Je ziet niets gebeuren, maar de schermafbeelding is nu gemaakt.

Stap 3: de schermafdruk gebruiken in een tekstbestand

Het plakken van een screenshot in een tekstbestand.

Is je screenshot bedoeld om te gebruiken in een tekstbestand? Open dan het bestand en klik de plaats aan waar de schermafbeelding moet komen. Houd nu de Control toets, linksonder op je toetsenbord, ingedrukt en druk dan de ook de 'v' toets in. Je screenshot verschijnt nu in je bestand.

Stap 4: de screenshot opslaan

Sla de screenshot op.

Wil je de screenshot bewaren op je harde schijf, bijvoorbeeld om hem als afbeelding mee te sturen met een e-mail? Open dan het programma Paint. Dat doe je door op je beeldscherm linksonder op het Windows startknop te klikken. In het menu dat nu opent, staat onderin een zoekbalk. Toets in die zoekbalk 'Paint' in. Klik op het zoekresultaat 'Paint'. Het logo van dat programma zie je in de afbeelding hiernaast. Als het programma is geopend, houd je de Control-toets - linksonder op je toetsenbord - ingedrukt en druk dan de ook de 'v' toets in. Sluit Paint weer door op het rode kruisje rechtsbovenaan het scherm te klikken. Het programma vraagt nu of je de schermafbeelding wil opslaan. Klik op 'Bewaar', kies een naam en de plek waar je de screenshot wil opslaan.

Een screenshot maken van een deel van je scherm

Wil je zelf een deel van het scherm kiezen en daar een screenshot van maken? Gebruik dan het knipprogramma, dat standaard in Windows zit. Deze optie is vooral handig als je alleen een afbeelding of een deel van een programma wil vastleggen.

Stap 1: open het knipprogramma

Open het knipprogramma.

Klik linksonder je scherm op de Windows startknop. In het menu dat nu opent, staat onderin een zoekbalk. Toets in die zoekbalk 'Knipprogramma' in. Klik op het zoekresultaat 'Knipprogramma'. Het logo van dat programma zie je in de afbeelding hiernaast.

Stap 2: het goede deel van je scherm selecteren

Het kiezen van de juiste hoeveelheid scherm voor een screenshot.

Je cursor verandert in een kruis. Met dat kruis selecteer je het deel van het scherm waarvan je een screenshot wil maken. Dat selecteren doe je door de linkermuisknop ingedrukt te houden en vervolgens de muis te bewegen. Zodra je de linkermuisknop loslaat, is de schermafbeelding gemaakt.

Stap 3: de screenshot opslaan

Het bewaren van je gemaakte screenshot.

Je screenshot verschijnt in een nieuw venster. Opslaan doe je door op de 'floppy disk' knop te klikken. Dat is het paarse icoon zoals te zien op de afbeelding hiernaast. Kies vervolgens een naam en de plek waar je de screenshot wil opslaan.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.822 beoordelingen