The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Julie

Hoe voorkom ik dat mijn stoppen doorslaan?

Je hebt gekozen voor een elektrische terrasverwarmer Nu moet je de heater alleen nog even aansluiten, voordat je kan genieten van de warmte. Bepaal eerst waar je hem ophangt. Hiervoor hanteren we bepaalde richtlijnen. Aan de hand van het vermogen bepalen we bijvoorbeeld hoe hoog je de heater ophangt. Wat nog meer te maken heeft met het vermogen van je heater, is hoe je hem aansluit. Een klacht die we wel eens krijgen, is dat de stoppen doorslaan bij het inschakelen van de heater. En dat is zonde, want dat probleem kunnen we gewoon voorkomen.

Piekspanning

Piekspanning

Om jou van warmte te voorzien, vraagt een heater veel vermogen. Dat kan soms een probleem zijn voor je stroomgroep. Ieder apparaat verbruikt namelijk meer stroom om op te starten. Dat noemen we piekspanning. Schakel je een apparaat in, dan vraagt het vaak 2 tot soms wel 10 keer zoveel vermogen dan wanneer je terrasverwarmer normaal werkt. Bij een heater van 1.000 watt is dat dus 2.000 tot 10.000 watt. Die piekspanning duurt slechts 1 seconde. Daarna werkt je heater weer op het normale vermogen. Maar die ene seconde is soms al genoeg om narigheid te veroorzaken. Bij meer vermogen dan je stroomgroep aankan, springen de stoppen eruit. En dat is vervelend.

Stroomgroepen

Stroomgroepen

Een standaard huisinstallatie heeft groepen van 16 Ampère. Het totale vermogen van zo'n stroomgroep is 3.600 watt. Wanneer je heater meer vermogen vraagt, springt de zekering eruit. Heb je een heater van 1.000 watt en sluit je die aan op een lege groep? Dan is er niets aan de hand. Maar wil je je tuin verwarmen met 2 heaters van ieder 1.600 watt en heb je daarnaast misschien ook nog buitenlampen aangesloten op je stroomgroep? Dan wordt het een ander verhaal. Het gevraagde vermogen wordt dan voor één seconde te hoog.

Is dat erg?

Het is niet erg, maar wel vervelend. Heb je een beetje pech, dan kan het zijn dat je na 1 keer een gesprongen zekering al schade hebt aan je terrasverwarmer. Gebeurt het vaker dan 1 keer? Dan gaat je heater gegarandeerd kapot. En daar word je niet blij van. Dit kun je natuurlijk oplossen door je zekering te vervangen voor een nieuwe, maar nog beter is om dit te voorkomen. En dat kan.

Hoe voorkom ik dit?

Ik geef je een aantal tips om te voorkomen dat de stoppen doorslaan.

1. Reken het totale vermogen uit

Reken het vermogen uit.

Reken voordat je je heater aansluit eerst altijd uit hoeveel vermogen je apparaten in totaal vragen. Dat mag dus niet meer zijn dan 3.600 watt. Houd bij het uitrekenen dus ook rekening met de piekspanning bij het inschakelen van je apparaten. Bij een normaal verbruik kunnen je apparaten in totaal bijvoorbeeld wel 3.600 watt zijn, maar bij het inschakelen wordt het vermogen voor een seconde veel te groot.

2. Start de heater op het laagste vermogen

Heater met meerdere standen

Heb je een terrasverwarmer met meerdere standen? Zet de heater dan eerst aan op de laagste stand. Zo is de piekspanning in het begin minder hoog dan wanneer je de terrasheater direct op volle kracht aanzet. Hierna kun je langzaam zelf de warmte-intensiteit aanpassen.

3. Wacht even met het aanzetten van een 2e terrasverwarmer

2 terrasverwarmers

Voor 2 terrasverwarmers of meer die op dezelfde stroomgroep aangesloten zijn, raden we aan om ze niet tegelijkertijd aan te zetten. Zet eerst de ene terrasheater aan en dan pas de andere. Zo voorkom je dubbel zoveel piekspanning op je stoppenkast.

C-automaat of een softstarter

Werken deze tips niet? Dan heb je nog 2 opties om te voorkomen dat de stoppen doorslaan. Voor de 1e manier heb je de hulp nodig van een installateur. Je kunt je zekering in de meterkast laten vervangen door een C-automaat. Deze automaten zijn berekend op piekspanningen. De 2e manier en de makkelijkste manier is om gebruik te maken van een softstarter om je terrasverwarming in te schakelen of te dimmen. Een softstarter vlakt je piekstroom zodanig af, dat deze geen klap geeft op je stroomgroep. Daarbij verlengt een softstarter de levensduur van je heater tot 30 procent.

Conclusie

Bereken voordat je je terrasverwarmer gaat aansluiten dus altijd uit wat het totale vermogen is van alle apparaten die je aansluit op je stroomgroep. Houd daarbij in je achterhoofd dat je apparaten bij het inschakelen voor een seconde veel meer stroom verbruiken: de piekspanning.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 42.199 beoordelingen