The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Julie

Advies over elektrische terrasverwarmers

Een serre, veranda, balkon of patio: met een elektrische terrasverwarmer verwarm je door middel van een infraroodlamp al deze (buiten)ruimtes. De terrasverwarmer op elektriciteit hang je op of zet je neer. Zo verwarm je zowel grote als kleine oppervlaktes.

Waar plaats je een elektrische terrasverwarmer?

Een elektrische heater zet je neer of hang je aan de wand of het plafond.

Staand en hangend

Staande, elektrische terrasverwarmer

Staande, elektrische heater

Een staande, elektrische terrasverwarmer verplaats je gemakkelijk. Het nadeel hiervan is dat deze nogal in het zicht staat.

Hangende, elektrische terrasverwarmer

Hangende, elektrische heater

Plafond- en wandheaters nemen weinig ruimte in beslag. Het netsnoer is vaak kort waardoor je meestal een verlengsnoer moet aanschaffen.

Hoe werkt een elektrische terrasverwarmer?

Een elektrische terrasverwarmer geeft warmte af via een infraroodlamp of, in het geval van een heatpanel, een spiraalvormig verwarmingselement. Het verwarmingselement in de elektrische heater zet de elektrische stroom om in warmte. Een infraroodstraling werkt op 3 verschillende golflengtes; een korte-, middellange- en lange golflengte. Deze infraroodstralen hebben ieder een aparte werking op de warmtestraling die je voelt op je huid.

Korte golfstraling (royal diamond, golden tube, golden shadow, heatstrip, halogeen, carbon)

 • Meest krachtige warmtestraling.
 • Verwarmt objecten waardoor wind weinig invloed heeft op de warmte-intensiteit.
 • De warmte dringt tot diep in het lichaam door.

Middellange golfstraling (quartz)

 • Verwarmt zowel de omgeving als objecten rondom de heater.
 • Straling is vergelijkbaar met de warmte die de zon uitstraalt.
 • Is windgevoelig omdat deze ook de lucht verwarmt.

Lange golfstraling

 • Verwarmt de lucht en is dus windgevoelig.
 • Reikt over het algemeen niet ver.

Een heatpanel heeft geen infraroodstraling. De windgevoeligheid van een heatpanel kun je vergelijken met de windgevoeligheid van een terrasverwarmer met een lange golfstraling. De windgevoeligheid van een heatstrip kun je vergelijken met de windgevoeligheid van een terrasverwarmer met een korte golfstraling.

Veiligheid

Om je terrasverwarmer veilig te kunnen gebruiken, geven we je een aantal tips:

 • Controleer vóór aansluiting het vermogen van de heater om overbelasting te voorkomen.
 • Dek de elektrische terrasheater nooit af. Leg er bijvoorbeeld geen kleding op.
 • Zet de elektrische heater altijd uit als je weggaat. Zo voorkom je oververhitting.
 • Zorg voor voldoende ventilatiemogelijkheden rondom de heater.
 • Kijk in de handleiding van de heater waar je het product wel of niet mag hangen.

Piekspanning

Piekspanning

Let bij de aanschaf van elektrische terrasverwarmers altijd op de piekspanning. Piekspanning? Ja, piekspanning is de hoeveelheid vermogen die de terrasverwarmer vraagt bij het opstarten. Dit kan tot wel 10 keer zoveel zijn dan het vermogen wanneer je terrasverwarmer normaal werkt. Ga je dus meer terrasverwarmers aanschaffen? Dan is de kans groter dat je stoppen eruit slaan, tenzij je meerdere stroomgroepen hebt. Om dit te voorkomen kun je de hulp van een erkend installateur inroepen of een speciale softstarter gebruiken. Lees hier meer over in onderstaand artikel.

Vergeet je de accessoires niet?

Softstarter en verlengsnoeren

Softstarter

Om overbelasting van je stroomgroep te voorkomen, raden we een softstarter aan. Daarmee behoud je de kwaliteit van de infraroodlamp. Dankzij de geleidelijke start van de softstarter verleng je de levensduur van de infraroodlamp met 30 procent.

Verlengsnoeren

Het snoer van een elektrische terrasverwarmer is vaak kort. Wil je de heater aan de wand of het plafond bevestigen? Dan is het handig om een verlengsnoer aan te schaffen. Dan heb je zelf in de hand hoe hoog je de heater hangt.

Muurbeugels, standaarden en beschermhoezen

Alle muurbeugels en standaarden

Wordt er geen montagemateriaal met de terrasheater meegeleverd? Een muurbeugel is dan een goede optie. Daarmee monteer je de elektrische heater gemakkelijk aan de muur. Met een standaard verplaats je de elektrische heater gemakkelijk. Zo hoef je geen gaten te boren in je muur en bepaal je zelf de hoogte en plaats van verwarming.

Alle beschermhoezen

Verleng de levensduur van de elektrische terrasverwarmer met een beschermhoes. Check voor aanschaf of het type en de formaten van de terrasverwarmer en de hoes overeenkomen.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 15.943 beoordelingen