The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Dewy

Wat is het warmtebereik van een terrasverwarmer?

Je wilt een heater om je ruimte te verwarmen, je hebt er alleen nog geen aangeschaft. Hoe kies je uit al die verschillende modellen nou welke je nodig hebt? Wanneer je je online oriënteert, zie je dat we naast het vermogen, ook altijd het verwarmingsbereik in vierkante meters vermelden. Zo kun je dus ongeveer inschatten welke je nodig hebt voor jouw ruimte. Neem het verwarmingsbereik echter nooit te letterlijk. Dit is namelijk een indicatie waar verschillende factoren invloed op hebben.

Testsituatie

Testsituatie

Om het warmtebereik van een terrasverwarmer te bepalen, worden heaters gemeten in een afgesloten ruimte van 18 °C waarbij er geen invloed is van wind. Bij zo'n test meten sensoren in de grond tot welke afstand de warmte nog voelbaar is. Stel: je hebt een heater met een bereik van 15 m². Het is dan niet zo dat de heater op 10 m² afstand net zo warm aanvoelt als op 15 m². Je voelt de warmte nog wel, maar minder sterk. Neem het verwarmingsbereik daarom niet te letterlijk. Op de afbeelding hiernaast zie je duidelijk dat de warmte-intensiteit van de lamp steeds wat afneemt.

Realistische situatie

Realistische situatie

Heaters worden dus in een ideale situatie van 18 °C gemeten waarbij er geen invloed is van wind. In werkelijkheid komt deze situatie natuurlijk niet vaak voor. Je hangt je heater bijvoorbeeld in een open ruimte waar het waait en waar de buitentemperatuur 14 °C is. Een verwarmingsbereik van 15 m² zoals in de testsituatie gemeten is, is dan niet realistisch. Op de afbeelding hiernaast zie je dat de warmtestraling door invloed van wind en een lagere temperatuur, zelfs in de eerste boog dus al minder is dan in de ideale situatie.

Verschillende modellen

Verschillende modellen

Op bovenstaande afbeeldingen zie je de warmtestraling van een ronde heater. Maar er zijn natuurlijk ook nog andere modellen. Denk bijvoorbeeld aan een hangende rechthoekige heater. De warmte wordt dan niet rondom de heater verspreid. Op de afbeelding hiernaast zie je hoe de stralingswarmte er in dit geval uitziet.

Type verwarmingselement

De temperatuur en windgevoeligheid van je ruimte zijn niet de enige factoren die invloed hebben op het warmtebereik. We hebben ook nog het type verwarmingselement. Er zijn verschillende verwarmingslementen zoals golden tube, halogeen, carbon en quartz. Ieder type lamp heeft andere kenmerken. Een golden tube is bijvoorbeeld het minst windgevoelig en quartz het meest. Ben je op zoek naar een heater die een verwarmingsbereik van 20 m² heeft? Dan is er een groot verschil tussen een golden tube of quartz heater met een bereik van 20 m². Wind heeft namelijk weinig invloed op een golden tube heater, maar wel veel invloed op de warmtestraling van een quartz heater. De kwaliteit van een quartz-lamp is minder.

Conclusie

We geven bij iedere heater een indicatie van het verwarmingsbereik. Neem dit niet te letterlijk. Verschillende factoren zoals wind en de temperatuur kunnen ervoor zorgen dat de stralingswarmte afneemt. Daarnaast is de warmte op 10 meter afstand niet hetzelfde als op 15 meter afstand. Je voelt de warmte dan nog wel, maar de intensiteit neemt af. Houd hier dus rekening mee wanneer je een heater aanschaft voor een ruimte waarbij invloed van weersomstandigheden een rol speelt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.791 beoordelingen