The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Uhro

Hoe kies je een ip-camera?

Ben je op zoek naar een ip-camera om je huis te beveiligen? Dan kies je uit beveiligingscamera’s voor binnen of buiten, draadloze of bedrade camera’s en camera’s die samenwerken met slimme apparaten. Alle opties maken het lastig om een camera te kiezen. Wij leggen je de belangrijkste eigenschappen uit, zodat je de beste ip-camera voor jou kiest.

Ip-camera kiezen

Ip-camera

Bij je keuze voor een ip-camera houd je rekening met allerlei verschillende eigenschappen. Omdat er zoveel keuzemogelijkheden zijn, is het goed om je in ieder geval het volgende af te vragen:

 • Plaats je de camera binnen of buiten?
 • Op welke manier wil je camerabeelden opslaan?
 • Wil je camerabeelden vanaf iedere locatie bekijken?
 • Wil je de camera draadloos aansluiten?
 • Hoe groot is de ruimte die de ip-camera bewaakt?
 • Wil je ook in het donker beelden opnemen?
 • Ga je de camera koppelen aan slimme apparaten?

Plaats je de camera binnen of buiten?

Buitencamera

Buitencamera's

Als je de ip-camera buiten ophangt, kies je voor een water- en stofdichte buitencamera. Deze camera’s bevestig je aan een muur, schutting of zelfs een boom. Zo houd je de omgeving van je huis, winkel of kantoor in de gaten. Sommige buitencamera’s werken op batterijen, terwijl andere camera’s een stroomkabel hebben. Om de stroomkabel op een stopcontact binnenshuis te plaatsen, moet je soms een gat boren.

Binnencamera

Binnencamera's

Met een binnencamera bewaak je een ruimte binnenshuis, zoals de huiskamer of een kantoor. Binnencamera's hebben meestal een standaard. Hiermee zet je ze op een kast of tafel, zodat je niet in de muur hoeft te boren om de ip-camera op te hangen. Een binnencamera is niet geschikt om van binnen naar buiten te richten. Door de reflectie van het raam worden beelden namelijk niet helder opgenomen.

Op welke manier wil je camerabeelden opslaan?

Ip-camera beelden opslaan

Het is handig om na een gebeurtenis de camerabeelden te bewaren. Bijvoorbeeld bij een diefstal of schade aan je eigendommen. Het opslaan van beelden kan op verschillende manieren:

 • Cloud: je bekijkt beelden overal ter wereld via de app. Je hoeft je geen zorgen te maken over de opslagruimte, maar betaalt hiervoor een maandelijks bedrag.
 • NAS of PC: als je pc altijd aan staat, gebruik je deze voor het opslaan van beelden. Een andere mogelijkheid is een NAS of DVR. Dit is een opslagapparaat dat je aansluit op het netwerk.
 • SD-kaart: je hebt geen extra apparaten nodig en hoeft alleen een geheugenkaart aan te schaffen. De opslagcapaciteit is soms wel beperkt.

Wil je camerabeelden vanaf iedere locatie bekijken?

Ip-camera beelden bekijken

Wil je ook tijdens werktijden of als je op vakantie bent live beelden bekijken? Kies dan voor een ip-camera met een app voor je smartphone of tablet. Met deze apps zie je overal ter wereld wat er op dat moment thuis gebeurt. In sommige gevallen is het mogelijk om ook achteraf terug te kijken wat er is gebeurd. Vaak ontvang je via de app meldingen bij bewegingsdetectie, waarna je direct live meekijkt. Zo ben je altijd direct op de hoogte.

Wil je de camera draadloos aansluiten?

Wifi camera

Wifi

Een wifi camera maakt draadloos verbinding met jouw thuisnetwerk. Je hoeft alleen het wachtwoord in te stellen via de app. Het is dus niet nodig om kabels te trekken, maar je hebt wel goede wifi ontvangst nodig. Een wifi versterker helpt hierbij.

 • Plaats je camera overal zonder kabels te trekken.
 • Je hebt een goede wifi ontvangst nodig op de plek waar je de camera installeert.
Bedrade ip-camera

Bedraad

Bedrade ip-camera’s hebben een netwerkkabel, waarmee je ze aan je router verbindt. Dit zorgt voor een stabiele verbinding. Het nadeel is dat je een netwerkkabel moet aanleggen. Een PoE camera krijgt stroom via de netwerkkabel, dus heb je geen stopcontact in de buurt nodig.

 • Internet via een netwerkkabel is altijd stabiel.
 • Je moet een netwerkkabel aanleggen naar je ip-camera.

Hoe groot is de ruimte die de ip-camera bewaakt?

PTZ Camera

De omvang van de ruimte die je gaat bewaken is belangrijk bij je keuze. Let vooral op de kijkhoek: de grootte van het gezichtsveld van een ip-camera. De beeldkwaliteit wordt bepaald door de resolutie. Hoe hoger de resolutie, hoe meer details je ziet van een grote ruimte. PTZ (pan-tilt-zoom) camera’s kunnen draaien naar de positie die jij wilt zien. Een nadeel van deze camera’s is dat je hiermee telkens maar een deel van de kamer bekijkt.

Welke camera kies je voor welke ruimte?

 • Deur, toegangspoort of parkeerplaats: Kijkhoek tot 65 graden, resolutie van minimaal 1280 x 720.
 • Kleine kamer, kleine tuin of een balie: Kijkhoek van meer dan 65 graden, resolutie van minimaal 1280 x 720.
 • Grote kamer, middelgrote tuin of een kantoor: Kijkhoek van meer dan 90 graden, resolutie van minimaal 1280 x 720.
 • Grote en diepe tuin, parkeergarage of een groot kantoor: Kijkhoek van meer dan 100 graden, resolutie van minimaal 1920 x 1080.

Wil je ook in het donker beelden opnemen?

Ip-camera met infrarood verlichting

De kans is groot dat je jouw huis of kantoor met een ip-camera wilt bewaken op momenten dat je er zelf niet bent. Is dat overdag, dan is er voldoende natuurlijk licht voor iedere ip-camera. Wil je ook 's nachts beelden opnemen of bekijken, dan kies je voor een camera met nachtzicht. Deze camera's zijn uitgerust met infrarood verlichting, waardoor je ook in het pikdonker een beeld krijgt van ongenode gasten.

Ga je de camera koppelen aan slimme apparaten?

IP-camera koppelen

Je kunt steeds meer ip-camera's automatiseren en laten samenwerken met applicaties en slimme apparaten. Koppel je camera bijvoorbeeld aan een weerapp en laat hem automatisch inschakelen als de zon onder is. Of koppel hem aan je thermostaat en de temperatuur gaat omlaag als jij het huis verlaat. Steeds meer ip-camera's zijn geschikt voor deze functies, zoals camera’s van Nest of Ring. Ook camera’s met ondersteuning van de gratis dienst IFTTT zijn geschikt voor deze functies.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 16.842 beoordelingen