View Coolblue in English? |
Geschreven door Gijs

Waar moet je op letten bij het kopen van een gaming laptop?

Je hebt al jaren dezelfde gaming laptop en merkt dat deze niet meer alle games even goed aan kan. Of je hebt besloten voor het eerst een gaming laptop te kopen. Waar moet je dan op letten? In dit artikel zet ik de 4 belangrijkste aspecten waar je op moet letten bij het kopen van een gaming laptop op een rij.

1. Videokaart voor vloeiende graphics

Bij een gaming laptop is de videokaart het meest belangrijke onderdeel. De grafische kaart is bijvoorbeeld cruciaal als het gaat om de hoeveelheid frames per seconde (fps) waarop je een game speelt en op welke resolutie een game speelbaar blijft. De NVIDIA GeForce GTX 1050 is de instap videokaart voor een gaming laptop, de NVIDIA GeForce GTX 1080 is de meest krachtige variant. Vanaf de NVIDIA GeForce GTX 1060 videokaart is het mogelijk om VR games te spelen. Wanneer je een nieuwe gaming laptop aanschaft let er dan op dat er één van deze nieuwe videokaarten inzitten. Zo speel je weer games op hoge of ultra instellingen.

2. Snelle games, sneller beeld

Gamen doe je op een beeldscherm met een resolutie van minimaal Full HD (1920x1080), anders hollen de graphics wel heel hard achteruit. De hoogst mogelijke resolutie voor een laptop is op dit moment 4K UHD (3840x2160). Maar houd er wel rekening mee dat als je games in 4K wil spelen, je wel een krachtige videokaart nodig hebt. Zeker om 60 frames per seconde te halen. Verder zijn er gaming laptops met een 120Hz scherm of G-Sync ondersteuning. Een 120Hz scherm heeft een dubbel zo hoge verversingssnelheid als een standaard gaming laptop scherm. Dit resulteert in een meer vloeiende gameplay. Een hoge verversingssnelheid en G-Sync vermindert de kans op haperende beelden en screen tearing aanzienlijk.

3. Een beter toetsenbord

Oude gaming laptops hebben vaak een standaard verlicht toetsenbord. Wanneer je een nieuwe gaming laptop koopt, zijn er veel opties die de game ervaring verbeteren. Speel je bijvoorbeeld veel games waarbij je toetsencombinaties gebruikt? Kies dan voor een toetsenbord met macro toetsen. Dan hoef je voortaan alleen nog de macro toets te gebruiken om de toetsencombinatie uit te voeren. Speel je juist veel shooters? Kies dan voor een mechanisch toetsenbord. Voor serieuze gamers zijn de gevoeligheid, de klik en de functionaliteit van een mechanisch toetsenbord onmisbaar bij online gaming. Toetsaanslagen kosten minder kracht en registreren eerder en hierdoor schiet of vlucht je sneller dan een tegenstander met een regulier toetsenbord.

4. Zwaardere games, meer hitte

Nieuwe games vragen veel van een gaming laptop. Sterkere videokaarten en processors draaien overuren en dat resulteert in meer hitte. Deze hitte moet afgevoerd worden om constante prestaties mogelijk te maken en haperingen in de gameplay te voorkomen. Een nieuwe gaming laptop heeft tegenwoordig vaak 2 of 4 ventilatoren en verschillende hittepijpen om de notebook af te koelen. Wanneer je veel en grafisch zware spellen speelt let dan goed op wat voor koeling de laptop heeft die jij wil kopen.

Gijs
Artikel van:
Gijs
Laptopspecialist.