The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marloes

Waarvoor gebruik ik een kolomboormachine?

Een kolomboormachine (ook wel tafelboormachine of zuilboormachine genoemd) is een vreemde eend in de bijt als het over boormachines gaat. Toch boor je ook hier gaten mee, maar het werkt net iets anders dan de welbekende accuboormachine of klopboormachine. Wat de belangrijkste verschillen zijn en welke voor- en nadelen een kolomboormachine heeft, leggen wij je graag uit.

Kolomboormachine kiezen

Of je voor jouw klus een kolomboormachine nodig hebt, kan een lastige keuze zijn. Stel jezelf van tevoren een aantal vragen, zodat je weet of je een kolomboormachine nodig hebt.

  1. Wat is een kolomboormachine?
  2. Wat zijn de voordelen?
  3. Zijn er ook nadelen?
  4. Waar gebruik je hem voor?

1. Wat is een kolomboormachine?

Wat is een kolomboormachine?

Een kolomboormachine staat vast met een voetplaat op een onderstel of op een werkbank. Een verstelbare tafel 'hangt' tussen de voetplaat en de boor, hier klem je de houten plank, het plaatmateriaal of de tegel op vast. Ligt het werkstuk goed vast en op de juiste plek? Dan laat je met een hendel de boor naar beneden zakken. Het is dus onmogelijk om scheef te boren met een kolomboormachine. Het grootste verschil tussen een kolomboormachine en ander soort boormachines is dat je het werk naar de kolomboormachine toebrengt, in plaats van de boormachine naar het werk. Je boort dus alleen in losse werkstukken.

2. Wat zijn de voordelen?

Voordelen van kolomboormachine

Het grote voordeel van werken met een kolomboormachine is de stabiliteit en nauwkeurigheid. Waar je bij een 'normale' boormachine moet vertrouwen op je eigen timmermansoog en vaste hand om recht te boren, ben je bij een kolomboormachine verzekerd van kaarsrechte boorgaten. Je laat de boor immers in een perfecte lijn omlaag zakken, loodrecht in het te boren materiaal. Dit kan ook een klein blokje hout zijn, wat heel lastig uit de hand te doen zou zijn. Daarnaast kan er meer kracht uitgeoefend worden met een kolomboormachine dan met een handboormachine. Dus ga je aan de slag met harde materialen als hardhout of staal, dan is een kolomboormachine het overwegen waard.

3. Zijn er ook nadelen?

Veel ruimte voor kolomboormachine

Een kolomboormachine haal je niet in huis om een gat in de muur te boren zodat je een schilderij kunt ophangen. Ook gebruik je hem niet om de schroeven van je Zweedse boekenkast aan te draaien. Je gebruikt een kolomboormachine alleen om gaten te boren in materialen die je er naartoe kunt brengen. Erg mobiel ben je dus niet met dit type boormachine. Daarnaast neemt een kolomboormachine meer ruimte in beslag dan een accuboormachine, die je gemakkelijk in een koffer stopt en in de bezemkast legt.

4. Waar gebruik je hem voor?

Waar gebruik je een kolomboormachine voor?

Moeten er meerdere gaten achter elkaar geboord worden met exact dezelfde diepte en afmeting, dan doe je dit met een kolomboormachine snel en secuur. Ga je bijvoorbeeld zelf een kast maken, dan wil je wel dat alle plankjes recht en op precies dezelfde afstand van elkaar hangen. Met een kolomboormachine weet je zeker dat je net werk aflevert. De boordiepte is met een kolomboormachine namelijk tot op de millimeter in te stellen. Ook over het toerental hou je zelf alle controle. Hierdoor boor je in elk materiaal op de juiste snelheid.

5. Waar let je nog meer op?

Waar let je op bij een kolomboormachine?

Niet alle kolomboormachines beschikken over dezelfde functies. Zo zijn er kolomboormachines met een afschermkap rond de boor. Je hoeft dan niet bang te zijn dat er hout- of metaalsplinters in de rondte vliegen als je enthousiast aan het boren bent. De afmetingen van de verstelbare tafel kunnen ook per kolomboormachine verschillen. Weet je voor aankoop al dat je vooral grote werkstukken zoals lange houten balken of aluminium platen wilt gaan bewerken, dan is het raadzaam op de maat van de tafel te letten. Helemaal van alle gemakken voorzien zijn de kolomboormachines met een kantelbare tafel zodat je ook schuin kunt boren, led-verlichting en een laser om de boorpunt aan te wijzen.

6. Vergeet de boren niet!

Kolomboormachines hebben over het algemeen een snelspan of tandkrans boorkop, waar dus de meest gangbare boortjes op passen. Afhankelijk van de klus kies je de meest geschikte boor. Als je voor een borenset gaat, heb je in 1 keer verschillende varianten bij de hand voor uiteenlopende toepassingen.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.361 beoordelingen